A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint pert indít a Fővárosi Vízművek.

Jön a per – Tüttő Kata: nonszensz, hogy féláron kell adni a vizet Tiborcz szállodáinak és az akkugyáraknak

Fotó: MTI/Lakatos Péter

– Az egész hazai vízszakma megnyugodott attól, hogy a kormány végre önálló államtitkárságot hozott létre a vízügyek kezelésére és nekilátott a vízdíjak rendezését célzó törvénymódosításnak. Azt már több fórumon, így az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának ülésén is bejelentették, hogy új egységes vízdíjat alakítanak ki – mondja Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, aki ugyanakkor attól tart, hogy a Fidesz által diktált feltételek miatt egy átláthatatlan, torz, de Budapestet mindenképpen hátrányos helyzetbe hozó jogszabály-változtatásra készülnek az államtitkárságon – számol be a Népszava.

Információk szerint a minisztérium vagy az államtitkárság szabná meg, hogy hol milyen vezetékeket fektetnek le, hol korszerűsítenének, fejlesztenének.

A fővárosban egy háztartás havonta 10 köbméter alatt fogyaszt, így a fogyasztók,  3000 forint alatti összeget fizetnek, ám az ivóvíz kitermelése mintegy kétszer annyiba kerül, mint amennyi a bevétel. A Fővárosi Vízművek tíz éve nem nyúlhatott a vízdíjhoz.

A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011-es törvény szerint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) feladata többek között a közműves ívóvízellátás és a szennyvízelvezetés szolgáltatási díjára való javaslattétel a közműcégek adatközlése alapján. Az illetékes minisztériumnak ezen javaslat alapján kellene évente döntenie a díjváltoztatásról és megállapítani az új árat. A díj megállapítása során a költségmegtérülés elve alapján figyelemmel kell lenni a szolgáltató költségeire, valamint ösztönözni kell a biztonságos és hatékony gazdálkodáshoz szükséges beruházások elvégzését, a szolgáltatás minőségének javítását.

"A jogszabályi keret tehát jelenleg is adott, csak éppen fittyet hánynak rá" – jegyzi meg Tüttő Kata, aki egyébként minden lehetséges fórumon rákérdezett már a díjrendezésre, sőt, közérdekű adatigénylést is benyújtott a MEKH-nek, arra keresve a választ, hogy a hivatal egyáltalán elkészítette-e a javaslatát. A MEKH azzal utasította vissza a kérését, hogy ez az információ „nem nyilvános döntés előkészítő adat”. A főpolgármester-helyettes szerint ez erősen vitatható, hiszen a vízi közmű cégek tartják el a hivatalt az általuk fizetett tetemes felügyeleti díjból, így talán joguk van megtudni, eleget tesz-e törvényi kötelezettségének és ellátja-e legfontosabb feladatát a hivatal, s ha igen, akkor az illetékes tárca miért söpri le ezeket a javaslatokat az asztalról. A Fővárosi Vízművek a törvény szabotálása miatt pert indít és visszamenőlegesen is kártérítést fog kérni. A per dokumentációjának összeállítását már meg is kezdték.

– Nonszensz, hogy sok más mellett a Karmelita kolostornak, Tiborcz szállodáinak, állami intézményeknek és cégeknek, erőműveknek, de még a kormány által országba hívott vízfaló akkumulátorgyáraknak is kedvezményesen, féláron kell ivóvizet adni. Ez akár tiltott támogatásnak is minősülhet – fogalmazott lapunknak Tüttő Kata.

Elmondta, hogy a Fővárosi Vízművek idei várható vesztesége 10 milliárd forint lesz, amelyet a fővárosi önkormányzatnak kellene beletenni a kasszába, csakhogy az az egyéb kormányzati elvonások miatt amúgy is üres.

„Budapesten 80 kilométer csövet kellene cserélni évente. Ehhez képest a legjobb évben sem futotta többre 20 kilométernél, de akadt jó néhány év, amikor egyre se tellett” – fogalmazott. A jelenlegi vízdíj emelése biztosra vehető, ám szerinte a lakossági díjhoz most nem is kellene feltétlenül hozzányúlni, ha a gazdasági társaságoknak a valós költséget tükröző árat szabna a kormány. A hatályos jogszabály ugyanis kifejezetten lehetőséget ad arra, hogy a lakossági fogyasztók esetében a miniszter kedvezményes díjrendszert alkalmazzon.

Forrás: Népszava

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
@Shikari: Te barom, tudsz magyarul? Olvasd mar at figyelmesen a cikket. 10 eve nem emelt arat Vizmuvek, viszont orbanek elvarnak hogy a NER lovagok es koreik fel aron kapjak a vizet, amiert a magyaroknak teljes arat kell fizetni. Romaniban ez hogy van?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
surdilloFUJT
@Eladott OrszágAljas rabló fidesskormány,ott rohadjanak meg!!!
izéke
@Shikari: felevett a fene? Hamar zsidózzál egyet,higy jól induljon a napod,tee keresztény :D
Csak Norisz és senki más
@Pálinkás Pál: Nem keveredik! Csak "Nem ivóvíz" jön! Víztisztító kell lakásonként! Illetve a tömeg úgyis veszi a műanyag palackosat!
Olcsóbb lenne!
surdilloFUJT
@izéke: ..ez a félkegyelmü,félcédulás ,idióta,szellemi toprongya a fidessnek,csak arra való ,hogy bizonyítsa,mennyi a gyöpösfejü,1 bites agyú fidesscsicska,orbánnyalonc van még szabadlábon!!!
Havanagi
@Aki Én: Se közelben,se távolban nincs még egy ilyen rohadt tetű,aki így kifosztotta volna a magyar népe !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.