Beszédében egyébként ezúttal szokatlanul kevéssé érintette az energetikai kérdéseket, a rezsicsökkentés szót ki sem ejtette – írja a Népszava.

Kummanthatott Orbán az energiaszámokkal: tusványosi fejtegetése valótlan, megkérdőjelezhető adatokra épült

A kormányfő tusványosi fejtegetéseiből ismét kimaradt, hogy tavaly augusztus óta töredékükre estek a tőzsdei energiaárak

Bár Orbán Viktor idei, tusványosi beszédében szokatlanul kevéssé érintette az energetikai kérdéseket – a rezsicsökkentés szót ki se ejtette –, az általa ennek kapcsán említett adatok egy része ugyanakkor szokás szerint valótlan, ellenőrizhetetlen, avagy erőteljesen megkérdőjelezhető.

A kormányfő szerint például „energiaipari függőségünket terv szerint csökkentjük; most 28 százalékon vagyunk”. Ezzel szemben a valóság, hogy Magyarország energiabehozatali aránya a KSH legutolsó adata szerint 2021-ben 54 százalékon állt. Ezen belül a hazai olaj- és gázfelhasználás mintegy négyötöde egyaránt az orosz behozatalból származik.

Védekezésül elhangozhatna, hogy a kormányfő itt a villamosenergia-behozatal arányára „gondolhatott”. 

A kormányfő ugyanakkor a kapcsolódó számok közül, tévesen a legkedvezőbbet említette, így kétségkívül megkerülvén kiugró orosz energiafüggőségünk témáját.

Az energiarendszer jövőjét illető fejtegetései szintén hagytak maguk után kívánnivalót. A kormányfő Paks 2-re és a napelemekre hivatkozva ismét előállt a villamosenergia-behozatal 2030-as megszüntetésének tervével. Pedig maga sem lehet biztos abban, hogy a világszintű oroszellenes kereskedelmi korlátozások közepette, nem kevéssé pedig Moszkva hozzáállása miatt, 2030-ra Paks 2 üzembe áll.

Orbán Viktor a magas inflációt azzal támasztotta alá, hogy míg az EU az „orosz háború” előtt 300 milliárd eurót fizetett az oroszoknak az olajért és a gázért, ez az összeg tavaly 653 milliárd euróra ugrott.

A Bruegel nevű szakintézet márciusi elemzése szerint viszont az olajért 2022-ben 83 milliárd, a gázért pedig 53 milliárd – összesen tehát 136 milliárd – eurót fizetett az EU Moszkvának.

A kormányfő azt „elfelejtette” megemlíteni, hogy tavaly úgy nőtt is az orosz energiaszámla, hogy az uniós gázcsapok zömét Putyin elzárta, az olaj és termékei behozatalát pedig az EU tiltotta be.

Forrás: Népszava

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Orbántól nem várják el hívei a valóságot. Azt várják el, hogy mindig szépeket mondjon és egy percig se merüljön fel, hogy tévedtek, hogy rossz az út, hogy Mészáros Lőrinc csak viszi a pénzt, de nem hozza.

Orbán teremt nekik egy virtuális valóságot amit a szavazói örömmel belaknak. És ahogy a Matrix című filmben a virtuális valóság lakói pusztán elemek a valóságban a rendszer számára úgy tekint Orbán is a teljes lakosságra pusztán erőforrásként. Még a saját minisztériumukat is Emberi Erőforrások Minisztériumának nevezték el.

Eldobható elemek lettünk Orbán országában
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@Horizont: Elnézést az elütésekért csak túl nagy ujjaim vannak a telefonhoz képest.
ómió
@Eladott Ország: Látom, te a hülyék mezőnyében dobogós helyen vagy!
gina
Nzz csak rá erre zsiros elmebeteg disznóra,egy szava sem igaz, egy mocskos kis beteg pojáca, ha tükörbe néz a saját moslék képétöl gyönyörbe úszik
ómió
@infinity: Mid fáj, bolsiék fajkreténje!? Nem nőtt vissza az elsorvadt agyad? Nyugi! Így maradsz "jó efftárs"!
human
@sgl: Attól függ. Ha nap végén gép előtt vagyok akkor bill. Mikor viszont ebédszüneten vagyok és van időm olvasgatni, akkor csócsálás közben a telefonon pötyögök. Nagyobb telefont viszont nem vagyok hajlandó venni. Már ez is féltégla a szememben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.