Beszédében egyébként ezúttal szokatlanul kevéssé érintette az energetikai kérdéseket, a rezsicsökkentés szót ki sem ejtette – írja a Népszava.

Kummanthatott Orbán az energiaszámokkal: tusványosi fejtegetése valótlan, megkérdőjelezhető adatokra épült

A kormányfő tusványosi fejtegetéseiből ismét kimaradt, hogy tavaly augusztus óta töredékükre estek a tőzsdei energiaárak

Bár Orbán Viktor idei, tusványosi beszédében szokatlanul kevéssé érintette az energetikai kérdéseket – a rezsicsökkentés szót ki se ejtette –, az általa ennek kapcsán említett adatok egy része ugyanakkor szokás szerint valótlan, ellenőrizhetetlen, avagy erőteljesen megkérdőjelezhető.

A kormányfő szerint például „energiaipari függőségünket terv szerint csökkentjük; most 28 százalékon vagyunk”. Ezzel szemben a valóság, hogy Magyarország energiabehozatali aránya a KSH legutolsó adata szerint 2021-ben 54 százalékon állt. Ezen belül a hazai olaj- és gázfelhasználás mintegy négyötöde egyaránt az orosz behozatalból származik.

Védekezésül elhangozhatna, hogy a kormányfő itt a villamosenergia-behozatal arányára „gondolhatott”. 

A kormányfő ugyanakkor a kapcsolódó számok közül, tévesen a legkedvezőbbet említette, így kétségkívül megkerülvén kiugró orosz energiafüggőségünk témáját.

Az energiarendszer jövőjét illető fejtegetései szintén hagytak maguk után kívánnivalót. A kormányfő Paks 2-re és a napelemekre hivatkozva ismét előállt a villamosenergia-behozatal 2030-as megszüntetésének tervével. Pedig maga sem lehet biztos abban, hogy a világszintű oroszellenes kereskedelmi korlátozások közepette, nem kevéssé pedig Moszkva hozzáállása miatt, 2030-ra Paks 2 üzembe áll.

Orbán Viktor a magas inflációt azzal támasztotta alá, hogy míg az EU az „orosz háború” előtt 300 milliárd eurót fizetett az oroszoknak az olajért és a gázért, ez az összeg tavaly 653 milliárd euróra ugrott.

A Bruegel nevű szakintézet márciusi elemzése szerint viszont az olajért 2022-ben 83 milliárd, a gázért pedig 53 milliárd – összesen tehát 136 milliárd – eurót fizetett az EU Moszkvának.

A kormányfő azt „elfelejtette” megemlíteni, hogy tavaly úgy nőtt is az orosz energiaszámla, hogy az uniós gázcsapok zömét Putyin elzárta, az olaj és termékei behozatalát pedig az EU tiltotta be.

Forrás: Népszava

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Orbántól nem várják el hívei a valóságot. Azt várják el, hogy mindig szépeket mondjon és egy percig se merüljön fel, hogy tévedtek, hogy rossz az út, hogy Mészáros Lőrinc csak viszi a pénzt, de nem hozza.

Orbán teremt nekik egy virtuális valóságot amit a szavazói örömmel belaknak. És ahogy a Matrix című filmben a virtuális valóság lakói pusztán elemek a valóságban a rendszer számára úgy tekint Orbán is a teljes lakosságra pusztán erőforrásként. Még a saját minisztériumukat is Emberi Erőforrások Minisztériumának nevezték el.

Eldobható elemek lettünk Orbán országában
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Orbántól nem várják el hívei a valóságot. Azt várják el, hogy mindig szépeket mondjon és egy percig se merüljön fel, hogy tévedtek, hogy rossz az út, hogy Mészáros Lőrinc csak viszi a pénzt, de nem hozza.

Orbán teremt nekik egy virtuális valóságot amit a szavazói örömmel belaknak. És ahogy a Matrix című filmben a virtuális valóság lakói pusztán elemek a valóságban a rendszer számára úgy tekint Orbán is a teljes lakosságra pusztán erőforrásként. Még a saját minisztériumukat is Emberi Erőforrások Minisztériumának nevezték el.

Eldobható elemek lettünk Orbán országában
colibri
Aljas, számító hazug féreg. Az elmúlt 13 év alatt nem igen jött ki igaz szó a száján. Ideje lenne, ha az eu után itthon is kiismernék, hogy mekkora kártékony gazember ez!
Néro2
Ki se ejtette a rezsicsökkentés szót.
Akkor ez ügyben rizsacsökkentés volt.
De sebaj mert a többi agymenésével rizsázott eleget.
ha én egyszer meg tudnám érteni , hogy ezt a tetvet miért engedik be a szőrőstalpúak az Országukban akkor valószínűleg azt is megérteném , hogy mit keres egy halott román szavazata egy magyar választási urnámban.
Nem hiába voltam sarkos.
Hogy baxnák meg , hogy beengedik. Azt meg külön ,hogy nem hagyták agyonverni. Nem kösz hogy nem hagyták.
Sokat segítettek volna vele.
Qqberci
Beszéljünk magyarul: hazudozott összevissza...
nemkati
Ugyan, libsi hazugság. Ő az ember, aki soha nem hazudott!
Istenakinincsen
@human: ma, 22:21 Emberi Erőforrások? Magyarul: Rabszolgák!?...Ma már nem vasláncokkal tartják függőségben a népüket az aktuális rezsimek. Kifinomultabb fehérgalléros nyakkendős minisztériumok intézik az emberek sorsát.
jesz
hát igen...eleinte, amikor ez az "emberi erőforrások " megszületett, egy kicsit morgott a nép...de csak egy kicsit, azt is halkan...aztán megszoktuk...
A politika erre bazíroz... -megszokják, -beletörődnek...
drrotf
Van olyan dolog amiben Orbán Viktor nem kummantott egyet vagy kettőt?Orbán mindenben kummant egy kicsit, vagy nagyot.
jáger laszló
Ne szépítsük!!
Mondjuk ki bátran!!
Hazudott a ME úr!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
dr. prédikátor
mit lehet várni egy mocskos cigány lókupectől!!! HAZUDIK,HAZUDIK MINDÍÍG AMIKOR KINYITJA A SZÁJÁT!!!
izéke
" nagy bajban is lennétek ha mindig az igazat kellene mondani" hogy idézzek egy csúf,kopasz hóku...izé marozsánt.
Béla333
Az egész csak egy drága színjáték az önálló gondolkodásra képtelen hülyemagyar maffiahívőknek, akik boldogan elhisznek mindent a maffiavezérnek...!!!
justhpeter
Egyszerű eldönteni. Mozgott a szája ? Mozgott. Akkor hazudott !!! Nincs jelentősége, hogy miről mit.
szegfue
Én már ott elakadok, hogy mi a fenének beszél Romániában bármiről is, ami M.o-t érinti?!
szegény hazám
Mi az hogy kummanthatott? Mint mindig, most is hazudott. Az EU miniszterelnökei nem fogják fel, hogy egy hazug "ember" (bocsánat, disznó) keveredett közéjük, és még mindig akad, aki hisz ennek a szemét tolvajnak.
Giovanni Alba
@nemkati: tegnap, 22:32
Ez így van, ő maga mondta.
ómió
Na, majd az efftársak meghazudják nekünk!
Dr. Proktor
"A hazudozás a politika művészete" szólt a mondás, ergo Orbán egy nagy művész!
human
@Horizont: pszicsológiában a kognitív disszonancia redukció olyasmit jelent, hogy ha valaki szembesül vele, hogy tévedett és ezt nem hajlandó beismerni magának akkor keres rá egy magyarázatot ami minimalizálja a saját felelősségét. Vagy példáulbaz egyetlen imádott gyerekről kiderül, hogy drogdealer, akkor az elfogult szülő áldozatként tekint rá, akit belekényszerítettek a bűnözésbe még akkor is ha nyilvánvalóan saját döntése volt.
Ezt szolgálja ki a propaganda. Mikor mellényúlnak, mikor látványos a baj megadják rögtön a bajok okát aki vagy ami mindig rajtuk kívülálló. A kognitív disszonancsiában szenvedő közönség pedig fellélegez, hogy tudja ami rossz, az nem Orbán miatt van, és így a saját szavazatát is továbbra is jónak tartja a fidesz mellett.
human
@Horizont: Elnézést az elütésekért csak túl nagy ujjaim vannak a telefonhoz képest.
ómió
@Eladott Ország: Látom, te a hülyék mezőnyében dobogós helyen vagy!
gina
Nzz csak rá erre zsiros elmebeteg disznóra,egy szava sem igaz, egy mocskos kis beteg pojáca, ha tükörbe néz a saját moslék képétöl gyönyörbe úszik
ómió
@infinity: Mid fáj, bolsiék fajkreténje!? Nem nőtt vissza az elsorvadt agyad? Nyugi! Így maradsz "jó efftárs"!
human
@sgl: Attól függ. Ha nap végén gép előtt vagyok akkor bill. Mikor viszont ebédszüneten vagyok és van időm olvasgatni, akkor csócsálás közben a telefonon pötyögök. Nagyobb telefont viszont nem vagyok hajlandó venni. Már ez is féltégla a szememben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.