A nemzetközi sajtó széles körben foglalkozott azzal, ahogyan Lázár János Horthy Miklóst méltatta Kenderesen – írja a HírKlikk.

Nemzetközi botrányt okozott Lázár: Az Egyesült Államokat is aggasztja, hogy dicsérte a náci Németország szövetségesét
Lázár János építési és közlekedési miniszter a Pollack 250 című kiállítás megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban. MTI/Balogh Zoltán

Az AP amerikai hírügynökség rámutatott:

a magyar kormány egyik vezető tisztségviselője éles bírálatokban részesült azért, mert dicsérte az ország II. világháborús vezetőjét, aki a náci Németország szövetségese volt, és aki a XX. századi Európa első zsidóellenes törvényeit hozta meg.

A vállaltan antiszemita Horthy szövetségre lépett Hitlerrel, és olyan törvényeket ajtott végre, amelyek sok ezer magyar zsidó deportálásához és halálához vezetett – írta az AP, és szó szerint közölte, amit Lázár János mondott.

A hírügynökség hozzátette:

Lázár a nacionalista Orbán-kormány minisztere.

Izrael budapesti nagykövetsége az X-en (korábban Twitter) válaszolt Lázár beszédére:

A modern Magyarországon nincs helye egy olyan személy dicsőítésének, aki katasztrófába vitte a magyar népet, és különösen a magyar zsidókat, akik közül 600 ezer ártatlan férfit, nőt és gyereket gyilkoltak meg

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete szintén az X-en leszögezte: az amerikai kormányt aggasztja a miniszter részvétele az ünnepségen.

Horthy Miklós a holokauszt idején cinkos volt a magyar zsidó lakosság lemészárlásában. Az Egyesült Államokat aggasztja, hogy az Orbán-kormány egyik vezető minisztere részt vesz azokban a törekvésekben, amelyeknek célja Horthy rehabilitálása, és brutális örökségének előmozdítása.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

infinity
@Maccska: "Macska

A talpnyalókat jelképezi, akik minden új rendszert ugyanúgy szolgálnak, mint az előzőt. Ezen kívül még a munkakerülők megtestesítője. "(Állatfarm: WP)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
infinity
@Maccska: "Macska

A talpnyalókat jelképezi, akik minden új rendszert ugyanúgy szolgálnak, mint az előzőt. Ezen kívül még a munkakerülők megtestesítője. "(Állatfarm: WP)
Péter2
Nincs min csodálkozni , Európa nácizmus alóli felszabadításában szerves része volt az usának mint egyik szövetségesként , és háttérben ellátták az akkori vörös hadsereget lőszerrel , élelmiszerrel és egyéb haditechnikai eszközökkel , ők nem felejtenek és nem engedik meggyalázni nácizmus ellen harcban Európába elesett katonáik emlékét , horhy egy náci nyalonc volt , behódolt hitlernek abban a reményben , hogy az elcsatolt részeket visszaadja hitler ha nyernek , ez volt az egyik legnagyobb naivság tőle , ha a nácik nyernek , akkor már nem kellett volna nekik egyik európai szövetséges se a magyar sem , a magyarok a többi szláv néppel együtt elfüstölgött volna valamelyik megsemmisítőtábor krematóriumának kéményén , a másik fele , meg mind a rabszolgák dolgozhattak volna valahol valamilyen ültetvényen , ellátva a 3 birodalmat élelemmel stb . Hozzáteszem ha a szövetségesek késtek volna 3-4 hónapot , akkor a fél roma származású fidesz vezérkar ," Lázár , orbán , kovács , deutsch, rogán felmenői meg a többi ,ott végezte volna a komáromi erődbe mint gyűjtőhely mert oda gyűjtötték a roma származásúakat a nácik horhy rendőrségének segítségével ,aztán vasúton tovább Mauthausenbe . "Sokszor halottam , már hogy hitler nagy tévedése volt , hogy a zsidókkal kezdte !
jáger laszló
Lázár Kenderesen hülyeségeket beszélt!!!
Ezt ő se gondolta komolyan csak L mondta ezt a politikai zagyvaságot!!
Ezt várták tőle!!
csak ennyi
barátilag
.JL.
Péter2
@Maccska: Csak azért úszta meg horthy a kötelet , mert már akkor is gyenge volt az igazságszolgáltatás Magyarországon ! Ugyanakkor a Nürnbergi Statútum kimondja, hogy a Nemzetközi Katonai Törvényszék csak olyan főbűnösök ügyében ítélkezik, akiknek bűnös tevékenysége számos országra kiterjedt, bűntetteik általános befolyással voltak a háború menetére. Azokat a háborús bűnösöket, akiknek bűnös cselekedetei nem kiterjedtek, nem egész Európát érintik, a Statútum elvei alapján az egyes országok joghatóságasi elé utalják. Vagyis ez az az alapelv, amelynek alapján Horthy Miklós eleve nem tartozott a nürnbergi Nemzetközi Katonai Bíróság hatáskörébe, ahol így érhetően csak tanúként hallgatták ki. Viszont a Statútum vádpontjai szerint felelősséggel tartozott Magyarország Népügyészségének és Népbíróságának. A helyzete ugyanaz volt, mint mondjuk a román diktátoré. Ion Antonescut a román hatóságok a román hadsereg és fennhatósága által érintett területeken - Románia, Szovjetunió - elkövetett háborús és népellenes bűntettek miatt 1946 június 1-én halára ítélik. Hasonlóan a szlovák bábállam vezetőjét, Jozef Tisót, a norvég Vidkum Quislinget, vagy a francia kollaboráns Pierre Lavalt, akiket hasonló jogelvek alapján a szlovák, a norvég és a francia bíróságok ítélik el. Ezen kívül Jugoszlávia teljes joggal kikérhette volna Horthyt. Mint, ahogy kikérték és elítélték a döntőképp Újvidéken és környékén 1942. januárjában a magyar csendőrség és katonaság által végrehajtott, több mint 3300 ártatlan civil legyilkolásával járó razzia miatt Szombathelyi Ferenc vezérezredest, a Honvéd Vezérkar főnökét. Őt - talán túlzó módon - halára ítélték, mint legfőbb honvédségi elöljárót a jugoszláv hatóságok, annak ellenére, hogy Szombathelyi kezdeményezte az újvidéki főbűnösök felelősségre vonását. Közülük Deák László ezredest és Feketehalmy-Czeydner Frenec altábornagyot Horthy személyesen mentesítette az eljárás alól.
Csizmás Kond
...aggasztja az államokat ?...hát nem ők kényszerítették térdre a világot a nácik által megalkotott fegyverrel ?...most akkor ki a náci ?
jáger laszló
P.M.
Sajnálom P.M.
Nincs szándékomban Lázár barátunk eszmefuttatását felidézni!!
Ha kíváncsi vagy rá fordulj hozzá bizalommal és +kaphatod írásban a beszédét!!
Sok sikert
csak ennyi
barátilag
J.L.
koszpeko
@Shikari: te sötét szemét degenerált utolsó szar bocskoros román csótány.
Miért nem kérdezed meg erről a.Donnál kint maradt második magyar hadsereget?
Annyira sötét vagy bazd meg, hogy a fekete box melletted fehéren világít.
namihami
@Shikari: 19.15: Hát igen! Talpig valóban hős volt! Nem is a talpával volt/van a baj, hanem ami afelett volt! Mert az már elég sovinisztára, zsidógyűlölőre, nacionalistára (és hasonló kártékonyra) sikeredett!
jáger laszló
Történelmi tény ! Horthy Mikós részt vett NO-al közösen a 2,világháborúban.ahol több 100 ezer magyar katona esett K!
Megalkotta Európa első zsidótörvényét és részt vállalt 600 ezer magyar zsidó L hurcolásában!
Erősen antiszemita volt!
Nálam 1 negatív figura..
csak ennyi
barátilag
J.L.
balos
@Shikari: Hát,ha a szart hortinak hívják akkor valóban nagy volt!Nem véletlen,hogy ezen él,hamár a homár sorsa jutott magának!
Eladott Ország
Lézerjánosunk szerint aki nem Hortyszopó annyit is ér. Lázár János viszont egy idióta, ez is bizonyos. Rapcsák táskahordójának szokásos eszmefuttatása,cinikus karrierista táskavivő pojáca. Ez a Horthy utálta a komcsikat meg a ruszkikat de ez egy fideszest nem szokott zavarni. Ez most különösen pikáns hogy az orkok lefasisztázták az 56-osokat. Hofi Géza:Horthy újratemetése kapcsán:"Jaj, láttátok nagyon sokan voltak!? Még többen lettek volna, csak nem értek vissza a Don-kanyarból!"
ómió
A "demokrácia jenki bajnokait", hogy mi minden "aggasztja"! Még Trump "demokratikus jégre tétele" kísérlete mellett is!
Eladott Ország
Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből. Horthy egy kis korlátolt vidéki kisnemes volt. Sztálin megmentette Nürnbergtől, miután Horthy csontig benyalt neki, mikor már mindennek vége volt. A kiugrási kísérlete” pancsermunka volt. Horthy a tengerészakadémia bálon 1883-ban ebben a jelmezben jelent meg. Vegyük észre, hogy ez egyrészt gumicsont az euro kötvények mellé, másrészt a migatyánk szavazói is kellenek a kolostorgecinek a következö kétharmadhoz. Fajankó, te tényleg ennyire hülye vagy? - Igen, mert erre ez a duma is ékes bizonyíték. Egy nárcisztikjus, idióta hülye barom vagy a román cigány geci szervilis seggnyalója, mindenhez is értő a történeszettől az építészetig, eriggyé' má' a qrva anyádba!
uploads.disquscdn.com/images/e315b8b3380ce599d5a5f3eb17929ebbebec8132385f909bd2955fe931d9ec3d.jpg?w=800&h=523
namihami
@Shikari: Ő lenne az, akit a nép vitéz Kőbányai Világosként ""tisztel"" ? --- (Hofi egy és örök!)
Aki Én
@Shikari: Az általad ,,magyarnak" tartott tanulatlan, ostoba, befolyásolható agyhalottaknak.
Annak az elenyésző egysíkú társaságnak, akik elakadnak a himnusznál ás fordítva teszik fel a nagy Magyarország matricát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.