Magyarország minden támadás, bírálat, hazugság és álhír ellenére továbbra is az ukrajnai béke mellett fog érvelni, ugyanis minél később ér véget a háború, annál több ember fog meghalni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Közgyűlésének ülésén kedden New Yorkban.

Szijjártó teljesen kiborult: Minden támadás, bírálat és hazugság ellenére is a béke mellett fog érvelni
Kép: Facebook/Szijjártó Péter

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ukrajnai helyzettel foglalkozó vitán közölte, hogy olyan nemzetet képvisel, amely több mint ötszáz napja a háború szomszédságában él, amely már eddig is óriási árat fizetett a konfliktusért, amelynek tagjai meghalnak a harcokban.

A magyarok nagy árat fizetnek a háborúért, miközben nem terheli őket semmilyen felelősség annak kirobbanásáért

- szögezte le.

Felszólalásában aláhúzta, hogy a háborúról mindenki vagy majdnem mindenki hasonlóan gondolkozik. "Ezt a háborút el kell ítélni. A háború rossz, brutális, és ezért meg kell állítani, mert emberek halálával, pusztítással, rombolással jár" – hangsúlyozta.

Kiemelte:

a nemzetközi politika immár több mint egy éve csak arról szól, hogy mit gondol a világ erről a háborúról, pedig itt lenne az ideje arról is beszélni, hogy ki mit gondol a békéről, hogyan lehetne elérni azt, mi lehetne a megoldás.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a megoldás nem a harctéren, hanem kizárólag a tárgyalóasztalnál keresendő.

Minél tovább fog tartani a háború, annál több lesz a halálos áldozat (.) Minél előbb kezdődnek meg a béketárgyalások, annál kevesebb ember fog meghalni

- mondta.

Rámutatott, hogy bár egyesek szerint még túl korai lenne megkezdeni a tárgyalásokat, véleménye szerint ez már "tegnap is késő lett volna". "Akik a tárgyalások későbbi megkezdése mellett érvelnek, azok azt kockáztatják, hogy több ember hal meg, több gyerek veszíti el az apját, illetve az újjáépítés is hosszabb és sokkal drágább lesz" – közölte.

Ennek kapcsán pedig méltatta a békés rendezést célzó erőfeszítéseket, például a Vatikán, Törökország, Kína és az afrikai államok részéről.

Jó lenne, ha az ENSZ platformként szolgálhatna az ilyen párbeszédre

- jelentette ki.

A miniszter ezután kiemelte, hogy az európai uniós tagállamok a távoli fegyveres konfliktusok esetében mindig a békés megoldás, a párbeszéd pártján vannak, a kontinensen a fősodor ezzel szemben Ukrajna vonatkozásában teljesen eltérő állásponton van. "Miért nem vagyunk képesek ugyanazt mondani, mint amikor Európán kívül zajlanak háborúk?" – tette fel a kérdést.

Majd nevetségesnek nevezte a magyar kormányt a szolidaritás hiánya miatt számonkérő hangokat, és emlékeztetett rá, hogy már több mint 1,1 millió menekült érkezett hazánkba Ukrajnából.

"Mi továbbra is a béke mellett fogunk érvelni, tekintet nélkül minden támadásra, bírálatra, hazugságra vagy álhírre" – szögezte le.

Illetve élesen visszautasította a kioktatásokat, mondván, hogy a magyarok 1956 után tisztában vannak azzal, hogy milyen a szabadságért harcolni a túlerővel szemben.

Végül pedig sajnálatát fejezte ki a fekete-tengeri gabonamegállapodás összeomlása miatt, és aláhúzta, hogy ez destabilizálhatja az amúgy is törékeny helyzetben lévő országokat, ami pedig újabb migrációs hullámokkal és így a terrorfenyegetettség erősödésével járhat. Hangsúlyozta: a közép-európai tranzit fokozódni fog, ennek érdekében Magyarország infrastrukturális beruházásokat is végrehajtott, a kormány kész a gabona eljuttatásában segíteni, amennyiben az nem a térségben fog piaci zavarokat okozni.

"Kívánom, hogy több párbeszéd legyen a békéről, mint a fegyverszállításokról. Mi a szomszédságban reméljük, hogy a közeljövőben olyan szomszédunk lesz, amelynek nem kell szenvednie a háborútól" – összegzett.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Menőmanó
PapagájPeti legközelebb akkor szólalj meg, ha Putyinnak, meg Lavór barátodnak is előadtad ezt a dumát.
Addig csak a fingot reszeled f@szkalap.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
Őjotr ez a konkrétumok nélküli "béke" követelés, nem egyéb mint a x@r gereblyézése. Hogyan képzelietek el a "béle/zúzszüneti" tárgyalásokat? Milyen feltételekkel az oroszok részére- mert az ukránoknak nem lehet feltételeket kiszabni, mivel ők a megtámadott agressziót elszenvedő fél. A béke tárgyalás alapja pedig csak az lehet, hogy az oroszok bisszavonulnak az 1994-es Bpesti egyezményben rögzitett határok mögé- és utána Ukrajnának , főleg az oroszoktól és rőletek garanciákat kell kapnia, hogy ez a támadás nem fog megismétlődni. Na, add ezt elő az oroszoknak- akkor talán elhiszem a ti "békepártiságotokat". Az üres szólamokat meg már hagyni kéne, mert nem mond mást, minthogy " hamis a baba".
geopapa
Mindenki a háború azonnali befejezését szeretné, kivéve a 2 harcoló felet, mert egyik sem érte el célját, amit otthon eladhatna. És mindenki tudja, hogy a béke most ezért lehetetlen. Így mindenki tudja, hogy a béke szajkózása üres és céltalan populizmus. Illeberális irreálpolitika, belföldi fogyasztásra.
kakukkmadár
Kakadu a töriórákat is kihagyta! 1936-38-ban éppen így érvelt az angol miniszterelnök is, amikor Németországnak ítéltek komplett országokat a "béke" kedvéért! A végeredményt tudjuk: világháború, sok tízmillió halott, közük 7-800 ezer magyar. Viszont "cserébe" visszakaptuk Kassát. 5-6 évre. Horthy pedig vidám nyaralással töltötte utolsó éveit Portugáliában. Neki megérte, de a magyaroknak?
Néro2
Mi lenne ha lopás ellen érvelné.
Mondjuk 300 MILLIÁRDÉRT Petipumpák után meg Mao könnye stb stb nehéz lenne hitelesen.
Bár téged ilyen dolgok nem zavarnak.
Bármire képes vagy csak jóra nem.
Toller Béla
Nem, ez a seggfej nem borult ki eléggé ! Jobban ki kellene borítani ! A BMW is jelentse be, hogy gondolkodik a továbbálláson ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.