A magyar kormány számára is egyre nyilvánvalóbb, hogy a költségvetési helyzet rendkívül nehéz, és már nem lehet tétlenül figyelni a pénzügyi problémákat.

Agyonütheti Orbánék terveit az összeomló költségvetés

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt szólal fel az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, 2023. szeptember 25-én. MTI/Máthé Zoltán

Ezt mutatja az a közlemény, amit a Pénzügyminisztérium adott ki a napokban, melyben bejelentették, hogy megemelik a GDP-hez viszonyított idei költségvetési hiánycélt, 3,9 százalékról 5,2 százalékra.

Bár a kormány hangsúlyozza, hogy ez még mindig egy százalékponttal kevesebb, mint 2022-ben volt, de a közlemény kihagy néhány fontos részletet.

Az mfor.hu szerint az időzítés szempontjából ez a közlemény meglehetősen logikusnak tűnik, mivel éppen kedd reggel tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az első félévi kormányzati szektor egyenlegét.

Ezek az adatok világosan mutatják, hogy a kormány túllépte az idei évi hiánycélját.

Az első félév végére 2296 milliárd forintos hiány keletkezett, ami az éves 3420 milliárdos hiánycél bő 67 százalékát teszi ki, és a helyzet azóta csak romlott.

A GDP-arányos hiány pedig elérte a 6,3 százalékot, míg a kormány eredetileg 3,9 százalékban határozta meg a célt.

Az új 5,2 százalékos hiánycél ugyanazt a csökkenést jelenti, amit a kormány hangsúlyozott, de nem említi meg, hogy az idei évben már 1,3 százalékpontos korrekciót hajtottak végre. Ráadásul a közlemény figyelmen kívül hagyja azt is, hogy a tavalyi évben a hiánycél az Európai Bizottság által elfogadott nagy gázvásárlás miatt emelkedett 4,8 százalékról 6,2 százalékra. Így az idei 5,2 százalék 0,4 százalékpontos emelést jelentene az eredeti tervekhez képest.

Az első félévben 2296 milliárd forintos hiány halmozódott fel a költségvetésben, és kérdéses, hogy a hátralévő négy hónapban sikerül-e elérni a költségvetési célokat.

Az új adatok szerint a kormányzati szektor bevételei nőttek az előző évhez képest, de az infláció és a fogyasztás visszaesése miatt még mindig nem érték el a tervezett szintet. Az áfabevételek különösen alacsonyak voltak, és érdekes, hogy

az elmaradás közel egyezik azzal az összeggel, amit az EU-tól a határvédelmi költségek megtérítéséért követel a kormány.

Forrás: mfor
Fotó: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Nocsak, kínai vagy türk barátai nem hiteleznek?
Ha beindul a hazai fegyvergyártás, akkor talán orosz barátaitól kaphat! Csak az idő---az a baj!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Nocsak, kínai vagy türk barátai nem hiteleznek?
Ha beindul a hazai fegyvergyártás, akkor talán orosz barátaitól kaphat! Csak az idő---az a baj!
zenebohóc
Ez egy burkolt embargó - amolyan ellehetetlenítés XXI. századi módra! Szopassuk meg a magyar népet, mert számunkra nem tetsző ahogy vezetői viselkednek! Kollektív büntetés egy formája!
Nessy
@namihami: Azért veszünk repteret! Meg megyünk a "z"űrbe.
rakitics41
Ha Nagy Márton nyilatkozatát , hogy az inflációért nem felelős senki , veszem figyelembe, akkor a kormány nyugodta, tétlenül figyelheti az ország pénzügyi helyzetét.Most ennek ellenére a gazdasági miniszterek , a pénzügy miniszter a MNB elnöke, és maga a nagy on okos Orbán Viktor is elsődleges célként jelölte az infláció elleni harcot, annak ellenére hogy ezek az emberek úgy tudják és mondják hogy a magas inflációért nem felelősek!Nincs itt valami ellentmondás, olyan ellen harcolni ami bekövetkezéséért nem is felelősek?Nem olyan szélmalom harc lesz ez?Orbán a múlt pénteken már azt is mondta hogy legyőztük az inflációt, közben meg a KSH kiadta a szeptemberi inflációs adatokat amely szerint az előző augusztusi 14,7%-o meghaladó 16,2 volt a szeptemberi infláció!Normális az ilyen nyilatkozat ahol az embereken azt teszteli a doktorminiszterelnök, hogy figyelik-e amit mondott!Nyugodjon meg figyelik, és látják, hogy rendre félre tájékoztatja az embereket!Ez a hazudtunk reggel , délben meg este orbáni változata!Gyengébb ember mint Gyurcsány mert nem jut el a nyilvános beismerésig!
simmering73
Ez az unortodox sajátlábon állás. Összedől, mint az elkorhadt falusi budi.
Menőmanó
Túllopták magukat az effftársak. Vissza kéne rakni effftársak!!!
Kovács Máté
basod most milyen uj megszoritás vagy adó gyün megint basod
államadoság 52 ezer miliárd forint volt a nyáron basod 2010 es kormányváltásnál 20 ezer miliárd alat adták át a kincstárat a fidesznek basod és volt 1 világválság basod
fasz ner
lampa laz
Az analfabétákat nem zavarja, az okosokat meg nem érdekli az ügy, mert ha nem így lenne már történt volna változás.
justhpeter
@durbincs: Csicskája csak Orbánnak van, Sorosnak bérencei vannak ! Már elfelejtetted ?
Dr. Proktor
Kilopták amit csak lehetett...
Na ja, a közpénz nem vész el csak átalakul!
Toller Béla
Ezeket ugyan nem üti agyon semmilyen hiány ! Elrendelik a sereg civil finanszírozását és kész ! Vegyen mindenki saját , házi légvédelmet, ehhez fizessen a seregnek a szakértelemért, a gyáraknak meg a puskákért. Tiszta sor, nem ? Van itt egy parlament, nem kellene a fejüket a fenekükbe beledugni ?
jáger laszló
Semmi pánik!
A kormány tudja a +oldást!!
Majd felveszünk 1 kis IMF kölcsönt és máris be van tömve a lyuk!
Persze az államadósság nőni fog,de azt előbb utóbb kinőjjük
Ha hiszed,ha nem!!
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Eladó Freddie Mercury londoni luxuspalotája
Szórakozás - 2024. February 26., 11:35
Eladó Freddie Mercury londoni luxuspalotája
Egyre több a lepkehimlős óvodás
Itthon - 2024. February 25., 14:38
Egyre több a lepkehimlős óvodás