Iványi Gábor nemrég arról számolt be, hogy a dolgozók csaknem tíz százaléka mondott fel a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) által működtetett intézményeknél, mivel alig tudnak fizetést adni a dolgozóiknak.

Semjén Zsolt azt állítja, a kormány nem tartozik Iványi Gábor egyházának
Fotó: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke (b) beszél a párt parlamenti frakciója adományának átadásán, mellette Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője az Ökumenikus Segélyszervezet budapesti segélyközpontjában 2023. szeptember 1-jén. A KDNP idén is csatlakozott a segélyszervezet "Iskolakezdés együtt!" elnevezésű adománygyűjtéshez. MTI/Kovács Attila

A lelkész szerint, a helyzet akkor rendeződne, ha a kormány kifizetné, amivel tartozik a szervezetnek.

Az egyházpolitikáért felelős miniszterként is tevékenykedő Semjén Zsoltnál a DK-s Arató Gergely érdeklődött Iványiék egyháza ügyében.

Semjén, aki egyben miniszterelnök-helyettes is, a parlament honlapján elérhető válaszában provokatívnak nevezte az ellenzéki politikus hozzá intézett írásos kérdéseit, kioktatta amiért nem tudta helyesen leírni Iványi egyházának a nevét, felrótta Gyurcsány Ferenc bűneit, majd közölte:

a kormány minden jogszerűen járó támogatást kifizetett és folyamatosan kifizet.

Hozzátette: jelenleg nincs semmilyen fennálló tartozásuk a MET felé.

Csak azt tudom javasolni, hogy a MET próbáljon megállapodni a NAV-val a részletfizetésben, majd – az ismertetett állami támogatásokkal felelősen gazdálkodva – próbálja megoldani a felmerült problémákat

– tanácsolta Semjén.

Iványi a héten tartott sajtótájékoztatót az ügyben, ahol elmondta: az EJEB ítélete alapján az állam csak 2016-ig térítette meg azt a kárt, amit egyházi státuszuk jogtalan elvonása okozott.

Az egyházi státuszunk elvonása miatt évente nagyságrendben kétmilliárd forint támogatástól esünk el. Így a magyar állam tartozásának becsült összege 14 milliárd, a mi tartozásunk majdnem tízszerese

– fogalmazott a lelkész.

Iványi szerint ha a kormány nem hagy fel módszeres kivéreztetésükkel, megtörténhet, hogy több száz hajléktalan visszakerül az utcára, vagy meghal, mert ellátatlan marad, családok százai veszítenék el egyetlen élelemforrásukat, több ezer hátrányos helyzetű gyermek esélyét az oktatásra, valamint mentális sérültek, idős emberek, bántalmazott anyák sorsa kerülne végveszélybe.

Semjén azt állítja, hogy 2010-2022 között a MET csak a köznevelési intézményei után összességében több mint 15 milliárd forint állami támogatást kapott, szociális intézményeit pedig ugyanebben az időszakban 5,4 milliárd forint adófizetői pénzzel támogatták.

Forrás: 24.hu, Népszava

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Ha Semjént a szarvára akarja kapni egy svéd szarvas, nem állok az útjába.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
@twisted metal: Én pedig a nyilasgeciket basztatom,hogy érezzék a törődést!
balos
@twisted metal: Ha tehetném 1 lakatlan szigetre ahol1 ember állat él!Én!
balos
@twisted metal: Hát pedig a nihilben élni lehet,de minek szívód a levegőt el a budiból?
Lepényleső
...és ez pont annyira igaz,mint minden amit eddig mondott,- mint pártja ahogy katolikus,úgy demokratikus?
evacica
Zsolti Zsolti már megint hazudsz!? Nem szép ez egy állítólagos hívőtől!Az igazság az, hogy tartozik, bírósági ítélet van rá de, a jellemtelen főnököd bosszút esküdött Iványi ellen és tönkre akarja tenni, és vele együtt azt a sok szegény embert akikért Iványi dolgozik és ő nem vagyont gyűjt, meg luxus vadászatokra mászkál mint te! Szemét jellemtelen ember az ilyen, gondolom az isten is megveri előbb vagy utóbb
simmering73
"Már az sem igaz, hogy a MET visszakapta volna az egyházi státuszát. 2013-ban az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget alkotmánysértő módon fosztották meg egyházi státuszától, és a magyar államnak 2012. január 1-jével helyre kellett volna állítani a státuszukat. Az alkotmánybírósági határozat az eredeti státusz helyreállítását mondta ki, az azzal járó jogokkal együtt. Ez soha nem történt meg."
nepszava.us/az-orban-kormany-tartozik-ivanyi-gabor-egyhazanak-nem-forditva/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.