Novák Katalin kijevi látogatása miatt akadt ki Bencsik András, aki a Hír TV Sajtóklubjának tagjaként számon is kérte az államfőt.

Bencsik András szétalázta Novák Katalint a Zelenszkij-látogatás miatt: Az államfő "finoman fogalmazva sokkolt a szavaival, túllép a kötelező udvariassági gesztusokon"

Bencsik András, a Demokrata című hetilap főszerkesztője érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriánál 2017. szeptember 2-án. MTI Fotó: Varga György

A vasárnapi Sajtóklubban Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője Novák Katalin kárpátaljai és kijevi látogatásáról azt mondta: az államfő Bencsik ismeretségi körében nagyon sok embert

finoman fogalmazva sokkolt azon szavaival, amikor elmondta, hogy Oroszország minden különösebb ok nélkül támadta meg Ukrajnát, tehát az a 8 éves donbaszi bombázás mint jelentéktelen tényező azért kicsit erősnek tűnt

A volt kommunista Bencsik András (aki a létező szocializmusról 1986-ban kedvesen írt, de már sok éve nem tartja magát kommunistának) szerint Nováknak az a kijelentése, hogy a háborúnak a Krím felszabadításával kell véget érnie,

túllép a kötelező udvariassági gesztusokon

De annak azért a Demokrata főszerkesztője is örült, hogy Novák útja ezek után azonnal a Vatikánba vezetett, hogy a békeszerződés esélyeiről beszéljenek.

Novák Katalin: Zelenszkij kész megadni a magyar kisebbségnek azt, amit az ukránok kapnak Magyarországon

Novák Katalin köztársasági elnök szerint fontos lenne olyan kérdésekről kampánymentesen is gondolkodni, amelyek a jövőnk szempontjából meghatározóak: a családokról, a gyerekek jövőjéről vagy az oktatásról. Az államfő az Indexnek adott, hétfőn megjelent interjúban elmondta: kijevi látogatása során érdemi lépéseket szorgalmazott az ukrán elnöknél a kárpátaljai magyarság jogait illetően.

Novák Katalin kijevi útjáról elmondta: mivel háborús országba látogatott, nem érte meglepetésként a légi riadó, de "szokatlan érzés volt lemenni egy bunkerbe." A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai egy applikáción keresztül követték a légi riadó alakulását – tette hozzá.

Kitért arra, hogy az óvóhelyen töltött idő alatt a moldovai miniszterelnökkel országa európai uniós csatlakozásáról beszélgettek. "Felhívtam a figyelmét, hogy bár számunkra fontos Moldova és Ukrajna uniós tagjelölti státusza, ez nem hátráltathatja a már régóta várakozó nyugat-balkáni országok csatlakozását" – közölte, és kiemelte, hogy a később csatlakozottaknak "minden esetben többet kell letenni az asztalra, mint az alapító tagoknak".

Közölte azt is, hogy a finn miniszterelnök megköszönte NATO-csatlakozásuk magyar támogatását.

Novák Katalin beszámolt arról, hogy most először tárgyalt "hosszabban és négyszemközt" Volodimir Zenelszkij ukrán elnökkel, aki megköszönte az eddigi magyar segítséget és a kárpátaljaiak helytállását.

A beszélgetésen Novák Katalin hangsúlyozta: a két ország kölcsönös érdeke, hogy a Kárpátalján élő mintegy 150 ezer magyar kisebbség tagjai teljeskörűen tudják gyakorolni kisebbségi jogaikat. "Nem rejtettem véka alá, hogy ebben a tekintetben most már érdemi előrelépésre van szükség" – jelentette ki.

Hozzátette: megállapodtak az ukrán elnökkel abban, hogy érdemi és konkrét lépéseket tesznek a kárpátaljai magyarság érdekében.

"Nem szóvirágokra van szükség. A Magyarországon élő ukrán kisebbség tagjai nagyon kiterjedt jogokat élveznek, és ez így van jól" – rögzítette, megjegyezve: az ukrán elnök azt mondta, hogy amit az ukrán kisebbség tagjai megkapnak Magyarországon, azt készek megadni a magyar kisebbség tagjainak is Ukrajnában.

Novák Katalin kiemelte: a Zelenszkijjel folytatott tárgyalása kendőzetlenül őszinte volt és nyíltan beszéltek a problémákról.

Felhívta a figyelmet, hogy "Európa és Magyarország közelebb van a háborúhoz, mint sokan gondolnák".

"Most bekopogtatott a véres valóság" – jelentette ki, majd elmondta: a háború nemcsak az ukránok életét dúlta fel, hanem – ahogy Ferenc pápa fogalmazott – "behozta a konfliktust az otthonainkba is". Hangsúlyozta: a magyar emberek érdeke, hogy országunkat ne érje utol ez a könyörtelen pusztítás.

Novák Katalin azt mondta, tárgyalóasztalhoz kell ülni, mert nem lát olyan katonai megoldást, amely a hosszú távon fenntartható békéhez vezetne. Hozzátette: elindult egy "békeformula" Zelenszkij elnök kezdeményezésére, ebben több mint negyven ország vesz részt, az EU-tagországok mellett az Egyesült Államok, Kína, India, Brazília, Dél-Afrika, Ausztrália, Törökország, Japán és Katar.

"Mivel fontosnak tartom, hogy Magyarország minden olyan folyamatban ott legyen, ami közelebb vihet a békéhez, jeleztem az ukrán elnöknek a tárgyalásokba való bekapcsolódásunk szándékát, amit örömmel fogadott" – ismertette.

Novák Katalin a Ferenc pápánál tett vatikáni látogatásáról is beszámolt, kiemelve: a legfontosabb kérdés az volt, hogyan tudják a békevágyat felébreszteni azokban is, akik távolabb élnek a konfliktustól.

"A szentatya a nők, a női vezetők szerepét kiemelten fontosnak tartja" – mondta az államfő, hozzátéve: Ferenc pápa személyesen is számít rá a béke előmozdításában.

"A szentatya a béke embere, aki Magyarországra úgy tekint, mint ahonnan a béke el tud indulni. Ebben erősítette őt meg a magyarországi látogatása is" – húzta alá.

A köztársasági elnök kitért arra, hogy az ötvenperces audiencián a háború kihívásai mellett a hagyományos családi értékek szerepéről is beszéltek Ferenc pápával, aki azt kérte tőle, minden lehetséges fórumon és minden rendelkezésre álló eszközzel álljon ki továbbra is a hagyományos családi értékek mellett.

Novák Katalin felidézte, 2010 óta családbarát fordulat zajlik Magyarországon. Hangsúlyozta, bár itthon sok előrelépés történt, hiszen családbaráttá vált az adórendszer, könnyebb munka mellett gyermeket nevelni, nagyobb a döntési szabadság, mint korábban, úgy érzi, nem merítették még ki az összes rendelkezésre álló lehetőséget a gyermekvállalás ösztönzésére.

"Kíváncsian várom, hogy az otthonteremtésben mi lesz a következő lépés, amellyel segíteni lehet a gyermeket vállaló családoknak" – fűzte hozzá. A gyermekvédelmi törvény esetleges módosításával kapcsolatban az államfő elmondta: "a gyermekek védelme közös feladatunk", és partner leszek minden olyan törvénymódosításban, amely a szülők szabadságát erősíti a gyermekeik nevelésében.

Az államfő kitért arra is, hogy vatikáni látogatása után – nem hivatalosan – találkozott Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel is Rómában.

"A lényegi kérdésekben egyetértünk: az illegális migrációt veszélyforrásnak tartjuk, és kiállunk a hagyományos családi értékek mellett. Azt is tudjuk: a keresztény kultúra védelme nélkül hosszú távon nincs jövőnk" – fogalmazott, hozzátéve: Melonival az uniós forrásokhoz való hozzájutásról is beszéltek.

Novák Katalin úgy vélekedett: Magyarország számára is lehetőség, hogy Olaszországnak olyan miniszterelnöke van, "aki barátként, szövetségesként tekint ránk".

A 2024-es európai parlamenti, illetve helyhatósági választásokról az államfő elmondta, tisztességes versenyre számít, és arra kéri a politikai pártokat, igyekezzenek bemutatni, mit kínálnak a választóknak, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak.

Forrás: 444.hu, Telex, hirtv.hu

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szaboria1
Bencsik kommunista et. meg húzzon el oda ahova gondolom.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szaboria1
Bencsik kommunista et. meg húzzon el oda ahova gondolom.
csak úgy....
katica, veresd vasra a vén hülyét! 20 centit nyöné a szemembe ha megtennéd!
- persze egy demokráciában még a hülye bencsikek is pofázhatnak,mig ki nem esnek a 8.ról.
jáger laszló
Moszkvai út 1NLŐre nem várható
Nincs +hívója!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
csak úgy....
@sgl: ezt valóban mondta ez a gyogyós?
Horizont
Majd orbán fejbebasz te seggfej. Gondolod, hogy Katika önállóan megteheti ezt?
Még a saját vezérét se ismeri ez a barom.
vacsi
Firkászka! Mit jelent az, hogy "szétalázta"?! Van ilyen magyar szó? Vagy nyelvújító vagy?
kereső
Soha nem gondoltam,hogy igy lesz, de most kénytelen vagyok kiállni Novák Katalin mellett, ezzel az eltaposásra megérett pondróval szemben.
Maccska
A légiriadón,meg az óvóhelyen röhögtem.Ez minden vendégnek kijár Kijevben.
Ez olyan mint Budapesten a Vásárcsarnok meglátogatása volt,most meg a Karmelita terasza.
Nyírfa
@sgl: 17.03

Ez fájt. Jóból is megárt a sok, hát még Bandikából.
justhpeter
Na és ???
Megjelent a bomlás a NER-törpikék között.
Bencsik mint kivénhedt bolsevik csak a bomlás első virága. Ö Orbán "előre tovább a lenini úton" Moszkva és Ankara vonalát tolja nyalakodása közben, Novák szeretné, ha vele kapcsolatban a "családbarát" érzés fennmaradna, hogy egy esetleges bukás után ő lehessen az "emberarcú" fideSSesek egyike. Novák már észrevette, hogy Orbán a politikai nyomik egy fiatalabb korosztályát futtatja és versenyezteti, viszont azoknál még magasabb értelmi szintet gondol magáról.
NKF
Bencsik vissza vehetne egy kicsit magából!
terlasz
Katikát pávatáncra küldte a főnöke.
infinity
@justhpeter: Jó jel (Good Omens)

Ahogy eltűnik Orbán, egyből széthullik a rendszer és a fideszesek is meglátják a Fidesz igazi szörnyarcát!
Sajnos akkor már késő lesz (már most is késő) sok ember számára, de az ország számára talán nem.
Míg élünk, remélünk - szokták mondani. Nos, Stephen King, egy kicsit csavart rajta:

"Azt mondják, amíg élünk, remélünk, és nincs is ezzel bajom, de én a fordítottjában is hiszek. Amíg remélünk, élünk."

Ugye, hogy ugye?!
balos
@szaboria1: Az hogy becsik-dám kommunista lett volna 1 rémálom!Még embernek is utolja,nem hogy elvhű lenne!Olyan hogy kommunista Ember legfeljebb Jézus volt,ha volt!Ő pedig az igazságot terjesztette a sötéteknek!Nem véletlen,hogy útjában volt az akkori lölöknek!A Máris nevű kurtizán pedig a fideSSes ribancokhoz képest egy SZŰZ volt!
gina
Csak öljétek egymást a harmadik tapsol majd
gina
@ómió: Retkes hazaáruló szemét vagy
ómió
@gina: Szarkupac efftársnő! Oszolj!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.