Kunetz Zsombor szerint "a félművelt államtitkárnak inkább azon kellene dolgoznia, hogy a betegek az állami ellátásban is korrekt ellátást kaphassanak”.

A magánbiztosítóknak helyt kell állniuk esetleges szövődmények kezeléséért, ennek ellenértékét a NEAK ki fogja számlázni

- mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára a Portfolio Private Health Forum 2023 konferencián. A magán- és közegészségügy szétválasztásával kapcsolatban a transzparencia fontosságát hangsúlyozta az államtitkár. Például azoknak a kis magánrendelőknek a működését, amelyek "valamikor régen kaptak valamilyen engedélyt" nem látja az állam, legfeljebb azok a kórházak fogadják a sokszor félrekezelt betegeket, amelyek a rendelő közelében működnek. Ennek vethet véget az EESZT, amelyben az állami egészségügyben dolgozók pontosan fogják látni a kórelőzményeket, írja a lap, jelezve: az államtitkár elismerte, hogy sok rendelő működik a szürkezónában, ezeknek a működésére a NAV sem mindig lát rá. Hangsúlyozta, hogy

a félrekezelések költségét az állami egészségbiztosító ki fogja számlázni a magánbiztosítónak, ugyanis az nem működik, hogy az állami kórházak egyfajta védőhálók legyenek a magánszektor mögött.

Takács Péter úgy vélekedett, hogy azért könnyű ma Magyarországon magánegészségügyi vállalkozást működtetni, mert minden kockázatot átvesz és elvisz az állam.

Takács Péter kérdésre válaszolva kifejtette: megreformálják a minőségellenőrzés rendszerét a közegészségügyben és ennek a finanszírozásban is lesz jelentősége. Példaként említette, hogy nézni fogják a súlyozott esetszámot, nemcsak az orvosok, de teljes osztályok munkáját, és a túlápolást. Utóbbi azt jelenti, hogy minden ellátáshoz tartozik egy sztenderd ellátási idő, ami a gyógyításhoz kell és ettől nem lehet nagy mértékben eltérni.

Kunetz Zsombor: "a félművelt államtitkárnak inkább azon kellene dolgoznia, hogy a betegek az állami ellátásban is korrekt ellátást kaphassanak”

Kunetz Zsombor brutális gyomrost vágott be a egészségügyért felelős államtitkárnak: "A félművelt államtitkár szétbarmolja az egészségügyi ellátórendszert"

Fotó: Facebook/Kunetz Zsombor

Sokkal rosszabb a tudás hiányánál a félműveltség

- reagált Takács Péter szavaira Kunetz Zsombor egészségügyi szakember.

Hozzátette,

Hiszen előző esetben, a hozzá nem értés azonnal láthatóvá válik, míg utóbbi estben ez valamennyire maszkolódik. A végeredmény tekintetében, azonban egyik esetben sincs különbség, csak a nem tudás észlelésekor ez már nyilvánvalóvá válik. Vannak persze még ebben az esetben is különösen veszélyes minősítő körülmények, mint például az egó előtérbe helyezése, valamint a mindenáron bizonyítani akarás kényszere. Amely tökéletesen jellemzi az egészségügyi államtitkárt. Félműveltségéről éppen most a Portfolio Private Health Forum 2023 konferenciáján ismét veretes tanúbizonyságot tett, többek között ezzel a véleményével is.

"Azért könnyű ma Magyarországon magánegészségügyi vállalkozást működtetni, mert minden kockázatot átvesz és elvisz az állam" – mondta Takács Péter .

Nem, nem ezért könnyű ma Magyarországon magánegészségügyi vállalkozást működtetni, mert a kockázatot átveszi az állam, hanem azért, mert az állam nem tudja ellátni az egészségügyben sem az alapfeladatát

- írta Kunetz.

Ennek következtében a betegek keresnek alternatív megoldást, amely a magánellátásban csúcsosodik ki. Ez egy olyan egyszerű és alapvető közgazdasági fogalmakkal is jellemezhető, mint a kereslet-kínálat. Amely jelen esetben úgy értelmezhető, hogy az állami kínálat az egészségügyben nem tudja kielégíteni sem mennyiségében, sem minőségében a keresletet. Ezért a piac törvényeinek megfelelően ez a kereslet más alternatív úton fog megoldódni, ebben az estben a magánszolgáltatók segítségével. Minél alkalmatlanabb az ellátásra az állami rendszer, annál jobban fog megerősödni a magánellátás.

Másrészt az állam – sokkal inkább saját ostoba félműveltsége miatt, mintsem tudatosan – szisztematikusan üldözi el a saját rendszeréből az ott dolgozó egészségügyi dolgozókat, akik ugye a kereslet növekedtével a magánellátásban kötnek ki.

Így gyakorlatilag létrejön az a helyettesítő termék, amely az állami termék minősége és hiánya miatt megoldást jelenthet azok számára, akik meg tudják fizetni.

Éppen ezért a félművelt államtitkárnak sokkal inkább azon kellene dolgoznia, hogy ne legyen szükség ilyen erős magánellátásra, hogy a betegek az állami ellátásban is korrekt ellátást kaphassanak.

Nem értelmezhető az az állítása sem, hogy az állami kórházak egyfajta védőhálók legyenek a magánszektor mögött.

Majd Kunetz úgy folytatta, hogy

ugyanis a magánszektor két területen erős az egészségügyben, az egyik a diagnosztika, és az egynapos sebészet ezen szolgáltatásokat, sokszor a végeláthatatlan várólisták, és/vagy a sokkal magasabb minőség miatti kényszerből veszik igénybe a betegek. Aki törvényszerűen kerülnek vissza az állami rendszerbe, amennyiben komolyabb problémájuk van. De ez nem a védőháló miatt van, hanem azért, mert a magánszolgáltatók kereslete eddig terjed.

Amennyiben sikerül még jobban szétbarmolni a félművelt államtitkárnak az egészségügyi ellátórendszert, úgy előbb-utóbb megjelenik majd a kereslet a magánszolgáltatók felé a teljes ellátást nyújtó intézmények iránt is.

Ebben az esetben pedig, már teljesen nyilvánvaló lesz, hogy hol van a védőháló a rendszerben, és nem az államnál!

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
@Shikari: Jó neked, mert neked elég az állatorvos is...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Pintér minisztériuma az amatőr szisztéma mintapéldája. A külső szemlélőnek állandóan az az érzése, hogy minden téren új rendszert kívánnak létrehozni mondjuk negyedévente, de semminek nem képések még az elvi alapjait sem bemutatni Mintha majd menetközben, fejezetenként kívánnának mindenkit a részletekbe beavatni. Kétségtelen, hogy ez az út járható lenne, ha akár az egészségügy, akár az oktatás leállhatna arra az időre, míg az új rendszer beüzemelésre kerül. A helyzet azonban az, hogy mindkettő teljes energiával dübörög és ezért nem tudja részenként fogadni az alkalmanként egymásnak is ellentmondó tervdarabokat. Az oktatási irányítás dilettantizmusa és az egészségügy tőkeszegénysége minden lépést lehetetlenné tesz, ennek eredményeként ma minden út lefelé vezet.
Qqberci
@Shikari: Jó neked, mert neked elég az állatorvos is...
rakitics41
Kunertz Zsombornak a véleményével teljesen egyetértek, különösen azzal amelyben azt fejti ki ,hogy az államtitkár úrnak azon kellene sokkal jobban munkálkodnia, hogy az állami egészségügyben az összes kezelést, ellátást megkapják a betegek és ne keljen nekik a magán egészségügyet ennek hiány miatt igénybe venni!Az tudja csak igazán megítélni hogy a beteg szemszögéből nézve mennyit süllyedt az egészségügyi ellátás színvonala akinek már húsz éves korában olyan betegsége volt és ma 82 éves korában is még meg van ugyan az a betegség, mert az a gyakorlatból tudja hogy az egészségügyi ellátás ezen idő alatt mennyit romlott.Mi betegek azt várnánk hogy a befizetett pénzbeli hozzájárulásunk és a törvényben leírtak alapján időben megkapjuk a gyógyítást, az ellátást magas színvonalon.Ma már az orvossal történő találkozás is nehézségbe ütközik, akkor amikor még betegellátás nem is történt!Ez szégyen!
Nessy
Takács álomtitkát papíron általános doktor, de a gyakorlatban a kötelező gyakorlaton kívűl nem dolgozott. Első perctől kezdve iróasztal mellett ülve foglalkozott az egészségüggyel! Néha ijesztő, mennyire nincs tisztába sem az alapellátással, sem a szakellátással, azok valós működésével, problémáival az ellátási formák összefüggéseivel, kapcsolatával.
Clavigo
@Philip Marlowe: ...és te kijafaszom vagy,,fülöpke ?
Clavigo
@Philip Marlowe: Te csak itt pofázol baromságokat,fülöpke.. tök feleslegesen..kapis ?
Clavigo
Ezen az " ellátó rendszeren " már nincs mit szétbarmolni.. .. Azért a vágósulyban levő államtitkár igyekszik még..
Nessy
@Philip Marlowe: Hasonló, mint a "Zelenszkíj őrjöng" (Origó) Minél vadabbak a címek, annál biztosabb, hogy elolvassák. Régi szokás, csak most kiabálják az utcán a rikkancsok.
Clavigo
@Philip Marlowe: Itt van ez a másik féleszű..,,@Shikari: ,,.Haverod,,vagy kishugod ? Ne meséld el...
surdilloFUJT
@Shikari: idóta bukfató balfax,a fideSS szellemi toprongya,tanulj meg helyesen írni,ne akard osztani azt amiről te a fidkány geci havejaiddal lemaradtál,legalább 50 évet,és nem kell a hasonló"" kvalitású"",még idiótább miniszteri senkit védeni,elég a baja,hogy élve született és fidkány lett!!!Nyugodtan közbesülj a phillip m. haveroddal hisz egyfajból valók vagytok!!!
simmering73
Ezt a két hülyét (sikari, fülöpmarló) állította a faszerdőbe a pártiroda?
Nessy
@Philip Marlowe: Igazad van! Engem is irritál ez a szó!Sértő, és sok esetben nem egészen ez a tény!
Aki Én
@Shikari: @Philip Marlowe: veletek és a kontárral ellentétben igaza van, és ő szakember.
Nyilván nem ti, a két buta suttyó fogja eldönteni.
ómió
Kunetz efftársat, biztos, még az efftársi kiórházbezárások "kísértik"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.