A városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint pert indít a Fővárosi Vízművek.

Jön a per – Tüttő Kata: nonszensz, hogy féláron kell adni a vizet Tiborcz szállodáinak és az akkugyáraknak

Fotó: MTI/Lakatos Péter

– Az egész hazai vízszakma megnyugodott attól, hogy a kormány végre önálló államtitkárságot hozott létre a vízügyek kezelésére és nekilátott a vízdíjak rendezését célzó törvénymódosításnak. Azt már több fórumon, így az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának ülésén is bejelentették, hogy új egységes vízdíjat alakítanak ki – mondja Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes, aki ugyanakkor attól tart, hogy a Fidesz által diktált feltételek miatt egy átláthatatlan, torz, de Budapestet mindenképpen hátrányos helyzetbe hozó jogszabály-változtatásra készülnek az államtitkárságon – számol be a Népszava.

Információk szerint a minisztérium vagy az államtitkárság szabná meg, hogy hol milyen vezetékeket fektetnek le, hol korszerűsítenének, fejlesztenének.

A fővárosban egy háztartás havonta 10 köbméter alatt fogyaszt, így a fogyasztók,  3000 forint alatti összeget fizetnek, ám az ivóvíz kitermelése mintegy kétszer annyiba kerül, mint amennyi a bevétel. A Fővárosi Vízművek tíz éve nem nyúlhatott a vízdíjhoz.

A víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011-es törvény szerint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) feladata többek között a közműves ívóvízellátás és a szennyvízelvezetés szolgáltatási díjára való javaslattétel a közműcégek adatközlése alapján. Az illetékes minisztériumnak ezen javaslat alapján kellene évente döntenie a díjváltoztatásról és megállapítani az új árat. A díj megállapítása során a költségmegtérülés elve alapján figyelemmel kell lenni a szolgáltató költségeire, valamint ösztönözni kell a biztonságos és hatékony gazdálkodáshoz szükséges beruházások elvégzését, a szolgáltatás minőségének javítását.

"A jogszabályi keret tehát jelenleg is adott, csak éppen fittyet hánynak rá" – jegyzi meg Tüttő Kata, aki egyébként minden lehetséges fórumon rákérdezett már a díjrendezésre, sőt, közérdekű adatigénylést is benyújtott a MEKH-nek, arra keresve a választ, hogy a hivatal egyáltalán elkészítette-e a javaslatát. A MEKH azzal utasította vissza a kérését, hogy ez az információ „nem nyilvános döntés előkészítő adat”. A főpolgármester-helyettes szerint ez erősen vitatható, hiszen a vízi közmű cégek tartják el a hivatalt az általuk fizetett tetemes felügyeleti díjból, így talán joguk van megtudni, eleget tesz-e törvényi kötelezettségének és ellátja-e legfontosabb feladatát a hivatal, s ha igen, akkor az illetékes tárca miért söpri le ezeket a javaslatokat az asztalról. A Fővárosi Vízművek a törvény szabotálása miatt pert indít és visszamenőlegesen is kártérítést fog kérni. A per dokumentációjának összeállítását már meg is kezdték.

– Nonszensz, hogy sok más mellett a Karmelita kolostornak, Tiborcz szállodáinak, állami intézményeknek és cégeknek, erőműveknek, de még a kormány által országba hívott vízfaló akkumulátorgyáraknak is kedvezményesen, féláron kell ivóvizet adni. Ez akár tiltott támogatásnak is minősülhet – fogalmazott lapunknak Tüttő Kata.

Elmondta, hogy a Fővárosi Vízművek idei várható vesztesége 10 milliárd forint lesz, amelyet a fővárosi önkormányzatnak kellene beletenni a kasszába, csakhogy az az egyéb kormányzati elvonások miatt amúgy is üres.

„Budapesten 80 kilométer csövet kellene cserélni évente. Ehhez képest a legjobb évben sem futotta többre 20 kilométernél, de akadt jó néhány év, amikor egyre se tellett” – fogalmazott. A jelenlegi vízdíj emelése biztosra vehető, ám szerinte a lakossági díjhoz most nem is kellene feltétlenül hozzányúlni, ha a gazdasági társaságoknak a valós költséget tükröző árat szabna a kormány. A hatályos jogszabály ugyanis kifejezetten lehetőséget ad arra, hogy a lakossági fogyasztók esetében a miniszter kedvezményes díjrendszert alkalmazzon.

Forrás: Népszava

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
@Shikari: Te barom, tudsz magyarul? Olvasd mar at figyelmesen a cikket. 10 eve nem emelt arat Vizmuvek, viszont orbanek elvarnak hogy a NER lovagok es koreik fel aron kapjak a vizet, amiert a magyaroknak teljes arat kell fizetni. Romaniban ez hogy van?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
@Shikari: Te barom, tudsz magyarul? Olvasd mar at figyelmesen a cikket. 10 eve nem emelt arat Vizmuvek, viszont orbanek elvarnak hogy a NER lovagok es koreik fel aron kapjak a vizet, amiert a magyaroknak teljes arat kell fizetni. Romaniban ez hogy van?
Csak Norisz és senki más
Az a nonszensz hogy ívóvízzel mosunk, takarítunk, fürdésre, autómosásra, ipari célokra használjuk, stb. Egy ember napi átlagos víz igénye 270 liter. Ebből kb. 2,7 l amit étkezési célra elfogyaszt: megissza, főzés.
Miért nincs ipari víz az adott célra???
Aki Én
@Shikari: Te állat, mit pofázol bele Romániából a magyarok dolgába?
Különösen úgy, hogy buta suttyó vagy, mint a föld.
Még ezt az egyszerű hírt sem érted, te papbácsik játékszere.
Clavigo
@Shikari: Megint a család szamarával aludtál,,oláh ? Anyád meg a sarkon vigyorog,,mind az egy fogával...?
drrotf
Sajnos ahogy Orbán Viktor már meg,mondta korábban nincs ingyen ebéd, de nincs olcsó áron aluli víz sem!A 10 éves árbefagyasztásnak meg lett az eredménye, a vízcsövek rendre tönkre mennek, a szolgáltatott víz 25%-a elfolyik, a vízművek éves rendszeres karbantartása elmarad, és veszélyeztetve van a vízellátásunk nem csak a rossz ul ,és gazdaságtalanul működő vízművek hanem más környezetvédelmi és gazdaságpolitikai oko miatt is.Nem értem, hogy sokan mit nem értenek azon hogy mindennek ára van, és barba trükkökkel nem lehet sokáig ár alatt szolgáltatni, és a vízműveket karbantartás, fejlesztés nélkül üzemeltetni.Azok akik nem akarják hogy a szolgálatatást annak árában biztosítsa az állam vagy az önkormányzat, az azt kockáztatja, hogy semmilyen szolgáltatás nem lesz, mert a létesítmények fenntartás, fejlesztés nélkül tönkre mennek.Akkor meg majd azon akadnak ki, hogy miért nem lesz szolgáltatás!fel kellene már nőni,hogy itt ebben a rendszerben mindenért fizetni kell és nem is keveset.Azt a rendszert ahol 1 forint volt egy köbméter víz ára már régen leváltottuk , elzavartuk mert nem volt jó a társadalomnak, elnyomó , dolgozókat megfélemlítő, zsarnoki rendszer volt, most ezt akarjuk visszahozni?Nem hiszem!Azt viszont megkövetelhetjük ettől a rendszertől is hogy az életünk kiszámítható, tervezhető legyen és a gazdaságba csak akkor avatkozzon bele ha az elkerülhetetlen.Gondolom hogy az árak szabályozása helyett ha az embereket segítenék akkor is éreznék hogy az állam gondoskodik róluk, és a gazdaság pedig a saját törvényszerűségei szerint működne, ahogy ezt már évszázadok ,ezredek óta teszi. Ezt egyébként régen a jogi egyetem első évében oktaták, mert különbséget tettek a természeti és gazdasági törvények között amelyeket nem lehet jogszabályokkal szabályozni, és a társadalom törvényei között, amelyek törvényekkel szabályozhatók, csak az a baj hogy az ország vezető régen jártak már jogi egyetemre és elfelejtették amit ott oktattak nekik, és azt gondolják hogy ha hatalmon vannak,...
ómió
A "haladó", efftársi árfelhajtást még ez is képes gátolni!? "Abcúg"!
ómió
@m73: Dugd már meg a bárcáskurva anyádat!
jáger laszló
Isten szerelmére
Hát tegyenek LNE!!!
azért vannak, vagy nem!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
balos
@szópó-ómió: nedves-kecske!Miért ajánlod a mamid,mikor kint a vörös téren homokért baszik?
CsipkeRózsa
A kanyját Orbánnak, hogyan képzeli, hogy egy disznófejű minielnök minden szemétséget megtehet??!!!
Az egész fidesz, támogatóival együtt, egy rakás szemét, ha még vissza is pofáznak a fővárosi önkormányzat igazságos kifogásaira.
2010-ben az akkori kormánykezdés idején Orbán már egyszer tönkre vágta, többek között a Vízműveket is, azóta teljesen lerohadt a vezetékek nagy része, mert már azóta sem tudtak sehol költeni rá.

Lerohadt, mint az egész ország!!! Vak fideszhívők! Tolvaj kormány és kormánypártok!!
Pálinkás Pál
@Csak Norisz és senki más: nem is sejted..?...mikor a meglévő hálózat romokban, gondolod lenne pénz mellé építeni egy hálózatot minden lakáshoz az " ipari víznek "..?
NKF
Na,ez Tüttő Kata sem egy semmi,csak jó helyen jó nagyot terpesztett!
Yoda69
@Shikari: Allat a Qrva anyad te mocsok cigany. Nem eleg hogy romaniabol pofazol a magyarok dolgaiba, de meg hazudsz es ferditesz is. Azert mert a cigany dadetol kaptal egy magyar utlevelet, meg nem lettel magyar.
AMORÁLISOK
Te és TE is fizetitek mert proletárok vagytok ők meg beképzelt orbánburzsulyok milliárdokkal. Nekik jár az 50% pazarlásra is .Lesz ám vizkorlátozás öntözési tilalom de CSAK a kisembereknek,mert nekik ez ugye orbánbaráti alapon jár, ezért vették el a RÓKA ÉS A HOLLÓ mesével az ÖNkormányzatoktól a tulajdonjogot mese a vesztességről majd mi tudjuk hogyan kell ezt benyeletni és sorra átadta aki erre nem gondolt? át mert megetették a csőtörésekről szoló mesével, bár aki nem tartotta meg a karbantartási ajánlásokat az ott bukott, meg kontár munkákkal akár.
bence
Ennél szándékosan aljasabbul kizsigerelni embereket mint teszi ezt ez a gazember , még erre soha senki nem vetemedett Szépen , lassan , elvetemült módon fizetteti ki velünk mindazt , amit családja és haveri köre ellop ! Rég megérett már a pusztulásra !
jáger laszló
Sok itt a k.anyuci kifejezés!!
Nem lehetne kicsit bővebben és családbarátibban kifejteni a mélyenszántó gondolatokat!!???
+tisztelnél vele
csak ennyi
barátilag
J.L.
Pálinkás Pál
@Csak Norisz és senki más: no akkor magyarázd el, hogy oldod meg hogy ne keveredjen,ha egy csövön jön..??..:)
Eladott Ország
1) A lakosággal kifizetik a csatornaépítést. 2) A lakossági viziközmű társulat a csatotrnát átadja az önkormányzatnak. 3) A fideszes önkormányzati politikusok átadják a csatornát a kormánynak. 4)...
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/307573195_456209736532474_2926915098533518284_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=H2PYtUy_XNEAX-r8rYR&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfB-FuCz1QN4faYn2chHQsustU8WnSaCVrygTJK3P8KPgg&oe=64C6C205
Eladott Ország
"Az új államtitkár V. Németh Zsolt lesz, aki tavaly óta a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztosként tevékenykedik. Az Energiaügyi Minisztériumban önálló államtitkárság jött létre, amely a víziközmű-ágazat megerősítéséért felel. Az államtitkárságot február 8-ától V. Németh Zsolt vezeti."
„Édeslyóistenem...” Az értelmiség előtt ma két út áll: Az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan. Az élet olyan, mint a motor. Be kell rúgni, másként nem megy. A humorod ne hagyjon el sosem. ... A munkahelyed megvár ... Kormányok jönnek-mennek ..." (Hofi) Na, erre igyunk is!
uploads.disquscdn.com/images/e6c548598c5f7c0cca95031d45e7a24f6a0725af992189d5293eedd71226b6e6.gif?w=800&h=508
Eladott Ország
Gondolom akkor már intézik a modern, környezetbarát szennyvíztisztítókat, a szürkevíz mezőgazdasági felhasználásának reformját és az állam által átvett települési vízművek révén a sok helyen elöregedett, akár 100 éves vezetékrendszer azonnali cseréjét is. „Ha ébren vagy, ne álmodj!” (Hofi ) Intézi persze, de Prüsszel’ meg Gyúúrcsány’ nem engedi. Ah, a víz és csatornadíj is meg lesz védve úgy érzem. Gyorsan minden nyugdíjas tudja le a heti egy fürdését, mielőtt kijön róla az éjféli korm.rend. A megnövekedett terhekből a lakosságnak is ki kell venni a részét. "Egy olf erősségű szag egyenlő, egy átlagos felnőtt személy szagkibocsátásával, aki irodai vagy más egyéb nem fizikai ülő munkát végez megfelelő munkahelyi hőmérséklet mellett, szabványnak megfelelő higiéniai átlaggal és 1,8 m² bőrfelülettel rendelkezik, és heti 5 napon fürdik." Óvatosan a drága vízzel! Nemtom, ez a Zsolti ( V Németh Zsolt) egy mindenhez is értő, reneszánsz ember? Ráteszik a kezüket a vízkincsre, tuti privatizálják is majd saját részre. Van ugye Németh Zsolt, aki már számos ponton bizonyított. Most itt ez az 5. Németh Zsolt. Mi van a 2., 3. és 4. Németh Zsolttal? A nedves vízért felelős államtitkárhelyettesi pozició még betöltetlen.
A ріѕálás még az egészségügyhöz tartozik, vagy az is átkerült ide? Nem az marad a Belügynél ... újabb nagytudású, aki mindenhez is ért. Gondolom az akkugyárak vízigényének kiszolgálása lesz a legfontosabb feladata. Viszont azt figyelembe kéne venni, hogy a magyar földalatti vízkincs mennyisége is véges, továbbá a klímaváltozásnak köszönhetően az országba is kevesebb víz érkezik, na ezzel kéne felelősen gazdálkodni, nem elherdálni a kínaiak kedvéért. Na ezt a komisszárt is elküldeném Ugandába homokozni. Szívlapáttal. Lopás lesz itt. Önálló államtitkár vagyis nagy a kakihalom amit el kell feddni valamivel! Az eltakarítás és a megoldás úgy sem megy, mert azt már akkor elcseszték amikor elüldözték és megszüntették az önálló vízügyi társulásokat.
surdilloFUJT
@Shikari: A q.va nénikédről,vagy anyádról regélsz,napihülye fidesscsicska,szellemi toprongya orbanbasinak!!!???
surdilloFUJT
@Eladott OrszágAljas rabló fidesskormány,ott rohadjanak meg!!!
izéke
@Shikari: felevett a fene? Hamar zsidózzál egyet,higy jól induljon a napod,tee keresztény :D
Csak Norisz és senki más
@Pálinkás Pál: Nem keveredik! Csak "Nem ivóvíz" jön! Víztisztító kell lakásonként! Illetve a tömeg úgyis veszi a műanyag palackosat!
Olcsóbb lenne!
surdilloFUJT
@izéke: ..ez a félkegyelmü,félcédulás ,idióta,szellemi toprongya a fidessnek,csak arra való ,hogy bizonyítsa,mennyi a gyöpösfejü,1 bites agyú fidesscsicska,orbánnyalonc van még szabadlábon!!!
Havanagi
@Aki Én: Se közelben,se távolban nincs még egy ilyen rohadt tetű,aki így kifosztotta volna a magyar népe !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.