Somogyi Zoltán politikai elemző szerint Orbán Viktor tökéletesen jellemezte saját rendszerét, amikor ellenzéki vezetőként a baloldali kormányt bírálta.

Orbán Viktor ijesztően őszintét mondott Magyarországról: Hazugságok ipari méretű termelése, intézményesített korrupció, maffiamódszerek

Soha nem volt konzervatív, csak egy populista politikus. Forrás: Facebook

A Fidesz kormányzati pozícióban most pontosan ugyanazt teszi, amivel szemben ellenzéki pártként hevesen tiltakozott – idézi a Népszava.

Kormányzati pozícióban a Fidesz ugyanazt teszi, amivel szemben ellenzéki pártként hevesen tiltakozott. Annak idején a fideszes politikusok látványosan rettegtek, amikor a kistelepüléseken veszélyben látták a postai szolgáltatásokat. Tavaly ősszel mégis több mint 360 postát zárattak be, közülük – önkormányzati pénzből – csupán párt tucat nyitott újra, a gazdagabb településeken. A Magyar Posta fideszes vezetői 2021 nyarán megalapozatlan rémhírnek minősítették, hogy tömegével terveznek postabezárásokat.

A Fidesz azon is kéjjel hőbörgött, amikor 2010 előtt szóba került a vasúti mellékvonalak egy részének megszüntetése. Orbán Viktor kormánya nemrég bejelentette: 10 szárnyvonalat zár be.

A Fidesz női tagozata 2009-ben babakocsis tüntetést szervezett a Bajnai-kormány családokat sújtó intézkedései miatt, a családi pótlék átmeneti befagyasztása és a lakástámogatási rendszer átalakítása ellen tiltakozva. A Fidesz tizenhárom kormányon töltött év alatt sem emelte a családi pótlék összegét, a városi csok-ot viszont pedig egy tollvonással megszüntette.

Orbán, aki régebben túlzott oroszbarátsággal vádolta a baloldalt, 2009-es szentpétervári, Putyinnal tartott egy órás,négyszemközti tárgyalása óta látványosan átlendült az oroszok oldalára. Orbán 2017-ben a pekingi Tienanmen téren – ahol 1989-ben vérbe fojtották a kínai diákok tömegtüntetését – kommunista emlékművet koszorúzott.

Somogyi Zoltán szociológus, politikai elemző, a Political Capital társalapítója Orbán Viktor 2007. október 23-án elmondott beszédének egy részletét ajánlotta a Népszava figyelmébe. Az ellenzék vezetőjeként Orbán így bírálta az akkori baloldali kormányt:

Hazugságok ipari méretű termelése, a hatalom eloldása az ellenőrzés pányvájáról, sutba hajított felelősség, intézményesített korrupció, maffiamódszerek. (…) A független, szabad élet elfojtása, amerre csak nézünk. Adókkal megfojtott kisvállalkozások, sorsukból kilábalni képtelen, máról-holnapra élő kiszolgáltatott kisemberek, tíz körmével hiába kapaszkodó, süllyedő polgárság. Nincstelenné, kiszolgáltatottá tett emberek, akik nem mernek felszólalni és kiállni az igazukért, mert a hatalomtól függ a másnapi megélhetésük. Hiába a NATO és uniós tagság, ez nem a Nyugat és nem a XXI. század. Ez a keleti élet és a múlt század, amit húsz év óta próbálunk magunk mögött hagyni, de újra és újra elér, körülfon és visszahúz bennünket.

Tökéletes jellemzése ez a 2010 utáni fideszes korszaknak. Orbán Viktor mintha előre kiállította volna a látleletet a saját későbbi kormányzásáról – mondta Somogyi Zoltán.

Az elemző szerint a Fidesz politikája a kritikák és a problémák megfogalmazásának teljes tagadására épül.

Nincs olyan, hogy valami rosszul megy, valamit rosszul csinál a kormány. A Fidesz körömszakadtáig tagadja például, hogy súlyos tanárhiány lenne. Ha pedig nincs tanárhiány, akkor a helyzet megoldásáról sem lehet értelmes vitát, párbeszédet folytatni.

A Fidesz olyan kommunikációs panelekkel dolgozik, amelyek kizárják, hogy a kormány reflektáljon a következetesség hiányára – világított rá az Orbán-rendszer egy másik vonására Somogyi Zoltán. Ha valaki megkérdezi, hogy Orbán Viktor miért kezdett barátkozni azzal a putyini Oroszországgal, amelyet korábban elutasított, akkor nem az a válasz, hogy kormányra kerülve másfajta stratégiai érdekeket tartott fontosnak, mint ellenzékben, hanem: Soros meg Gyurcsány.

A kormány szóhasználatában tabunak számít

a „megszorítás” és az „adóemelés”, hiszen a fideszes retorikában csakis a baloldal vezetett be megszorításokat és csakis a baloldal emelte az adókat.

Ehhez képest a Fidesz, azóta, hogy jönnek a gazdasági nehézségek, sorra jelenti be a tartalmát tekintve megszorító intézkedéseket és az adóemeléseket. Európa más országaiban elképzelhetetlen módon év közben számolta fel a katát – mint adózási formát – a fideszes kormány. Emelkedett a jövedéki adó, a megtakarításokra szociális hozzájárulásnak nevezett adót vetettek ki, újabb különadókat vezettek be. Lázár János miniszter több száz állami beruházást állított le – sorolta a példákat a teljesség igénye nélkül az elemző.

Sajátos modellt követ a fideszes kormány azokban az esetekben, amikor nem hoz olyan intézkedést, amellyel szembemenne az általa korábban képviselt állásponttal, de úgy alakítja a helyzetet, hogy a gyakorlatban mégis ez valósuljon meg. Somogyi Zolán a vizitdíj ügyét említette. A 300 forintos vizitdíj megakadályozására a Fidesz ellenzékben úgynevezett szociális népszavazást kezdeményezett. Vizitdíj ugyan most sincs, de a kormány természetesnek veszi, hogy a betegek 25-30 ezer forintot fizetnek a magánegészségügyben orvosi vizsgálatokra, mert a tönkretett állami rendszer nem tudja fogadni és ellátni őket.

A Fidesznek – hangsúlyozta az elemző – „az égvilágon semmi köze nincs” a jobboldali-konzervatív hagyományokhoz, amit elméletileg képvisel.

Forrás: Népszava

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Abban az időben mindenért a kormány, illetve a kormányfő volt felelős.
Ma már semmiről nem tehet a kormány és a kormányfő.
Csak mindenki más.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Havanagi
@Aki Én: Mit lehet várni egy ilyen mindent megengedő társadalomtól?Bárgyú hívei most is mindent felvásárolnak a boltokban,mert vége az árstoppnak.Ezek nem gondolkodnak,csak esznek,xarnak és baxnak.Pontosan úgy, mint az állatok.Ezek a tények és a trágyalé ki is használja,méginkább lebutítja a népet törvényes eszközökkel,pl a 6 évesek kötelező beiskolázása.Ilyen helyzetbe kell hozni a jövő nemzedékét?!!A legdurvább negatív élmény egy kisiskolásnak,aki megtapasztalhatta a gonosz geci jóvoltából ,hogy neki nem sikerült tanulni!! Megbukott!!!Egész életében a sikertelenség lesz ezeknél a gyerekeknél bekódolva és ez most 5000 kisgyerek!!!Sírni tudnék a csalódott kis lelkükért !!!A XXI.században ez nem más,mint pszichés népirtás !!! Ezért kell szülni,ezért családbarát a geci??!!Van pofája a Tik-tokon üzengetni a fiataloknak?!! És ezt sem bírja felfogni a primitiv 2/3??!!!Nincs még egy ilyen ördög a világon,mint ez a rohadék putris kormány ,aki ennyit ártott volna a magyar népnek.Csókoljatok neki kezet geci 2/3 alattvaló!!!
balos
@Havanagi: 1 tömeggyilkosságra szövetkezet saját "család-barát" maffia vezeti az országot vissza a múltba!
drrotf
Már egyszer korábban , pár nappal ez előtt már írtam erről, és megállapítottam, hogy Orbán Viktor nem szélli azt hogy a jobbtól tanulta amire most készül.A baj csak az hogy most azt kell magyaráznia, hogy korábban miért ellenezte az intézkedéseket mereven.Szerintem ez sem okoz neki problémát, mert tanulta és vizsgázott marxizmusból és leninizmusból, és ismeri a dialektikát, azt hogy minden változik, és ezért egy korábbi magatartás nem magyarázható a jelenlegi körülményekkel a változások miatt.Mások szerint a változások nem olyan mélyek, hogy ezzel lehetne indokolni egy intézkedésnek az újra elfogadását, és elég nehéz lesz őkelmének elfogadtatni azt amit korábban mereven ellenzett.
AMORÁLISOK
röviden : orbán amivel teleokádta az ellenzéket saját maga és a maffiája dagonyázik évek óta egy kifosztott ország mocsarát keményre tapossa .Csoda hogy drágul az üzemanyag, csak a foci meg a szijjat gyártató nem veszi magát észre hogy mit tesz a fidesz 77 x nem jelennek meg a parlamentben BEZZEG a pénzt zsebrevágják. Lásd Svédország füt fát igérnek tartják a markukat és DELESZARNAK mindenbe. akkor igy játszik a kétkulacsos orbán ??? Pedagógusbér uniós pénz na még mit nem leváltandók minél gyorsabban.
ómió
Hogy ez a Somogyi efftárs mennyi mindent képes meghazudni nekünk...!
bence
13 éve keni azt a szart az ellenzékre , amit az ő irányításával tolvaj kormánya csinál !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.