A technológiának egyre nagyobb szerepe van a honvédelemben – jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken Tihanyban, a Tranzit fesztiválon.

Szalay-Bobrovniczky: így lesz elrettentő erejű hadseregünk
Fotó: MTI/Bodnár Beáta

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: nem az a lényeg, hogy mennyi katonánk van, hanem az, milyen kiképzést kaptak.

Előadásában kitért a 2010-es években megkezdett haderőfejlesztésre, amelyet az Ukrajnában kitört háború csak felgyorsított. Mint mondta: Magyarországon elérte a GDP két százalékát a védelmi kiadás, és ez a következő években is csak felfelé fog eltérni ettől.

Ahhoz hogy a haderő egy harcolni képes és tudó, elszánt, komoly és megfelelő elrettentő erőt felmutatni képes hadsereg legyen, szervezeti kultúraváltásra van szükség

- fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A feladatról kell beszélni, arról a misszióról és hivatásról, ami a haza fegyveres védelme – mutatott rá a honvédelmi miniszter, hozzátéve, hogy mellé arányos kompenzációt, életpályamodellt, kiképzést és oktatást kell tenni.

A területvédelmi rendszert ismertetve azt mondta: a hivatásos haderő támaszpontszerűen van jelen az országban ott, ahol a laktanyák, kiképzőbázisok vannak. Ez a haderő magas képzettségi fokú, gyorsan bevethető és az országhatárokig bármikor elmozdítható.

Ezt egészíti ki a területvédelmi rendszer, amely kapilláris szerűen behálózza az országot a létrehozott területvédelmi ezredekkel járási szintig lejutva.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki maga is részt vett a tartalékos kiképzésen személyes tapasztalatait osztotta meg a nyolchetes alapkiképzésről.

A legfontosabbként azt emelte ki, hogy a katonaságban meg lehet tanulni fókuszálni a feladatra, és meglehet érteni, hogy milyen azt teljes egészében elvégezni.

A honvédségben nem lehet "félig megcsinálni a melót"

- jelentette ki.

A Tranzit a Kommentár Alapítvány rendezvénysorozata, amelyet ötödik alkalommal rendeznek meg Tihanyban. A rendezvényen számos kormánytag, kormánypárti és ellenzéki politikus, valamint közéleti szereplő vitázik, és tart előadást aktuálpolitikai kérdésekről.

Forrás: MTI

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yeromos
Ez semmi másról nem szól, csak a lopás megkönyítésérőp. Ugyan is a hadi kiadások, szerźődések mindehol, szigorúan titkosak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Hogy majd legyen mit efftársilag felszámolni!?
Qqberci
Elrettentő erő: minden valós vagy vélt ellenség megszakad a röhögéstől a magyar haderő láttán...
madlaci66
Elnézem azt a pár működőképes repülőt, meg harckocsit, és azt a sok rendes munkát nem találó, kényszerkatonát, én már kezdek félni.
telegdilaci
@Yeromos:Talán nem kelett volna minden indoklás nélkül kirúgni a magas képzettségű tiszteket a Honvédség állományából,a 45-éves katona még nem öreg és sokkal több tapasztalataik vannak amit a 25-év szolgálati idő alatt,szereztek,az újonnan felvettek,még annyira tapasztalatlanok ha vannak egyáltalán jelentkezők a hadsereg kötelékébe,ahonnan egyik napról a másikra mindenféle indoklás nélkül bárkit lapátra tehetnek! nem is értem mire kell ez a haderő fejlesztés hirtelenjében,amikor NATO-tagok vagyunk,senki nem akarja Magyarországot megtámadni,sajnos a Magyar honvédség kizárólag golyófogónak alkalmas,az Ország megvédésére NEM,de merjünk azért nagyot álmodni!
Nessy
A Nyitott vászontetős Trabant harci terepjárót ki ne feledje!(by Hofi)
ittott
kit kell elrettenteni? itt mindenki szövetségesünk, ukrajna kivételével, de őket most elrendezik az oroszok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.