A technológiának egyre nagyobb szerepe van a honvédelemben – jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken Tihanyban, a Tranzit fesztiválon.

Szalay-Bobrovniczky: így lesz elrettentő erejű hadseregünk
Fotó: MTI/Bodnár Beáta

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: nem az a lényeg, hogy mennyi katonánk van, hanem az, milyen kiképzést kaptak.

Előadásában kitért a 2010-es években megkezdett haderőfejlesztésre, amelyet az Ukrajnában kitört háború csak felgyorsított. Mint mondta: Magyarországon elérte a GDP két százalékát a védelmi kiadás, és ez a következő években is csak felfelé fog eltérni ettől.

Ahhoz hogy a haderő egy harcolni képes és tudó, elszánt, komoly és megfelelő elrettentő erőt felmutatni képes hadsereg legyen, szervezeti kultúraváltásra van szükség

- fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A feladatról kell beszélni, arról a misszióról és hivatásról, ami a haza fegyveres védelme – mutatott rá a honvédelmi miniszter, hozzátéve, hogy mellé arányos kompenzációt, életpályamodellt, kiképzést és oktatást kell tenni.

A területvédelmi rendszert ismertetve azt mondta: a hivatásos haderő támaszpontszerűen van jelen az országban ott, ahol a laktanyák, kiképzőbázisok vannak. Ez a haderő magas képzettségi fokú, gyorsan bevethető és az országhatárokig bármikor elmozdítható.

Ezt egészíti ki a területvédelmi rendszer, amely kapilláris szerűen behálózza az országot a létrehozott területvédelmi ezredekkel járási szintig lejutva.

Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki maga is részt vett a tartalékos kiképzésen személyes tapasztalatait osztotta meg a nyolchetes alapkiképzésről.

A legfontosabbként azt emelte ki, hogy a katonaságban meg lehet tanulni fókuszálni a feladatra, és meglehet érteni, hogy milyen azt teljes egészében elvégezni.

A honvédségben nem lehet "félig megcsinálni a melót"

- jelentette ki.

A Tranzit a Kommentár Alapítvány rendezvénysorozata, amelyet ötödik alkalommal rendeznek meg Tihanyban. A rendezvényen számos kormánytag, kormánypárti és ellenzéki politikus, valamint közéleti szereplő vitázik, és tart előadást aktuálpolitikai kérdésekről.

Forrás: MTI

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yeromos
Ez semmi másról nem szól, csak a lopás megkönyítésérőp. Ugyan is a hadi kiadások, szerźődések mindehol, szigorúan titkosak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Péter2
Propaganda duma , pénz nélkül mit akartok szerencsétlen , mikor egy kraz tgk-ra 1 hónapra 35 l üzemanyag van kiírva ? Kb az 20 km elég , ha motor bemelegítést is számoljuk télen akkor max 7 km ! Ez a honvédelem csak látvány , tételezzük fel , ha azok az Ukrán katonák akik már lassan 2 éve vannak a fronton , nem az oroszokat fognák , hanem megtámadták volna Mo-t , esélye nem lett volna a magyar honvédségnek védelemre , meg ki ellen kell ? Mert elméletileg környező országok nem ellenségek , és NATO tagok vagyunk ! Szerintem olcsóbb volna ha az ország fizetett volna a védelemért a NATO-nak , mert békeidőbe így sokkal olcsóbb , mit pénzhiányos ütőképtelen sereget fenntartani !
simmering73
Szerintem már most elrettentő. Az ellenség halálra röhögi magát.
csak úgy....
ezek után,már csak arra a csoda szabóra lesz szüksége 0rbánnak, aki megvarrja neki azt a csodálatos láthatatlan öltönyt, amit csak a kimondottan okos párttársai és hívei láthatnak! :)
Yeromos
Ez semmi másról nem szól, csak a lopás megkönyítésérőp. Ugyan is a hadi kiadások, szerźődések mindehol, szigorúan titkosak.
Béla333
Csak úgy kérdezem a választásokon a maffiára szavazó hülyemagyar maffiahívőket: akkor most ki a fene is készül háborúba vinni bennünket?
Clavigo
Ennek lóarcúnak adtunk 50 mrd.- t,,kölcsönbe,,
jáger laszló
Hát igen
Ellenfeleink máris L rettennek,L pusztulnak a röhögéstől a magyar haderő láttán annak vezetőinek izmozásán!!
Mondhatni szóra sem érdemes, de a pénzkidobás miatt mégis említésre méltó
Csak ennyi
barátilag
J.L.
csak úgy....
a rablánc a lábon nehéz volt,
de széttörte büszkén a nép.
- és a bal lábáról a jobb lábára tette !
teuton
@Őrnagy: Közkatona, latom nagy katonai SZAGertö IS lettel! Nehany kerdes:
- Nem erdekes, hogy pont akkor invesztal az allam milliardokat a hadiiparba, a mikor a hadügymisniszternek fegyvergyarai vannak? Melyik orszagban van meg ilyen a vilagon?
- Kit kell elrettentsen a magyar "haderö" es miert? A legközelebbi ellenseg 1000 km-re van, az pedig putyler, azonkivül a NATI vedi az orszagot.
- Ha apromaffiarol hazudozol a hadiiparral kapcsolatban, emlitsd mar meg melyik ellenzeki üzletembernek vagy politikusnak van BARMI KÖZE ahhoz, kinek van ilyen gyara itthon vagy külföldön???
colibri
Ezek sose voltak normálisak... de mostanra már minden eszük elment.
csak úgy....
@Maccska: ezen nem csodálkozok,hogy neked a dk.-s puncik nem tetszenek, hiszen te csak a faxikat szereted! röpülj rá hollikra...,hiszen 0rbán számodra csak egy álom!
Nyírfa
@csak úgy...: 19.23

" - és a bal lábáról a jobb lábára tette ! "

Frappáns! :))
ESCOBAR
Elrettentő?!
Harcolni képes?!

Ajjajajj!
Ezodabasz
Téglafejű kaszinócsászár kit fog elrettenteni a nyomorék hadseregével?
csak úgy....
@Nyírfa: könnyü nekem, engem a szüleim nem kis tehennek terveztek! :)
Péter2
@Béla333: Több professzor is megmondta , hogy a propaganda tőgyéből megméhtejezett fideszt hívőket , ész érvekkel sem lehet meggyőzni !
Ezodabasz
@Őrnagy: ma, 19:14 Gyuripapagáj! Nem árultad el hogy te melyik maffiát támogatod? Mondd ki bátran vagy talán szégyelled? Jaaa értem már, lehet hogy még nem tudod hova kell állnod!?
Ezodabasz
@Őrnagy: Ez így elég érthetetlen zagyvaság, vannak értelmes írásaid és szánalmasak is. Rajtad kiigazodni így elég nehézkes...
namihami
Nekünk? Elrettentő?
(lásd még albán légvédelem---csak abból nem loptak emnyit)
csak úgy....
@Ezodabasz: "Több professzor is megmondta , hogy a propaganda tőgyéből megméhtejezett fideszt hívőket , ész érvekkel sem lehet meggyőzni !" ( Péter2)
justhpeter
Szalay-Bobrovniczky szervezeti kultúraváltásra van szükség. Ok. Fogadjuk el. A kérdés csupán az, hogy azt honnan fogják összelopni, mert mióta ezt megálmodták pont az ellenkező irányba mennek. Arról nem beszélve, hogy a szervezeti kultúrával a seregben két gond is van. 1. Nem lehet parancsba adni. 2. A szervezetbeni meggyökereztetéshez hosszú éveknek kell eltelni.
Péter2
@Őrnagy: Látom nem voltál katona , semmit nem tudsz a haderőről , én 12 évet dolgoztam ott hivatásos állományba , a haderő rettenetes sok pénzbe kerül , a laktanyák fenntartásától az utolsó felszerelésig beleértve az m zároltak raktározásáig , ha akkor az szdsz mszp nem csökkenti a létszámot , már házatok sem volna , mert felemésztette volna a honvédelem , már nem adtak a ruszkik rohadt almáért lőszert , glóbusz húsért autó és harcjárműalkatrészeket , olcsó üzemanyagot az elvtársi segítségért , ezt mind a te fizetésetekből kellett volna levonni , majd akkor félre állt volna a szátok , nektek az a bajotok , hogy nem gondolkodtok , csak írtok mint a bolondok , a másik , épp úgy mint a vasútbezárásnál ,az ellenzék zárt be vasútvonalakat 2010 előtt szidtátok az ellenzéket , 2010 után az ellenzék által bezárt vasútvonal egy részét újra nyitottátok , és most pont azokat a vasútvonalakat zártátok be , csak addig eltelt 13 év és termelték a veszteséget , amúgy a rendszerváltás utáni " 200 ezer fős ' hadsereg sem tudta volna megvédeni az országot , akár egy román hadsereg támadásától sem , mert nem arra voltak berendezkedve , hanem a szovjet elvtársaitokat segítő NATO elleni invázióra , mivel a muszka elvtársaitok 1991-ben végleg hazamentek " elvesztettétek velük együtt a hidegháborút az usa ellen " így mint a muszkákat támogató egység, egyedül maradtatok hatalmas logisztikai , fegyvernemi , támogatás nélkül , mint kirakós puzzle hiányoznak az elemek , semmire nem jó !
Nyírfa
@Péter2: 20.57

Nagyra értékelem, ha egy komment alap- és felépítménye a tudás és a tapasztalat. Még nekem is hasznos volt, pedig, ha valami távol áll tőlem, az a harcászat.
Ezodabasz
@Őrnagy: Világos beszédet vártam, de ez túl nagy elvárás lenne tőled te idióta! Tudod papagáj: Mindenki magából indul ki!:)))
Szerinted itt mindenki gyagyás, de egy értelmes mondatot sem tudsz leírni. Egy értelmes mondat tartalmazhat egy gondolatot amit meg lehet vitatni! Ez még nem veszekedés vagy vagdalkozás...Ne ringasd magad tévhitekben mert egy csónakban evezünk, ha tetszik ha nem. A "gyagyás" ugyanazzal a problémával küzd mint te, csak nem mindegy hogy valójában ki a gyagyás! Ki határozza meg hogy kinek mit jelent egy szó, vagy fogalom? Ki határozhatja meg hogy mi a normális? Ha többségben lesznek a hülyék, a buzik, a pedofilok, a zombik, a tolvajok és a bűnözők akkor az lesz a normális?
Ezodabasz
@Őrnagy: Egyetértek azzal amit most írtál! Ezt a gyagyás dolgot viszont nem értem...Ebben a formában ugyanolyan gyagyás vagy mint én!?!? De nem ez a lényeg. A vérszívó élősködő spekulánsok uralkodnak (majdnem) minden országban, ahogy itt is! Hatalmat adni ember kezébe szinte öngyilkosság nem gondolod? Nem négy évre kell hatalmat adni az biztos! Azonnal leváltható vezetés kell ha a választási ígéretek nem teljesülnek, és aki egyszer elbukott soha ne kerülhessen többé hatalomra.
Ez ennyire egyszerű.
Ezodabasz
@Őrnagy: A spekulánsok bűnözök. Börtönbe velük! Az is a szakadékba vezet a ha ez így megy tovább!
Egyetlen lehetőség az átláthatóság a számonkérhetőség, a pontos és becsületes elszámolás. Itt nincs működő gazdaság már tizen x éve!
Kormányválság, sumákolás lopás nagyban viszont van, csak titkosítva.
rücsü41
Iczky-Viczky Bobrovniczkyvel ellentétben én azt gondolom, hogy ember nélkül a technika nem ér semmit, és a történelmi tapasztalatok sem azt az álláspontot erősítik, hogy csak a technika minősége a döntő egy háborúban.Lásd a II.világháború ahol a SZU hadserege létszámban jóval felülmúlta a németeket és ez döntő volt, vagy az USA Afganisztán , vagy USA Vietnam háborúja, ahol az emberek döntöttek a háború győzteséről.
szép új világ
A kaszínókirály Kristóf hadserege már így is elrettentő. (Csak nem erő hanem példa)
ómió
Hogy majd legyen mit efftársilag felszámolni!?
Qqberci
Elrettentő erő: minden valós vagy vélt ellenség megszakad a röhögéstől a magyar haderő láttán...
madlaci66
Elnézem azt a pár működőképes repülőt, meg harckocsit, és azt a sok rendes munkát nem találó, kényszerkatonát, én már kezdek félni.
telegdilaci
@Yeromos:Talán nem kelett volna minden indoklás nélkül kirúgni a magas képzettségű tiszteket a Honvédség állományából,a 45-éves katona még nem öreg és sokkal több tapasztalataik vannak amit a 25-év szolgálati idő alatt,szereztek,az újonnan felvettek,még annyira tapasztalatlanok ha vannak egyáltalán jelentkezők a hadsereg kötelékébe,ahonnan egyik napról a másikra mindenféle indoklás nélkül bárkit lapátra tehetnek! nem is értem mire kell ez a haderő fejlesztés hirtelenjében,amikor NATO-tagok vagyunk,senki nem akarja Magyarországot megtámadni,sajnos a Magyar honvédség kizárólag golyófogónak alkalmas,az Ország megvédésére NEM,de merjünk azért nagyot álmodni!
Nessy
A Nyitott vászontetős Trabant harci terepjárót ki ne feledje!(by Hofi)
ittott
kit kell elrettenteni? itt mindenki szövetségesünk, ukrajna kivételével, de őket most elrendezik az oroszok.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.