A közmédiás Lánczi Tamás szerint „egyes sajtóorgánumok szerkesztőségei nem értették (vagy inkább cinikus értetlenséget színleltek) az augusztus huszadikai ünnepi tűzijáték lezárásaként feltűnő kereszt ürügyén”, emiatt úgy döntött, blogjában elmagyaráz mindent a keresztről.

Lánczi Tamás MTVA-s igazgató a tűzijáték drónkeresztjéről: "Már a puszta látványa, közelsége is égeti a gonosz bőrét"

Feszület megformázása drónokkal a Szent István-napi tűzijáték közben Budapesten 2023. augusztus 20-án. MTI/Máthé Zoltán

Az idei augusztus 20-i budapesti tűzijáték alatt a pirotechnikai effektek mellett csaknem 900 drón keresztet formázott a levegőben.  Lánczi Tamás – egykori helyettes államtitkár, jelenleg az MTVA online igazgatóságának igazgatója – blogjában ír arról a drónkereszt kapcsán, hogy annak „már a puszta látványa, közelsége is égeti a gonosz bőrét” – szúrta ki a 444.

A kereszt formája – amely egyben a lényege, szubsztanciája is – misztikus értelemben egyszerre rugaszkodik el a földtől és tör az égbolt felé (azzal az ambícióval, hogy átszakítsa azt) és száll alá a por, a sár, vagyis az ember irányába (azzal az ambícióval, hogy megszólítsa, elérje őt magányában). De más feladata is van: horizontálisan, a két ágával a két égtáj irányába kinyúlva összeköti az embert a felebarátaival és a testvéreivel. A keresztben rejlő kettős sugallat és ígéret erőt ad annak, aki hajlandó alázattal felnézni rá. Ez sokak számára jelenthet vigasztalást és örömöt.

Ezt pedig közösségi érzésnek nevezzük és nem tömegpszichózisnak

- írta blogjában az MTVA munkatársa.

Hozzátette:

a kereszt reménységet ad az embereknek. Nem csak lelkiségi-vallásos értelemben, hanem sokkal inkább a hétköznapi, az élet fárasztó, gyötrő nehézségeiben, mindenben, ami anyagi, ami nehézkes, ami az ádámi átok okán küzdelmes ma is. Az ilyen ránk aggatott leküzdendő súlyokból pedig mindannyiunknak bőséggel kijutott az elmúlt években. Olyan válságot, nehéz időket él meg most Európa és benne mi is (egyéni és közösségi szinten egyaránt), ami szorongató, fojtogató és reménytelenséget áraszt. Nem tudjuk, mert nem tudhatjuk, mit hoz a jövő számunkra, de egy biztos: a reményünket és hitünket nem veheti el senki, mert a magyarok jót várnak és jót is várhatnak a jövőtől.

Többek között ezért is volt ott a helye a keresztnek augusztus huszadikán éjszaka a Duna fölött.

Persze az emberek reményeit és hitét le lehet köpni, nyitott szájjal röhögni rajta, de mint azt régóta tudjuk már – más gyakorlati funkciója is van a crux-nak – ugyanis: már a puszta látványa, közelsége is égeti a gonosz bőrét.

Forrás: 444.hu

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Ha ez igaz lenne, Orbán és bűntársai ropogósra sültek volna.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Sámannus
Kár hogy nem vetted észre nagyokos a félhold is fent vereslett, talán épp a Karmelita felett. Szerintem a te agyad sincs a helyén
Macskaszem
Ha ez igaz lenne, Orbán és bűntársai ropogósra sültek volna.
Béla333
"Már a puszta látványa, közelsége is égeti a gonosz bőrét"
Mi van Tamás? Ég a bőröd?
Remélem a pofádon is...
jáger laszló
Micsoda misztikus magyarázat!!
A végén még L is hiszem ezt a baromságot,már bocsáss +!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
infinity
Lánczi, ne a kereszténységről okoskodjon, hanem a zsidókkal kapcsolatban.
Sámuel második könyvénél tartok, de abbahagytam, mert elegem lett belőlük...
Ezeket a zsidó katonalányokat látva akibic.hu/files/2018/02/images_2018_02_21_israeli-girls-750x460.jpg megfordult a fejembe, hogy... tovább olvasom az Ószövetséget.
rücsü41
Lánczinak új állása van!Ő az első állami ördögűző!
kereső
"A kereszt a keresztény kultúrkörben Jézus megváltó szenvedésének és Isten tökéletes szeretetének a jele. Jézus a jeruzsálemi Golgotán, keresztre feszítve adta életét helyettesítő áldozatul."- vajmi kevés köze van a lánczi által emlegetett gonoszhoz. Ez csak a középkori bigott vallásosság értelmezésében jelenik meg - amikor a "boszorkányüldözések" koráz élte az emberiség. "Boszorkányok pedig nincsenek"- mondá Könyves Kálmán királyunk. Jó lenne, nem visszatérni ahhoz a korhoz. Pedig lánczi azt idézi.
infinity
@kereső: 2040-re meg lesz az! Úgy megyünk előre, hogy már a feudalizmus is befigyelt. Tahóterror: www.eszakhirnok.com/wp-content/uploads/2022/07/Kepernyokep-2022-07-25-075654.jpg
Ábel
A kereszt mindig is egy kivégző eszköz volt, akármit is magyaráznak bele.
kereső
@infinity:" Hitetlenek
De van még rosszabb is, ha az orbáni hatalom és lánczitamásai nem akarnak is tudomást venni róla: ez az ország jelentős részben még mindig „hitetlen” – „a maga módján hívő”, közömbös vagy éppen ateista.

Csehország után éppen nálunk van sok ilyen meg olyan mihaszna ember..! Sokan vannak még a megtéríteni valók, akik a lánczitamási delirálásokon vállat rántanak, netán ki is röhögik azokat. És vannak még, ha sokan nem is, akik a hatalom „zéró toleranciáját” élvezhetik… De annyi baj legyen, mondhatja Lánczi Tamás, orbánista: menjenek azok az emberek csak hanyatlani a gyökértelenné váló, önmagát feladó Nyugatra!

Mi majd építünk itt magunknak kolostorokat, a szó szoros és átvitt, szellemi értelmében: megvédjük a kereszténységet – jelentsen az bármit is…"
/Gusztos István/- Városi Kurir
kereső
Most már csak azt kérdezném lánczitól, hogy a tüzijáték török félholdja mit jelképez?? Megmagyarázná azt is?, ha már ennyire ki tudja csavarni a kereszt jelentését?
Qqberci
"Már a puszta látványa, közelsége is égeti a gonosz bőrét"

Szegény Vikkancs...
simmering73
Szégyenkeresztények a legmocskosabb fajtából.
laszlobihari
akkor mit mondott volna ha Jézus akasztófán végzi? furcsa a kerszténység, egy kivégző eszközt imádnak, ezzel az erővel lehetne a hóhérbárdot is csókolgatni!
laszlobihari
kimaradt egy "e" betü, kerszténység=kereszténység. elnézést a figyelmetlenségemért!
ómió
Sőt! "Efftársirritáló" volt! Látszott is!
Aki Én
@KisTehen: @ómió: Két egysíkú, ostoba, tanulatlan, naplopó szarházi vagytok!
Két buta fasz, aki nem is érti mi történik, nem is tudja kinek drukkol.
terlasz
"már a puszta látványa, közelsége is égeti a gonosz bőrét."
Valahogy most megúsztátok, de majd a pokolban...
Lepényleső
"Mindenkinek megvan a maga keresztje!", ám a béketűrő nagy többségnek csak egy van,de az mindenkire ráhelyezve,
- és mivel mi mindenkinél sokkal jobbak vagyunk,az a látottak alapján is - általuk jócskán túl van méretezve?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.