A Twitteren is terjedő értesülések szerint megpróbálják majd megállítani őket.

Megindulhattak a Wagner-zsoldosok Oroszország felé: Vezérük halála után, polgárháborúra készülhetnek

Szerdán Tver régióban lezuhant a feltételezhetőleg Jevgenyij Prigozsint is szállító repülőgép. A fedélzeten összesen 10 személy tartózkodott, a jármű kevesebb mint fél órája volt a levegőben, amikor végzetes lövést mértek rá Moszkva közelében.

Orosz források már korábban is megerősítették, hogy arra az esetre, ha Prigozsin meghalna  PMC "Wagner" kidolgozott egy akciótervet, amelyet azonnal elindítanak

A mechanizmus automatikusan bevezetésre kerül, hogy miből áll, azt egyelőre nem tudni, de a Kreml-közeli Readovka forrása szerint mindenesetre "nagyon rossz hír" lesz az oroszok számára.

Prigozsin mellett a Wagner-csoport egyik parancsnoka, Dmitrij Utkin is a fedélzeten volt.

Egy, a zsoldosokhoz közel álló Telegram-csatornán arról írtak, hogy amennyiben beigazolódik a Wagner-vezér halála megszervezik a második „Igazság Menetet”, és elindulnak Moszkva felé.

A The Kyiv Independent friss információi szerint a Wagner zsoldosai már Oroszország felé tartanak. Az interneten terjedő felvételek alapján már Afrikában számolják fel a táborokat, és különböző vezető pozícióban lévő tábornokok már arra készülnek, hogy az életük árán is Oroszország ellen mennek.

És bár a zsoldosfőnök repülőgép-szerencsétlenségben bekövetkezett halálhírét követően a pontos események részletei továbbra is homályosak, az világos, hogy a Wagnert a zsoldosszervezetet, amelyet Prigozsin épített lényegében először felnégyelték, majd drámai módon lefejezték.

Két hónapja Prigozsin magánhadserege, a Wagner lényegében akadálytalanul szállhatta meg Oroszország 11. legnagyobb városát, a doni Rosztovot és haladhatott át a 14. legnagyobb Voronyezsen is, hogy aztán kétszáz kilométerre megközelítse a fővárost, Moszkvát.

Egy-két degenerált nyugdíjba küldése helyett inkább meghúzta a polgárháború ravaszát

– közölte a Wagner Telegram-csatornáján akkor a vezér, miután Putyin beszédében az árulók megbüntetésére szólított fel.

Néhány áruló életét 25 ezer hős fölé helyezte. Hogy ki a gonosz ebben a konfliktusban, az már nyilvánvaló. A győzelem a Wagneré lesz

– jelentették ki a zsoldosok.

Mivel Wagner kiemelkedő szerepét az ukrajnai orosz katonai műveletekben már erősen megnyirbálták a Putyint és a Kremlt kínos helyzetbe hozó moszkvai bevonulása után, úgy tűnt, hogy Prigozsin megpróbálja visszaszerezni azt a befolyást, amelyet a Kreml megbízásából Afrikában folytatott művelete révén szerzett.

Fehérorosz források szerint a csoport tagjai szerda este felszámolták táboraikat és az ország elhagyására készülnek. A Belorusz különleges szolgálatok az értesülések szerint megpróbálják majd megállítani a konvojokat a határon.

Wagner afrikai birodalmának nagy része, amely dezinformációs műveleteket, homályos kereskedelmi érdekeltségeket és zsoldosmunkát ötvözött, azokra a gátlástalan kapcsolatokra támaszkodott, amelyeket Prigozsin és közeli társai az évek során kiépítettek. 

Miután Putyin a feltételezések szerint meggyilkolta Prigozsint és Utkint, az Orosz Önkéntes Testület, egy kizárólag orosz katonai egység, amely Ukrajna győzelméért és Oroszország szabadságáért harcol, és amelyet egykori orosz szpecnaz-operátorok irányítanak, felajánlotta Wagner zsoldosainak, hogy csatlakozzanak hozzájuk, és együtt vonuljanak Moszkva ellen.

Ahogy Sean Bell a katonai elemzőként dolgozó volt légi altábornagy, a Sky Newsnak júniusban, Wagner Moszkvába való bevonulását követően előrelátóan megjegyezte:

Prigozsin nélkül Wagner semmi. 

Ha a Wagner-csoport elveszti Jevgenyij Prigozsin, akkor nehéz elképzelni, hogyan fog fennmaradni. Ez a végét jelenti annak, ahogyan mi ismerjük.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

C_3PO
Lófasz se lesz itt, nemhogy polgárháború!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
gina
Remélem a gyikosok kinyirják a legnagyobb gyilkost
namihami
Marakodnak a koncon! Kié legyen a hatalom!
simmering73
Jó lenne mostmár be is menni Moszkvába. Aztán kő kövön ne maradjon.
C_3PO
Lófasz se lesz itt, nemhogy polgárháború!
colibri
Ez lenne csak az igazán különleges hadművelet, ha putyint a sajátjai, a zsoldos sereg jól megpiszkálná a saját országában! Még az lehet, hogy támogatókra találnának. Hajrá!
human
@colibri: Azért gondold meg mit kívánsz!
A Wagner egy véreskezű banda. Akik őket imádják feltehetően minimum nacionalisták vagy durvább. Ha ilyenek váltják putyint, akkor nem puhulni fog a rendszer, hanem még durvább lesz. Putyint jobb lenne, ha a demokratikus ellenzéki szavazótábor buktatná meg. Vagy akár még egy mérsékeltebb nacionalista kormány is szóba jöhet.
teuton
@human: Ebben nincs igazad, törtenelmi peldak bizonyitjak. Ha egy diktatorikus rendszert KIVÜLRÖL döntenek meg, akkor azonnal "puhabb" lep a helyebe. Ha belülröl, akkor atmenetileg lehet csak kemenyebb, de többnyire nagyon hamar puhabb lesz, mert a kemeny mag megosztott lesz, szetesik es könnyen legyözhetö. Akkor mar csak nagyon kicsi, vagy semmi külsö segitseg nem kell hozza... Legujabb pelda erre Romania...
teuton
Azert a birka-papagajkorusnak ajanlok egy kis matekozast...
Ha a Wagnerek a sajat bevallasuk szerint (!) 25ezer embert vesztettek, akkor mennyit veszthettek az oroszok? Mert ök allitolag eddig több ukrant öltek meg, mint Ukrajna egesz lakossaga es több ukran fegyvert/technikat semmisitettek meg, mint egesz Europaban van, de a SAJAT vesztesegeikröl hallgatnak...
jáger laszló
Walkür
R. Wagner
Ennyi máris elég!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Lendkerék
Ezt a cikket MI-vel kamuzták össze. Tessék figyelmesen olvasni. Attól persze még lehet részigazsága.
colibri
@human: Nem tartozok a Wagner- banda "imádói" közé és azt sem gondolom, hogy képesek lennének leváltani putyint. Amig putyin diktátor hatalmon van, az ellenzéke soha nem fogja megbuktatni, mert ott is lopnak, csalnak, hazudnak és ha kerül egy ellenzéki vezető, az halállal, vagy örökös börtönnel végzi. Pusztán arra gondoltam, hogy az ukrán háború szempontjából mennyivel jobb lenne, ha egy belső ellenállás megosztaná a gondolkodását, a haderejét. Különben nem kell azt hinni, hogy csak a Wagner zsoldosok véreskezüek. Nem kell félteni az orosz katonákat sem! Ha nem hallottunk volna éppen eleget ennek a háborúnak a borzalmairól, a szüleim meséltek a múltban megtörtént esetekről: az édesanyám 3 év 8 hónapig élvezte malenkij robot címén egy szénbányában a vendégszeretetüket.
teuton
@Maccska: Ne hazudozz kutyaagyu, linkeld be megbizhato hivatalos forrasokbol amiket beböfögsz! Ezt mar 100x leirtam, de analfabetakent el sem tudod olvasni, nemhogy valaszolni tudnal! Egyebkent pedig nem Ursularol meg Zelenszkijröl kerdeztem, hanem az oroszok altal közölt (vagyis nemközölt!) vesztesegekröl!!! A 180ezer forinttal magasabb nyugati rezsiszamlat is varom töled! Akarod latni, mennyibe kerül egy csaladihaz komplett havi rezsije? Elküldöm a szamlat, ha adsz egy emailcimet!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.