Mintegy 580 milliárd forint értékű beruházással Nyíregyházán építi fel első európai üzemét a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai Sunwoda, és ennek nyomán több ezer új munkahely jön létre – jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Itt a hivatalos bejelentés: mégis lesz akkugyár Nyíregyházán – Szijjártó durván kérdőre vonta az ellenzőket és fogadkozott a szigorú szabályok betartásáról

A tárcavezető arról számolt be, hogy a világ tíz legnagyobb akkumulátorgyártója közé tartozó vállalat Magyarországon hozza létre az első európai üzemét a kontinens autóipara részéről mutatkozó növekvő kereslet miatt.

A cég az első ütemben 93 milliárd forintos beruházást hirdetett meg, de a projekt értéke a többi építési szakasszal, hosszú távon el fogja érni az 580 milliárd forintot, s így több ezer munkahelyet teremt majd Nyíregyházán – közölte.

"Ez az idei évben bejelentett legnagyobb beruházás eddig. Ez a harmadik olyan beruházás idén, amely egymilliárd euró fölötti értéket képvisel, és ezzel már biztossá válik azon vállalásunk teljesíthetősége, miszerint a tavalyi beruházási rekordot idén nemcsak meghaladjuk, hanem meg is duplázzuk" – húzta alá.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a Sunwoda számára a környezetvédelem kiemelten fontos, a gyár teljes vízigényének 90 százalékát tisztított szennyvízből fogják biztosítani, és pusztán kézmosási, ivási és egyéb hasonló célokból fognak ivóvizet felhasználni, ráadásul szennyvíz-előkezelőt is építenek.

A cég napelemparkot is telepíteni fog, és így alapvetően megújuló energiával biztosítják majd az üzem működését, ami elősegíti, hogy Magyarország továbbra is azon kevés ország között lehessen, amelyek a károsanyag-kibocsátásuk csökkentése mellett tudják növelni a gazdasági teljesítményüket. Mi több, a gyár csatlakozni fog az önkormányzati monitoring rendszerhez a levegő-, talaj- és vízszennyeződések megelőzésének garantálása érdekében – sorolta.

"A vállalat nemhogy csak azt vállalja, hogy betartja a magyarországi, egyébként európai összevetésben is rendkívül szigorú előírásokat, hanem azt is, hogy még szigorúbb feltételeket szab" – mutatott rá.

Majd ennek kapcsán kiemelte, hogy a Greenpeace az elsők között üdvözölte nemrég azt a bejelentést, amely szerint újabb nagy elektromos akkumulátorgyárat építenek az Egyesült Királyságban. "Ezért kérek mindenkitől majd óvatosságot és körültekintést akkor, amikor magvas véleményeket fogalmaz meg erről a beruházásról" – jelentette ki.

A miniszter hangsúlyozta, hogy ezzel a világ tíz legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója közül már öt jelen lesz hazánkban, amelyek világpiaci részesedése 49,4 százalék a szektorban.

"Itt tenném fel a kérdést azoknak, akik az ilyen beruházások ellen érvelnek, hogy komolyan gondolják-e azt, hogy ezeket a beruházásokat más európai országba kellett volna elvinni? Komolyan gondolják-e azt, hogy nekünk, magyaroknak az lenne az érdekünk, hogy ezek a modern technológiával működő, a gazdaság növekedését hosszú távon biztosító gyárak, amelyek több ezer embernek adnak munkát, valóban más országok területén jöjjenek létre, és más országok húzzanak belőlük hasznot?" – mondta.

Továbbá úgy vélekedett, hogy ez a projekt is bizonyítja a keleti nyitás sikerét, ugyanis 2019 óta rendre ázsiai országból érkezik évente a legtöbb beruházás Magyarországra, így tavaly és a számok tükrében minden bizonnyal idén is Kínából.

Szijjártó Péter érintette az elmúlt évek rendkívüli nehézségeit is, felidézve, hogy az utóbbi időszakban kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság, s szavai szerint ennek nyomán "minden eddiginél élesebben különül el innentől kezdve a győztesek és a vesztesek kategóriája".

"Azok az országok, amelyek majd megszerzik ezen új világgazdasági korszak legnagyobb beruházásait, győztesek lesznek, és mindazok, akik erre nem képesek, azok a vesztesek kategóriájába fognak kerülni" – figyelmeztetett.

Majd aláhúzta: kétségtelenül az elektromos autóipar nagy gyárépítései fogják meghatározni, hogy hol lesz gazdasági növekedés és hol nem, ráadásul ez nem csupán gazdasági, hanem környezetvédelmi ügy is, mivel a közlekedési szektor adja jelenleg a globális károsanyag-kibocsátás 14 százalékát.

Arról számolt be, hogy ezért óriási harc zajlik ezen beruházásokért, és egyes országok "tisztességtelen eszközöket" is bevetnek, például felbérelnek másokat, hogy "megtévesszék az embereket", vagy hogy "kihasználják az emberek újtól való félelmét".

Tavaly világszerte tízmillió elektromos autót adtak el, ami az értékesítés 14 százalékát teszi ki, majd az idei első negyedévben 25 százalékos növekedést jegyeztek fel, és valószínűleg exponenciális növekedés előtt áll az ágazat – tudatta.

Forrás: MTI

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Vagyis nekik is lesz többezer migránsuk?
Hogy fogják imádni...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Aki Én
Vagyis nekik is lesz többezer migránsuk?
Hogy fogják imádni...
Nessy
A szigorú szabályok betartását tapasztaljuk, ha valamelyik oligarcha építkezik, a gödi, iváncsai akkugyárak működésénél, Kósa barátjának a bánya engedélyénél! Hazudni csak, pontosan, szépen, drága külügyérünk! r
Eladott Ország
A legkörnyezetszennyezőb ipart hozzák ezek a patkányok ide, gumiabroncs, akksi, csak semmi ész ne keljen hozzájuk se. Európa Bangladese lett az ország. A sokat emlegetett páratlan vízkészletnek, talajnak kampó lesz, elég gyorsan. Az a „jó” a fideszesekben, hogy gyakorlatilag 10 generációra eladositották az országot, élhetetlenné tettek, elsivatagositják, megmérgezik, elbutitják. Tankönyvi példa lesz a világban. És Bulgária után itt a legolcsóbb a munkaerő, legszarabbak a munkatörvénykönyv szabályai, ezért jönnek ide a cégek és nincs környezetvédelem. Tarajos petike, b@sz@dmeg, sima összeszerelő-üzemmé alakítottátok az országot, olcsó biorobtokkal. Jön egy kisebb gebasz, esetleg kivonul innen a Merci/Audi/BMW meg ezek az akkugyárak, olyan gyorsan omlik össze az egész gazdaság a 3,14csába, mint amilyen @gyorsan a qrva apád feldobta a kartellezős tettestársait, te gané, bélféreg! Na, ezért nem lesz itt eu-s fizetés soha, hogy ki ne menjenek az összeszerelőüzemek. "Szijjártó szerint a kormány dolga az, hogy alacsonyan maradjanak a bérek. Az alacsony átlagbér a magyar gazdaság egyik legfontosabb eleme – fejtette ki Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter egy mai, párizsi OECD-értekezleten. Szijjártó az MTI szerint itt arról is beszélt, a kormányok feladata a bérek alacsonyan tartásával a nagyvállalatok számára a versenyképesség megteremtése." (2019)
Pálinkás Pál
megérdemeljük, csak tűrjük a cigányt meg a hordáját, és az ellenzéki puhapöcs csürhét is...
Eladott Ország
A Debrecenbe tervezett kínai akkugyárnak akkora vizigénye lesz mint egy harmincezres városnak. Valamiből le kell betonozni Hatvanpusztán a VIP istállókat. Kit érdekel, ha többé a fű se nő a Nyírségben, messze van onnan. Lesz ami majd felveszi az ócsó’ paksi engergiát, a lakosság meg majd röhögve kifizeti a drága piaci árat. Mert nem hiszem, hogy 10x áron fogják kapni az áramot, ide a bökőt. Magyarország államformája akkumulátorgyár. Meg veszélyhelyzet, nemzeti konzultáció, plakátkampány, összeszerelő üzem, mikor melyikre van szükség. Akkumlátorgyár ország leszünk, olyan akkumulátor beruházásokat hoznak ide, ami egyik országban sem kellenek, mert környezetkárosítóak, majd tíz év múlva derül ki rákos lettél a vegyszerektől. Ki lesz akkor a felelős?! Lítiumpárologtató tavak az Albemarle létesítményben. Magyarország lett Európa Bangladese. Ezek szerint Magyarország lítium nagyhatalom?! - csak ügyesen titkolja, nehogy a brüsszeli csapatok lerohanják az országot, már az is sok, hogy feszt terror-bombázzák.
a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fi.guim.co.uk%2Fimg%2Fmedia%2F33644d16ca761712391169380a3c975942454750%2F0_0_3500_2100%2Fmaster%2F3500.jpg%3Fwidth%3D880%26quality%3D85%26dpr%3D1%26s%3Dnone&key=SMbYqj9I1TlOyuNtXBHIzw&w=800&h=528
Aki Én
@Maccska: Ha leegyszerűsíted a hírt a saját szintedre, akkor megnyugszol?
Kovács Máté
basod az akkuját mijkor juztok már a faszjba basod
Aki Én
Hurrá, van máshol is korrupció!
Igaz nem akkora mint nálunk, nem is érint minket, de megnyugtat. Így elviselem a hazait.
Ja, nem. Ezt az agyhalottak látják így.
nemkati
Mire ezek az akkugyárak elkezdik rombolni a környezetet, addigra Szíjjártó már ott fog összeszerelni, 0rbán meg a föld alatt lesz. Mi meg szívunk.
Aki Én
@Maccska: Bárhogy látható Shikari, de ez nem változtat a tényeken.
Eladott Ország
Na ezért sem lesz már euro 400 alatt, nehogymá’ szegény multinak megdráguljon a rabszolga munka és a román cigány strómanjának a magyar munkaerő. 49%-al nőtt a kereskedelmi forgalmunk 2010-óta a keleti világgal. Ez úgy jön össze, hogy az exportunk stagnált az importunk adja ki a növekedést, mi ez ha nem sikertörténet!? Hány évig fizetjük közpénzből a munkásokat? A multik kilapátolják a pénzt. Az 1200 munkavállalóból vajon mennyit hoznak majd magukkal a tulajdonosok?! Ördögi körforgás ez. A vidéki lakosokat rákényszerítik - egyéb megélhetés híján - , hogy bemenjenek a rabszolga gépsorokba dolgozni. Milyen szép is lenne ha ezek az emberek a saját családi gazdaságukban találnák meg a boldogulást és azt a vizet öntözésre használhatnák. Ez az orbáni gazdaságpolitika lényege, a delikvens igénytelen módon fogadja el az első szembejövő munkalehetőséget iskolázottságtól és helytől függetlenül, mert "munkalapú társadalom épül. 32 éve volt a magyaroknak, hogy kialakítsanak maguknak egy jobb és élhetőbb országot, nem tették, most pedig viselhetik a következményeit, amit csak magának köszönhet ez a társadalom.
CsipkeRózsa
Természetvédelem? Itt a példa:

"Mészárosék természetvédelmi területet túrnak szét a gödi akkugyár víziközmű bővítése miatt"

atlatszo.hu/orszagszerte/2023/05/25/meszarosek-termeszetvedelmi-teruletet-turnak-szet-a-godi-akkugyar-vizikozmu-bovitese-miatt/

A 32 milliárdos beruházást pedig mi fizetjük ki közpénzből!
CsipkeRózsa
@nemkati: 12:33

Megy már az előrombolás is.

L.:13:29
csak úgy....
@Maccska: míg te és az elbutított fajtád nem hal ki, addíg a magyaroknak mindíg nagyon szar lesz!
- már ez a tehetetlen,elcsépelt lipsizésed is egy szomorú bizonyítéka a gyógyíthatatlan elmebetegségednek!
kereső
Éljen, éljem , éljen!!! Ha druzsba pjotf mondja, akkor lesz itt olyan, de ollyan nagy szigorúság, hogy a fal adja a másikat. Egy valami nem lesz- élhető ország. Nem lesz már egy talpalatnyi föld, egy korty viz sem amit ne mérgeznének meg. Pjotr- mennyit szakaktasz ezért a "lobbizásért"? Fussa már, hogy visszafizesd a palotád kölcsönét a szüleidnek?
Nessy
Drága külügyérünk! Azon gondolkoztak e már, hogy amikor majd a használt akkumulátorokat a gyártás helyén kell visszavenni, azokat hova teszik? Vagy addigra már a Bahamákon akarják süttetni a hasukat?
Revans
@durbincs:Mi van kopasz beismerte,hogy maga egy 50IQ-s,szaros faszú,söpredék fartúró!
Csak így tovább kopasz!
Hahahahahahahaha
Eladott Ország
@Őrnagy: ma, 14:36 ♦ Az összes szar szennyező gyár összeszerelő üzeme itt lesz nálunk és még vigyorogni is kell hozzá, 200 ezer nettóért és még rákos betegséget is nyerhetünk vele. A kínaiak meg röhögnek, napszámosokkal dolgoztatva éhbérért, egy kib@szott mérgező hulladék lerakatot csinálnak ebből az országból. Magyarország most már nem csak átvitt, de szó szoros értelmében is egy pöcegödör, minden szempontból. A Gödi Samsung gyárban a 2 nyelven van kiíírva az összes információ: dél koreaiul és ukránul. Ennyi. Az amszterdami piroslámpás negyedben is két nyelven van kiirva a qrváknak a segélyvonal elérhetősege, magyarul és románul. Ez a globalizáció. Mi volt ehhez képest a Rákosi alatt épített egy szem Dunai Vasmű... zöldövezet. Az hogy mennyire van átb@szva a fidesznyik választó meg az ellenzéki, meg a nem megyek el választó, meg a nincs kire választó: a TESLA akkugyárát USA-ban csak a sivatag közepén engedték megépülni: és ez a sivatag akkora mint Magyarország. A gyárat úgy tervezték a Nevada sivatagban, hogy teljesen önellátó legyen. A Tesla nap-, szél- és geotermikus energiákat felhasználva szándékszik ellátni a létesítmény energiaszükségletét. És ha már minden településen lesz akkugyár, akkor jöhet mindenhova még egy! És még mindenki hozzon magával mégegyet, amit meghosszabbítjuk Bicskéig
uploads.disquscdn.com/images/f364b4fbd03932caa62677649127ea5c399b47cc76bc788a9cbc811909acfbad.jpg?w=800&h=381
Nessy
@Őrnagy: Nem lenne hátrány az országok méreteit, energia és a víz ellátottságát, figyelembe venni Miután itt élek,nem érdekel sem a USA, sem Japán sem Kína etc.
csak úgy....
@Őrnagy: gondolom örnagy létetdre van fegyvered, tedd a buta fejedhez és húzd meg a ravaszdit! - ennek az aksi mizériának hamarosan löttek, neked túlképzettnek tudnod kéne,hogy a mai technológiai vívmányok szerinit, egy hidrogén üzemeltetetésü autó sokkal korszerübb és olcsóbb lesz, - és akkor földughatja 0rbánotok az aksigyárait...
Nessy
@Őrnagy: Azért talán nem mind nekünk kellene gyártani, harmadik országbeli vendégmunkások ezreivel, semmibe vett környezet védelemmel. Ugyanis szépek a "szigorú szabályok", csak kiemelt beruházásokról lévén szó, a kutya sem tart be.! Lásd a gödi gyár vízellátásának biztosítása, 37 milliárdért, természetvédelmi területen keresztül.
Eladott Ország
@Őrnagy: 14:56 ♂ Magyarországé a negyedik hely, az évtized végére a bejelentett akkumulátor-beruházásokkal a világpiacon. a TESLA akkugyárát USA-ban csak a sivatag közepén engedték megépülni: és ez a sivatag akkora mint Magyarország. Értded már te agyatlan f@szfej! A gyárat úgy tervezték a Nevada sivatagban, hogy teljesen önellátó legyen. A Tesla nap-, szél- és geotermikus energiákat felhasználva szándékszik ellátni a létesítmény energiaszükségletét. És ha már minden településen lesz akkugyár, akkor jöhet mindenhova még egy! És még mindenki hozzon magával mégegyet, amit meghosszabbítunk Bicskéig. Javaslom, hogy takarodj el innen a redvás picsába a fidesz barmaid közé! Azért jönnek ide a multik, mert szarér-hugyér lehet dolgoztatni, (200 nettó forint) a forint meg lóf@szt se ér jövőre 420-430 forint lesz egy euró alsó hangon utána meg bármi is lehet mint szeméthegy, játékpénz. A bűnöző román cigány meg leszarja környezetvédelmet, egy hülye százat csinál b+! Szomorú vége lesz a skizofrén, pszichopta cigány gecinek és bűnszevezetének, meg az ilyen idióta barmoknak mint te vagy fidesz birka!
csak úgy....
@Őrnagy: gyagyás a kurva anyád,aki 2 napos korodban,mikor már lábadozott a nehéz,fogós szülés után, - nem baxott a falhoz, - te egy fontoskodó senki elmebeteg!
csak úgy....
@Őrnagy: ez nálam nem lelki probléma, csalánkiütést szoktam kapni töletek gyogyósoktól! :)
csak úgy....
@Őrnagy: te elmebeteg örült ,te már csak abban reménykedhetsz,hogy a túlvilágon lesz neked valami olyasmi,hogy megvilágulás, - te tanyasi parasztok elshikarisodott,meg és elbuzult buta kölke! :)
ómió
Pedig efftársilag mit meg nem adnának a nihilért!
terlasz
Jaj de jó, lesz több ezer munkahely a kínai és filippínó munkásoknak.
Aztán meg olyan környezetvédelmet biztosítanak, hogy még az orrodat is "tisztíccsa".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.