A Fideszre szavazók se tartják jó ötletnek, hogy az ipari fogyasztók ugyanolyan nyomott áron vehetik a vizet, mint a lakosság – tudta meg a Népszava egy megrendelt felmérésből. 

Itt egy kormányzati intézkedés, amivel még a fideszes szavazók sem értenek egyetMTI/Mónus Márton

A Népszava.hu megrendelésére a Publicus Intézet készített egy július végi, többek között a hazai vízi közművek helyzetéről szóló reprezentatív közvélemény-kutatást.

A válaszadók 62 százaléka mondta azt, hogy bár a kormány segítette az embereket az alacsony vízdíjjal, de úgyis nekik kell majd kifizetniük az egy évtizede alacsonyan tartott díjak miatt elmaradó karbantartások és fejlesztések árát.

Az ellenzéki szavazók közül jóval többen – 67 százaléknyian – ismerték fel azt az összefüggést. Eszerint a valós üzemeltetési költségeket sem fedező vízdíj a hazai vízi közműrendszer lepusztulásához vezetett, de a kormánypártiak 55 százaléka is egyetértett ezzel az állítással, miközben minden negyedik válaszadó (26 százalék) nem látott ilyen összefüggést.

Mindez kissé meglepő annak fényében, hogy a problémáról, miszerint a befagyasztott vízdíjak és a szolgáltatókat sújtó adók miatt az elmúlt évtizedben nem jutott elég pénz a vezetékek karbantartására, a megkérdezetteknek csak az 59 százaléka hallott. A vélhetőleg inkább kormányhű sajtóból tájékozódó fideszesekre különösen igaz ez, hiszen a fideszes tábor kevesebb, mit harmada értesült erről (32 százalék), míg az ellenzéki válaszadóknak a 83 százaléka. Vízhiányt egyébként a megkérdezettek elenyésző, alig 6 százaléka tapasztalt, csőtörés viszont már jóval többeket, a válaszadók több mint ötödét érintette. Mindenesetre saját otthonában 94 százaléknak nincsen gondja a vízszolgáltatással.

A kutatásban arra is rákérdeztek, hogy mit szólnának ahhoz, ha egységes tarifa-rendszert vezetnének be, vagyis mindenütt ugyanannyit kellene fizetni az egész országban. A válaszadók 55 százaléka támogatná ezt. Az ellenzők aránya 29 százalék, míg 16 százalék nem tudta eldönteni. Az egységes vízdíjra szavazók közül talán nem mindenki gondolt arra, hogy a díjtételek közös nevezőre hozásával lesz olyan település, ahol akár többszörösére emelkedhet a vízdíj. 

A megkérdezettek többsége – 71 százalék – rossznak tartotta azt a jelenlegi gyakorlatot, miszerint a lakossági és az ipari fogyasztók ugyanannyit fizetnek a vízhasználatért.

Az ellenzéki szavazók ezúttal is nagyobb arányban – 79 százalék – utasították el ezt, mint a fideszesek, akiknek 27 százalékuk szerint nincs ezzel semmi baj, igaz, tízből hatan közülük is problémásnak látják ezt.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@szegfue: Gondolnak a vízigényes akkugyárak költségeire, nyereségére!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
"Budapesten az átlagos vízfogyasztás háztartásonként havi 10 köbméter, a havi számlák 3000 forint alatt vannak, ám a Fővárosi Vízművek kiadásai csaknem duplájára rúgnak a bevételeknek, mert árat tíz éve nem emelhettek. A Népszavának a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta, a hatályos törvénynek már ez is ellentmond, de a jogszabály-változtatás is hátrányos lehet Budapestnek.

A kiszivárgott hírek szerint a jövőben ugyanis a vízügyi államtitkárság határozná meg, melyik településen, mennyi vezetéket újíthatnak fel, hol indulhat korszerűsítés, fejlesztés. Erről Tüttő Kata közérdekű adatigénylést nyújtott be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH), ám elutasították kérését, mondván az információ „nem nyilvános döntés előkészítő adat”.

A főpolgármester-helyettes szerint ez az érvelés ugyanúgy nonszensz, mint az, hogy sok más mellett

a Karmelita kolostornak, Tiborcz szállodáinak, állami intézményeknek és cégeknek, erőműveknek, de még a kormány által országba hívott vízfaló akkumulátorgyáraknak is kedvezményesen, féláron kell ivóvizet adni. Ez akár tiltott támogatásnak is minősülhet

– tette hozzá.

Most előkészítik a pert, amit azért indít a Fővárosi Vízművek, mert kénytelen féláron adni a vizet. Tüttő Kata azt mondta, a Fővárosi Vízművek idei vesztesége 10 milliárd forint körül lesz, ám a fővárosi önkormányzat kasszája üres az egyéb kormányzati elvonások miatt. Szerinte a vízdíj emelése biztosra vehető, ám most a lakossági tarifához nem is kellene feltétlenül hozzányúlni, ha a gazdasági társaságok a valós költséget tükröző árat fizetnék."

24.hu/kozelet/2023/07/24/nonszensz-tutto-kata-a-vizdijrol/#:~:text=T%C3%BCtt%C5%91%20Kata%20azt%20mondta%2C%20a%20F%C5%91v%C3%A1rosi%20V%C3%ADzm%C5%B1vek%20idei,gazdas%C3%A1gi%20t%C3%A1rsas%C3%A1gok%20a%20val%C3%B3s%20k%C3%B6lts%C3%A9get%20t%C3%BCkr%C3%B6z%C5%91%20%C3%A1rat%20fizetn%C3%A9k.
Eladott Ország
A fidesz előtt ugyanis kb 50 éve az volt a norma hogy minden évben szánnak pénzt a felújításokra, karbantartásra. Majd jött a fosztogató-párt/állami maffia, és ezt megszüntette. A vízhálózat pedig - jé - tönkrement. De az elmúlt 13 évben ebből is több száz milliárdot lehetett kiszedni a felújítási pénzek elvonásával. Most meg majd jönnek a nagy megmentő képében és megcsinálják amit ők b@sztak el. Nyilván a lakosság 90%-a az átlagfogyasztás alatt lesz, mint ahogy gázból és áramból is így lett. Pont a lopás miatt kerültek ilyen helyzetbe. Mindent kiloptak a vizszolgáltatókból, s ehhez elég volt a " megfelelő " embereket az élükre tenni. Lásd Kazincbarcika, Miskolc , Bakondi határőr' mindenre is alkalmatlan fia, az ÉRV vezérigazgatója lett. Magyar Nemzet: Diadalmenet Magyarország elmúlt tizenhárom éve...
uploads.disquscdn.com/images/0ed9eb4651bae10604bbe501789da9fc28f098a8ce9abed8007f54294388788b.jpg
Az uniótól Magyarország sok-sok milliárd forint támogatást kapott erre a célra, de ezeket elpazarolták, Mészáros cégeinek passzolták át túlárazott és rossz minőségű munkákra. Többszázezer magyar háztartásban problémás az ivóvíz minősége. Ha egy országban ennyire nincsenek meg az alapok, szinte mindenben, akkor mi ez az állandó arcoskodás és dicsekvés, nagyképű hencegés, éppen ez akadályozza meg a fejlődést. Na de mennyi templomot, parókiát újítottak fel, ami gyönyörű. Ez már smafu?! A vízhálózatok nagy része az átkosban épült, mint az út, középületek, közmüvek lakóházak stb, a kolostorgeci csak lopni tudott és az országot tönkreb@szni! Csak karban kellett volna tartani, na ezt pézt is elllopta el a fidesz. Például a franciák idejében jól működött a pécsi vízmű. A pécsit pont az akkori fideszes városvezetés adta el , mivel a város cége volt, de ne vigye ki a nyugati múlti a pénzt a országból, inkább a fidesz lopja el.
Eladott Ország
"Az új államtitkár V. Németh Zsolt lesz, aki tavaly óta a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztosként tevékenykedik. Az Energiaügyi Minisztériumban önálló államtitkárság jött létre, amely a víziközmű-ágazat megerősítéséért felel. Az államtitkárságot február 8-ától V. Németh Zsolt vezeti"
„Édeslyóistenem...” Az értelmiség előtt ma két út áll: Az egyik az alkoholizmus, a másik járhatatlan. Az élet olyan, mint a motor. Be kell rúgni, másként nem megy. A humorod ne hagyjon el sosem. ... A munkahelyed megvár ... Kormányok jönnek-mennek ..." (Hofi) Na, erre igyunk is!
uploads.disquscdn.com/images/e6c548598c5f7c0cca95031d45e7a24f6a0725af992189d5293eedd71226b6e6.gif?w=800&h=508
Gondolom akkor már intézik a modern, környezetbarát szennyvíztisztítókat, a szürkevíz mezőgazdasági felhasználásának reformját és az állam által átvett települési vízművek révén a sok helyen elöregedett, akár 100 éves vezetékrendszer azonnali cseréjét is. „Ha ébren vagy, ne álmodj!” (Hofi ) Intézi persze, de Prüsszel’ meg Gyúrcsány’ nem engedi. Ah, a víz és csatornadíj is meg lesz védve úgy érzem. Gyorsan minden nyugdíjas tudja le a heti egy fürdését, mielőtt kijön róla az éjféli korm.rend. A megnövekedett terhekből a lakosságnak is ki kell venni a részét. "Egy olf erősségű szag egyenlő, egy átlagos felnőtt személy szagkibocsátásával, aki irodai vagy más egyéb nem fizikai ülő munkát végez megfelelő munkahelyi hőmérséklet mellett, szabványnak megfelelő higiéniai átlaggal és 1,8 m² bőrfelülettel rendelkezik, és heti 5 napon fürdik." Óvatosan a drága vízzel! Nemtom, ez a Zsolti ( V Németh Zsolt) egy mindenhez is értő, reneszánsz ember? Ráteszik a kezüket a vízkincsre, tuti privatizálják is majd saját részre. Van ugye Németh Zsolt, aki már számos ponton bizonyított. Most itt ez az 5. Németh Zsolt. Mi van a 2., 3. és 4. Németh Zsolttal? A nedves vízért felelős államtitkárhelyettesi pozició még betöltetlen.
jesz
az ivóvíz annyi amennyi(itt Budapesten)...ha jól látom a számlámon, akkor a szennyvízdíj mad' duplája a víznek...belátom a szennyvízelvezetés
költségesebb, mint az ivóvíz előállítása, és a fogyasztóhoz vezetése...sokan bele sem gondolnak, milyen fertőző, undortkeltő a szennyvíz, és ennek tisztítása úgy, hogy ne legyen baj belőle.
ómió
Csak nem a "többetfizetésért hajtanak"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.