Folyamatos az élelmiszerárak esése, a kormány által az év végére prognosztizált egyszámjegyű infláció nagy biztonsággal elérhető – mondta Fónagy János. 

Itt az igazság: ennyivel csökkentek az élelmiszerárak – Fónagy János szerint biztosan elérhető az egyszámjegyű infláció

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában hangsúlyozta: rendkívül hatékonynak bizonyult az egy hónapja működő online árfigyelő rendszer, a megfigyelt 62 termékkategóriában az átlagárak csaknem 8 százalékkal csökkentek.

A részletekről szólva ismertette, hogy az elmúlt hónapban a legnagyobb mértékben, mintegy 15 százalékkal a spagetti ára esett vissza, több mint 14 százalékkal csökkent a zöldségek és 7 százalékkal a gyümölcsök ára. A kenyerek, a margarin, a sertészsír és a tejtermékek árai átlagosan 10 százalékkal mérséklődtek egy hónap alatt. A húsok közül leginkább a pulykamell ára csökkent, közel 11 százalékkal, míg a csirkeszárnyé több mint 6 százalékkal – sorolta az államtitkár.

Fontos változásként említette, hogy augusztus 1-jétől megszűnt az élelmiszerárstop, emelkedett a kötelező akciózás mértéke és SZÉP-kártyával is lehet hidegélelmiszert venni az üzletekben.

Az árstop kivezetésével együtt a kormány az árverseny további fokozása érdekében 10-ről 15 százalékra emelte a kötelező akciózás mértékét, a korábbi árstopos termékek is ebbe a körbe kerültek. Az akciózásnak és az online árfigyelő rendszernek komoly árleszorító hatása van, a kiskereskedelmi hálózatok között erős, esetenként kíméletlen árverseny indult meg – fejtette ki Fónagy János.

Az államtitkár kiemelte, hogy az ellenőrzés nagyon szigorú, és az esetleges jogsértő magatartás, hibás adatszolgáltatás, rosszhiszemű eljárás esetén rendkívül szigorúak a szankciók. Hozzátette, hogy a kiskereskedelmi hálózatok túlnyomó többsége jogkövető.

A piac jó működése a vásárlóknak és élelmiszer-kereskedelmi láncoknak is érdeke – fogalmazott.

Fónagy János kitért arra is, hogy a fogyasztók még tudatosabbak lettek, rövid idő alatt megismerték és használják az online árfigyelőt.

Forrás: MTI

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Jó van nagyokos az uborkaszezon közepén occó a zöldség eszem faxom megáll. Jól megaztat montad csökkentsük akkor a te fizetésedet is hozzá, nehogy megülje a pénztárcádat. Csak a te fizetésed melkedett az inflációt meghaladóan, ezért a pofádat befogod. Torgyán óta tidjuk, ha sokat esik ott bőtermés lesz. Mehetnél te is dinnyét zabálni, hogy ne a disznők egyék meg az összeset.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sámannus
Jó van nagyokos az uborkaszezon közepén occó a zöldség eszem faxom megáll. Jól megaztat montad csökkentsük akkor a te fizetésedet is hozzá, nehogy megülje a pénztárcádat. Csak a te fizetésed melkedett az inflációt meghaladóan, ezért a pofádat befogod. Torgyán óta tidjuk, ha sokat esik ott bőtermés lesz. Mehetnél te is dinnyét zabálni, hogy ne a disznők egyék meg az összeset.
jáger laszló
Hát ez nagyszerű!!
Bárcsak már látnám!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
puszt
Már régóta mondogatom, h a fideszkormányban a primitív hülyeség nem akadály, sőt feltétel...
„A piac jó működése a vásárlóknak és élelmiszer-kereskedelmi láncoknak is érdeke – fogalmazott." A szerencsétlen barom melyik intézkedésüket gondolja piacbarát, piackomformosnak?
- a központilag megállapított árakat?
- a kijelölt, és kötelező árengedményeket?
- annak tiltása, h a termelő, a gyártó, a kereskedő a többet kínálónak adja el az árut?
- a szar magyar terméket kínálók előtérbe nyomását, velük való kivételezést?
- hogy az új áruházak építése tilos, ill. nem oda, nem akkorát engedélyeznek?
- a külföldi építőanyaggyártók kinyírását, gyáruk ellopását?
- melyik lakásvásárló járt jól a „piackomfort" lakásárakkal, akárhány gyereket is csináltattak?!
Minden statisztika szerint káros volt az árstop, ahogy károsak a hazudozások, és károsak a hülye meztelencsigák országunk(???) irányításában...
dr. prédikátor
hazudjál csak hazudjál, az agymosott zombi birkák majd elhiszik. te geci faszfej!!!,
Béla333
Ez a volt kommunista Fónagy? Az MSZMP-s?
Aki most már a keresztény hit védelmezője? Értem...
Nessy
"Mondja kedves Fónagy János, hol vásárol ön?" ( Egy régi kuplé után szabadon). Persze, lehet megnézte, hogy hol volt éppen adott terméknek a legalacsonyabb ára. Hogy az sokaknak messze van? Így jártak! Vásároljanak drágábban! Ez az egész cili-buli a kóbor apácák megtévesztése! Igaz, hivatkozási alapnak kiváló.
simmering73
@Maccska: Miért jó az neked, ha közben minden más árunak felmegy az ára? Mit nyersz akkor vele, fidkány?
rücsü41
@Nessy: Épp azt akarta kérdezni F:N.Janitól hogy mikor volt a piacon.Csak azért ott mert z a legárérzékenyebb intézmény a mai magyar gazdaságban.Tegnap voltam nálunk ebben a műintézményben, és a sárga barack ára még mindig 1200-1600 forint, a zöld babé 1200 forint kilója és annak ellenére hogy a dinnyét a nagyobb áruházakban már 200 forint körül van a piacon 250-280 forint kilónként.Erre a helyzetre mondta Varga úr, a pénzügyek nagy barátja, hogy nem indokolt a nyugdíjak év közi emelése, és azon a rendszeren szerinte nem kell változtatni, hogy a nyugdíjasnak kell megelőlegezni az inflációs áremelkedést kamat fizetési kötelezettség nélkül, pedig a PTK alap szabálya, hogy aki a más pénzét használja annak kamatot kell fizetni!Arról sem szólt ez a talpig nem úri ember, hogy miért mondogatja azt Orbán és Ő is ,hogy a nyugdíjak emelése inflációt követő, ugyanis az utóbbi években a szakértők számítása alapján soha nem érte el a nyugdíjak korrekciójával sem a nyugdíj emelése az éves infláció mértékét , mindig alatta maradt, igaz nem sokkal, de azért még is ha egyszer azt állítja a kormány hogy az éves nyugdíjemelés az éves infláció mértékét eléri, akkor az igenis érje el, s ne maradjon alatta még 0,1% ponttal sem.Ez a Varga fiú valahogy érzéketlenné vált valószínű attól, hogy neki 5-6 millió forintból kell kijönni egy hónapban, és nem érinti meg azoknak a sorsa akiknek 100.000 forintból kell ugyan ezt megtenni. Az ő fizetés emelésének indokoltsága már fel sem merül, mert össze van kötve a minimálbér emelésével, és a köztudott, hogy azt minden ében emelni kell, így a miniszter urak elintézték maguknak, hogy szinte automatikusan emelkedjen a jövedelmük, amely már annyira elszakadt a magyar valóságtól, hogy a magyarok zöme felmérni sem tudja hogy mennyit is keres a mi mi jó szívű pénzügy miniszterünk!Azt is kifogásolom, hogy erről a hírről egy árva szó sem hangzott el ebben a médiában!
Nessy
@rücsü41: Még a múlt században mentem nyugdíjba az egészségügyből. , és mint elemző statisztikus van némi fogalmam a számokról. . Az elmúlt növekvő inflációs években az átlaginfláció emelkedéshez képest az átlagnyugdíj alatti nyugdíjak cca. 20 százalékot vesztettek a reálértékükből. Ha a KSH manapság is számolna nyugdíjas inflációt, ez az érték elérné a 30 százalékot is. Akinek már 300 000 Ft/hó fölött van a nyugdíja, kevésbé veszí észre. Az egységes indexálás miatt egyre szélesebbre nyílik a régi, és a mai nyugdíjak között, különösen a járulék plafon törlésével . Igy egyre irreálisabb a síma mezei átlag nyugdíj érték!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.