A keleti nyitás egyértelmű sikertörténet, mostanra Magyarország Kína legfőbb beruházási célpontjává vált Közép-Európában, és a folyamatosan érkező új beruházások jelentősen hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Szigetszentmiklóson.

Ember nem nyalt még be Kínának úgy, mint ma Szijjártó Péter
Fotó: MTI/Soós Lajos

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az egyik legnagyobb kínai autóipari beszállító cégcsoportnak számító Baolonghoz tartozó Pex Automotive Systems Kft. üzemének átadásán azt közölte, hogy a mintegy 5,1 milliárd forint értékű zöldmezős beruházást az állam 1,5 milliárd forinttal támogatta.

Óriási lehetőségnek minősítette, hogy a vállalat Magyarországra telepíti az elektromobilitási stratégiája európai bázisát, amelynek keretében az új egységben megkezdődhet majd az elektromos és intelligens járműiparhoz kapcsolódó termékek gyártása is – tájékoztatott, rámutatva, hogy napelemekkel fedezik az üzem áramfogyasztásának felét.

"Ma a kínai-magyar együttműködés, illetve Magyarország szerepe az elektromos autóipari átállásban is megerősödik"

- szögezte le.

Beszédében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években válságok sorozata rázta meg a világot, és nagy változások történnek a globális gazdaságban, amelyek Európában különösképpen érezhetők.

Rámutatott: előzőleg a kontinens a fejlett nyugati technológiák és a könnyen elérhető, viszonylag olcsó keleti energiaforrások kombinációjára építette a gazdasági modelljét, de az ukrajnai háború "ezeket az együttműködési szöveteket egyesével elvágta".

"Mi, magyarok a kelet-nyugati együttműködés hívei vagyunk. Sajnálattal tapasztaljuk, hogy az elmúlt időszakban megnőtt azon megszólalások száma a nyugat-európai országok részéről, amelyekben Kína és az európai gazdaság mesterséges szétválasztását szorgalmazzák" – mondta.

Majd aláhúzta, hogy ez "mélyütést" jelentene az európai gazdaság számára, a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke ugyanis évi 875 milliárd eurót tesz ki, a kapcsolatrendszer felbontása "nagyon nehezen belátható károkat okozna" ennélfogva.

Szijjártó Péter elutasította az európai és a kínai gazdaság szétválasztását, a "kockázatcsökkentést", úgy vélekedve, hogy pontosan ez jelenti a kockázatot.

"A rizikót épp az jelenti, hogy a világ újra blokkosodni fog. Mi, közép-európaiak megtanultuk a történelem leckéjét, és számunkra világos, hogy ha Kelet és Nyugat nem tud kulturáltan együttműködni, abból mi rendszeresen vesztesként jövünk ki"

- mondta.

Hazánk a konnektivitásban érdekelt, s ehhez azzal tud hozzájárulni, hogy fontos találkozási ponttá vált Kelet és Nyugat között – tette hozzá.

A 2010-ben meghirdetett keleti nyitás politikáját egyértelmű sikertörténetnek nevezte, például abból a szempontból, hogy Magyarország Kína első számú beruházási célpontjává vált Közép-Európában. "És ezek a beruházások, amelyek évről évre érkeznek Kínából Magyarországra, nagymértékben járulnak hozzá ahhoz, hogy a magyar gazdaság növekedési ütemét fenn tudjuk tartani" – jelentette ki.

"Büszkék vagyunk arra is, hogy első európai uniós tagországként csatlakoztunk 2015 nyarán a kínai elnök Egy út, egy övezet programjához"

- tudatta.

Majd arra is kitért, hogy Magyarországon már a kínai vállalatok alkotják az egyik legnagyobb beruházói közösséget, és a kelet-ázsiai ország hazánk legnagyobb kereskedelmi partnere az Európai Unión kívül.

A miniszter leszögezte, hogy az elektromos és intelligens autóipar jelenti az európai gazdaság jövőbeni gerincoszlopát, aki ezen ágazatokban beruházásokat tud magához vonzani, az hosszú távú biztosítékot kap a saját gazdaságának növekedésére.

Ezután kiemelte, hogy a Baolong Kínán kívül eddig egyedül az Egyesült Államokban és Németországban működtetett gyárakat, a beruházást azonban sok ország szívesen fogadta volna, így nagy volt a verseny érte.

Végezetül arról is beszámolt, hogy tavaly a magyar autóipar "áttörte az üvegplafont", termelési értéke 31 százalékos növekedést követően meghaladta a 10 ezer milliárd forintot, és ezzel új csúcsot döntött. Szavai szerint a lendület ráadásul kitart, mivel a szektor teljesítménye az idei első hat hónapban a 2022-es rekordévhez képest is 24 százalékkal bővült.

"Ez kellő alapot ad ahhoz, hogy átvészeljük a világgazdasági nehézségeket, s ne csak átvészeljük, hanem a gazdaságot növekedési pályán tudjuk tartani"

- fogalmazott.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Peti ráhajtott a Kínai kitüntetésre is.
Milyen jól mutatna a vitrinjében az orosz mellett a kínai is...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Péter2
Meglátszik a sikertörténet az ország gazdasági állapotán ! 13 év elhibázott gazdaságpolitikájának a keleti nyitás eredménye !
tothjani
15-20 éve Európa Kínában kezdett beruházni, majd Kína akkorát fejlődött, hogy már ők ruháznak be Európában?
Vajon mi hol tartunk majd 20 év múlva, utolérjük Bulgáriát??
Sakk Matt
Vajon mennyi lenne az átlagbér, a minimálbér vagy az infláció, ha nem volna sikertörténet?
Béla333
Peti ráhajtott a Kínai kitüntetésre is.
Milyen jól mutatna a vitrinjében az orosz mellett a kínai is...
Nyírfa
Aszongya a Pjotr " Mi, magyarok a kelet-nyugati együttműködés hívei vagyunk ". Hát, nem. Te és a pártpereputtyod, igen, eladjátok a kínaiaknak az országot, földestől, emberestől, ezért meg is vetlek benneteket. De a komplett országgal takarózni hosszú éveken keresztül, egyértelműen a felelősség megosztásának a kísérlete a ti kizárólagos döntéseiteket követően. Felhívom a figyelmeteket arra, hogy gyáva embernek nincs hazája. És ti gyávák vagytok. Gyáva árulók.
simmering73
Talán még sosem volt ennyire aljas a magyar politika, mint ahová a fidesz züllesztette.
teuton
Ugyanugy függöve teszik az orszagot a kinai összeszerelömühelyektöl, mint energiaban az oroszoktol! Az ilyen 1 labon allas a legkisebb ellenszelben összedöl, mint egy kartyavar! Aztan odavan 30-50%os allami tamogatas is (adoforintok)!!!
Ezodabasz
@teuton: :))))) Elbasszák, és valahogy megoldják. Semmi sem drága, ha összedől a kártyavár akkor építenek másikat, még nagyobbat és dicsérik magukat közpénzből. Unokáink unokái is nyögni fogják!
balos
Nem vagyok büszke,hogy ebben a szarok vezette országban kell majd még halálomban is "megszenvedni" a feudális középkor vissza hozását!A Mohácsi átok fogós lett,mert a turulbaszok újra felnyitották az ármány és gyűlölet ládáját!Ami még hátra van,ha szerencsém van megérem,hogy a gecik koporsóját leszarhatom!
jáger laszló
Szijjártó mohón nyalja a kínai fagyit!!
Nagyon ízlik neki!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
ómió
Pedig az efftársak a korruptbolsi brüsszeli "feleiknek" szoktak!
namihami
"'Ami szivemen, a számon. Nekem (neki) ez a modorom...""
Ki mit (kit) szeret---és miért, mennyiért!
Dr. Proktor
Hszi Csin Ping már gatyát letolva várja érkezését., hogy elérje végre a kakadu a beteljesülést..
namihami
@Őrnagy: 10.11: ""Közép-Európában Magyarországnak van a legátfogóbb gazdasági és üzleti kapcsolatrendszere Kínával, mondta Gyurcsány Ferenc,...""
Csak azok nem környezetromboló és országeladósító beruházási tervek és célok voltak! A zöme nem is valósult meg, pontosan a fenti kínai célok elkerülése érdekében és okán!
Mert (ugye) beruházás és beruházással egybekötött eladósítás között van egy bolhaf@sznyi differencia! A kínai hitelekkel épült beruházások gazdaságossági és termelékenységi adatai sehol nem fedik a kormány hurráoptimizmusát, csak a most üzleteket kötők (Orbán & Co) anyagi érdekeit szolgálják! Amint ez a környezetszennyezésre éppúgy igaz! Amit pl a már a siker kapujában álló új konstrukciójú akkumulátorok fejlesztése jól bizonyít! (töredék nemesanyag-felhasználás /főleg lítium/ mellett sokszoros mennyiségű energiatárolás /menettávolság/ és csökkentett töltési idő)
Ezek azok az akkumulátorok, amik 10 év múlva csak a keleti szektorban eladható villanyautókba lesznek jók és értékesíthetők. És az ártalmatlanításukról még szó se esett!
Ezodabasz
@Őrnagy: Őrnagyökörnagy lazulj már el! Gyurcsány??? Engedd el te barom! Hol van az már? Vizsgáljuk meg inkább a most uralkodó kormány eddigi ténykedését! Ha el kell számolniuk az országnak, hogy mit csináltak tizenhárom év alatt, akkor mit fognak mondani?...Előbb-utóbb el kell számolni és akkor már nem lehet hazudozni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.