Csák János kulturális és innovációs miniszter Tusványoson közölte, hogy a koreaiak nekünk rokonaink. Csáksaját magát a beszélgetés közben egész egyszerűen így jellemezte: „én komolyan veszem, hogy Klebelsberg Kuno utódja vagyok”. Klebersberg művelődéspolitikus és belügyminiszter is volt az 1900-as évek elején.

Én komolyan veszem, hogy Klebelsberg Kuno utódja vagyok

– jelentette ki Csák János kulturális és innovációs miniszter pénteken Tusványoson, ahol Both Miklóssal, a Hagyományok Háza főigazgatójával és Gergely Balázzsal, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnökével beszélgetett a magyar kultúráról.

A koreaiak nekünk rokonaink, csak Dzsungáriából mi nyugatra jöttünk, ők meg keletre mentek”, a közös pedig most bennünk például a K-pop. Koreában tőlünk kaptak vissza dallamokat, és mérhetetlenül boldogok ennek hatására

– így fejtegette a gondolatait a magát csak kultuszminiszternek nevező Csák János.

A miniszter szerint a magyar kormány 500 millió forintot költ a kultúrára, így aztán „az állam igenis kőkeményen beleáll abba, hogy amit államként megtehetünk az adóbevételekből, abból a kultúrába tereljünk vissza minél több pénzt”, bár elismeri, hogy ennek vannak vadhajtásai. Szerinte nem szabad hinni azoknak a cikkeknek, amikben arról írnak, hogy ő visszavág a támogatásokból: „csak a Budapest-fejűséget egy kicsit csökkentem, és máshova is juttatok pénzt” – fogalmazott.

A miniszter a magyar kultúrát az amerikaival szembehelyzve megállapította, hogy míg a magyaroknak van egy ezeréves közös kultúrája és történelme, melyből egységes identitást tud építeni, addig az amerikaiak identitásproblémája az olvasztótégelyen alapuló kultúrából fakad, mely nem volt képes egységes identitást nyújtani a polgárainak, mivel valaki mindig kimaradt. Amerika globális cselekvőképessége és belső bizonytalansága között feszülő ellentétet egy kedves kis hasonlattal érzékeltette:

Kicsit olyan, mint a halott, akinek nő a körme. Történik a dolog, fizikailag történik, cselekvőképes vagyok, de már nincs ott mögötte a lélek. Ez a mi ajándékunk, hogy nekünk magyaroknak meg van ez a kultúránk

Csák János: "A koreaiak nekünk rokonaink, csak Dzsungáriából mi nyugatra jöttünk, ők meg keletre mentek, a közös pedig most bennünk például a K-pop"

Csák János kulturális és innovációs miniszter a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) Magyar Kultúra. Értékőrzés és innováció határon innen és túl című pódiumbeszélgetésén az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 19-án. MTI/Veres Nándor

A mesterséges intelligenciával kapcsolatban Csák elmondta, hogy fontos, hogy összegyűjtsük és elmeséljük a történeteinket, különben ezek a történetek elvesznek. Ezzel együtt hangsúlyozta, hogy a kötődést nem lehet számítógépen, Skype-on keresztül kielégíteni, hiszen az embernek napi legalább tizenöt érintésre van szüksége.

A gépnek nincsenek érzései, a gép nem fárad el, nem iszik bort

– vélekedett, majd hozzátette, hogy az a nép, amely elveszíti a közvetlen érintkezés képességét, elveszett.

Egy ponton a gyerekbombát is ledobta:

legyen sok gyerek, akiknek van mit átadni”, neki is van négy gyereke és hét unokája

A beszélgetés végén az Operáról és a Zeneakadémiáról kérdezték a minisztert, aki lényegében elismételte eddigi érvelését. A zeneakadémiáról elmesélte Liszt Ferenc történetét, aki „állandóan úton volt. (...) Volt egy kocsija, amiben húrok nélküli zongora volt, és amerre volt, mindenütt megállt. (...) Belobogott a lobogó hajával, és tudták, hogy itt egy magyar művész, egy magyar előadó.”

Szerinte zeneakadémiának fel kell támadnia, amihez egy iránymutató személyiségre lenne szükség, aki tapasztalt előadó. Szerinte ha elméleti embert raknának az intézmény élére, az olyan lenne, mintha egy hadtörténész vezetné a hadsereget.

Forrás: 24.hu, Telex, 444

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

C_3PO
Ha hunyorít, a szeme állása, tényleg... de csak neki! Meghülyült...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Péter2
" Csák János: "A koreaiak nekünk rokonaink, csak Dzsungáriából mi nyugatra jöttünk, ők meg keletre mentek, a közös pedig most bennünk például a K-pop" A szervilis idiótája , lehet neki rokonok de nekem nem ! Ezeknek zárt osztályon kellene lenniük , mielőtt valami nagy bajt nem csinálnak ! Már volt példa a történelem során nem is egy , hogy magyart magyart ölt , nem kellene a sorsot kísérteni !
Tehenész
Mit ki nem hoz az ‘emberből’ a túlzott szatmári szilva fogyasztása a tűző napon, csík sörrel keverve.
izéke
Ezek mindig azoknak hízelegnek akiktől pénzt remélnek...nemsokára bantunégerek lesznek az őseink,vagy tevezsokék,aki épp többet fizet,abnak nyalják a tökeit. Bár szerintem az említett népek udvariasan de határozottan visszautasítanák a rokonságnak az ötletét is. Kinek kell egy szegény rokon aki csak lopni jön?
jáger laszló
A koreaiak nem hiszem,hogy nekem rokonaim
De a japánok és a kínaiak sem!!
Én maradok inkább Etelköznél!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Yoda69
Ezt jol levezette csakjanos. Nem ertem miert megy jobban vissza az idoben? Mondjuk Adam es Evaig. Akkor batran kijelenhtene az idiotaja, hogy mindenki a testverunk.
tothjani
Ha valaki Fideszes akkor kötelező neki elmebetegnek is lenni, a felvételnél ez követelmény??
Pálinkás Pál
az egész csürhe ott lebzsel...most tehetnétek jót nekünk román nacionalisták...
C_3PO
Ha hunyorít, a szeme állása, tényleg... de csak neki! Meghülyült...
kereső
A fideSS-ben nem csak az ország szemetét, hanem a hülyéit is összefújta a szél.
lampa laz
A cikkeket olvasva ezek sem piskóták akik eddig a fideszből kiszóltak, de ma szombaton megáll az inga, ha a főbarom előadja majd magát, mert arra az egész világ felkapja a fejét és nem jó értelemben. Jobb is lesz ha utána elhúz szabadságra amíg az általa felkevert iszap leül.
lampa laz
Jani, a mama bozontját ti otthon dzsungáriának becézitek?
ómió
Az efftársak meg a proli internácizmus "elkötelezettjei!
namihami
""A koreaiak nekünk rokonaink...""
Azért mégse kellene minden rokonnal tartani a kapcsolatot! Ez még családon belül is igaz, hát még...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.