Még nem örülhet a Fidesz, a Soros-féle Nyílt Társadalom átalakítása nem érinti a CEU Budapesten maradt részlegét.

A sajtóban megjelent hírektől eltérően a Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) nevű szervezet nem távozik Európából, és bár valóban radikális stratégiai irányváltás van készülőben, kivonulásra a CEU Budapesten maradt részlegével kapcsolatban nem kell számítani

– egyebek mellett ezt válaszolta a Népszava megkeresésére Rév István, a Közép-európai Egyetemen (CEU) működő Nyílt Társadalom Archívum (Blinken OSA Archívum) igazgatója, miután hétfőn olyan hírek jelentek meg, hogy Soros György Nyílt Társadalom Alapítványai kivonulnak az Európai Unióból. A Fidesz tehát még nem örülhet.

Még nem ünnepelhet a Fidesz, cáfolták, hogy a Soros György által támogatott Nyílt Társadalom Archívum kivonulna Budapestről

A Közép-európai Egyetem (Central European University, CEU) által közreadott képen az intézmény alapítója és tiszteletbeli elnöke, Soros György üzletember beszédet mond az egyetem bécsi campusának megnyitóján 2019. november 15-én. MTI/CEU/Végel Dániel

A jelek szerint azonban valóban drasztikus átalakulás jön, ami összefügg azzal, hogy az alapítványok vezetését Soros György átadta az egyik fiának. Az OSF kivonulása a CEU Budapesten maradt részlegét és az archívumot semmilyen formában nem érinti.

Az OSF egyik külföldi szóvivője ezzel együtt cáfolta a lapnak, hogy a szervezet kivonulna Európából, a válaszában ő úgy fogalmazott, hogy Az Európai Unióban végzett munka újrakalibrálása része a szervezet szélesebb körű változásának. Az új működési modell magában foglalja a demokrácia, az emberi jogok és az éghajlati igazságosság támogatása érdekében végzett tevékenységük globális áttekintését. Ez azt jelenti, hogy a jövőben is fognak egyebek mellett civil társadalmi csoportokat finanszírozni szerte Európában, beleértve azokat is, amelyek az EU külügyeivel foglalkoznak, de fenntartják a roma közösségek számára nyújtott támogatásokat is.

A stratégiai átalakítás összefüggésben van azzal, hogy Soros György a közelmúltban átadta az OSF vezetését egyik fiának, Alexander Sorosnak. Most már az ő koncepciója érvényesül, ennek körvonalai azonban egyelőre kevésbé látszanak, erre utal legalábbis, hogy a Népszava három olyan magyarországi szerveződést is megkeresett, amit az OSF támogat, mindhárom helyről olyan válaszok jöttek, hogy sok még a kérdőjel, és egyelőre ők sem rendelkeznek több információval annál, ami a sajtóban megjelent.

A budapesti CEU-n működő Nyílt Társadalom Archívum (Blinken OSA Archívum) igazgatója viszont elmondta, hogy

az OSF kivonulása a CEU Budapesten maradt részlegét és az archívumot semmilyen formában nem érinti.

Az archívum mintegy 7500 folyóméternyi iratot, 11 000 óra audiovizuális felvételt és 12 terabájtnyi digitális adatot tesz ki, a hidegháború, a Szabad Európa Rádió és a szamizdat témakörében az egyik legnagyobb gyűjtemény a világon.

A lap információi szerint a Nyílt Társadalmi Alapítványok jelenlegi magyarországi költségvetési kerete kevesebb a korábbinál, évi 1,5 millió dollárnak megfelelő összeg. Ebből mintegy 15-20 szervezet kap támogatást.

Pillanatnyilag nincs egyértelmű válasz arra a kérdésre, mit takar az a megfogalmazás, hogy az OSF „szinte teljesen” kivonul Európából, ez majd csak az elkövetkező hónapokban fog kiderülni. Annyi biztosra vehető, hogy a lépés nincs hatással a már megkötött támogatói szerződésekre – teszi hozzá a Népszava.

A Magyar Soros Alapítvány még a Kádár-korszakban, 1984-ben kezdett működni Magyarországon, és – miután úgy ítélte meg, hogy eleget tett küldetésének: megvalósult a rendszerváltás, kiépültek a demokrácia alapjai – 2007 végével befejezte tevékenységét.

Az akkoriban publikált adatok szerint fennállása során több tízezer szervezetnek és magánszemélynek – közöttük Orbán Viktornak – nyújtott összesen közel 30 milliárd forintos támogatást.

A szintén Soros Györgyhöz kötődő OSF-nek (előző nevén: Open Society Institute, OSI) sokáig Budapesten volt a regionális központja, de a Fidesz által indított politikai támadások miatt 2018-ban úgy döntött, hogy Berlinbe költözik.

Forrás: Népszava, 24.hu

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Philip Marlowe: igazad van bumburnyák,hiszen a fidesz egy ellenség gyáros! :)
még sosem volt a magyaroknak annyi ellensége, mint amint nektek ütödötteknek kreált a fidesz!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@csak úgy...: Ezért kell a lebutított, félelembe tartott szavazó bázis a fidesznek!
CsipkeRózsa
@verőce21: 10:42

Soros küldte a nagykövetet?
CsipkeRózsa
@csak úgy...: 10:59

Egy magyar gyártotta a magyaroknak, egy magyarról.
Csaba Zsolt
Leszarom a Fideszt meg a szócsöveit,támogatóit is telibe.
csak úgy....
@CsipkeRózsa: ez mindíg is így volt:
"Te vagy a legény, Tyukodi pajtás!
Nem olyan mint más, mint Kucuk Balázs.
Teremjen hát országunkban
Jó bor, áldomás!
Nem egy fillér, sem egy tallér
Kell ide, pajtás!"

oszt termett lófaß és gyülölet,siralomház...,nyomor és kárhozat!
ómió
Na, lám! Az itteni efftársai mellett a végsőkig kitart Gyuri gazdi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.