Az MSZP-frakcióvezető, Tóth Bertalan Matolcsy György jegybank elnököt faggatta arról, egyetért-e „a pénzügyminiszter állításával, miszerint a megugró infláció és a 2022. őszi forintgyengülés elsődleges felelőse az MNB”.

Megint beszólt egymásra a két fideszes pénzügyi zseni, Matolcsy és Varga – most éppen ez a bajuk egymással

A vége úgyis az lesz, hogy Gyurcsány a hibás. Forrás: Youtube

A Magyar Nemzeti Bank elnöke írásban felelt. Szerinte az infláció a régiós adatokkal együtt emelkedett 2022 júliusáig, 13,7 százalékig, azonban ezután elvált a közép-európai átlagtól.

Matolcsy szerint ezek okai a magyar gazdaság magas energiaigénye és energiafüggőségében, az alacsony versenyképességben és az ársapkákban is keresendő.

Ez utóbbit az elnök úgy értékelte: „Az infláció fékezésére bevezetett ársapkák átmenetileg tompították a külső sokkok hazai árakra gyakorolt hatását, de idővel a gazdasági szereplők (termelők és kereskedők) elkezdték kompenzálni az intézkedések hatását. A vállalatok az árkorlátozó intézkedésekből eredő veszteségeiket igyekeztek más termékek árainak emelésével és az árrések növelésével ellensúlyozni, így közvetett módon tovább emelték az inflációt.”

Matolcsy azt is írja, hogy 2022 őszén a jegybank a 20,1 százalékos inflációra rekord magas, 13 százalékos alapkamat szinttel válaszolt, ez messze a legnagyobb volt a régióban, ezzel fenntartották a stabilitást.

Összegzésében a jegybankelnök visszautasította Varga Mihály vádját, miszerint az MNB lépései okozták volna a magas inflációt – írja a Magyar Narancs.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
...és még az ellenzékre mondják, hogy nem tudnak megegyezni, ócsárolják egymást... Hát ezek, meg egy pártot szolgálnak, egy tányérból esznek, oszt mégse... Idióták... és hozzá nem értők... fidess a neved. Hogy is reklámozták magukat?? "csak a fidesz"... na, hát olyan is! Érezzük a bőrünkön, már jó évtizede.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Aki Én: A fidesz ellenzékben nagyon tudta melyek az ellenzék jogai! Majd hatalomra kerülve, okulva saját tisztességtelen dolgaikon, gyorsan mindent jogot és lehetőséget elvettek az ellenzéktől! Ez olyan demokratikus, fidesz módra!
Aki Én
@Nessy: De ha lenne valódi ellenzékünk, azért ilyenkor kiabálhatnának.
sokanvagyunk
Én is beszólok... - ha egy mezei bank ilyen pénzügyi állapotban lenne, minden vagyonát azonnal zárolnák, és felszámolás alá vonnák - (csak ne a jelenlegi felszámolók...) Párhuzamosan persze a pénzügyminisztériumot is.
rakitics41
Most már írás is van arról, hogy a Holdról is szabad szemmel látható k.magas inflációnkért a magyar kormány "hozzáértő" gazdasági intézkedései a felelősek.Így a gyengébben gondolkodóknak is világos kell hogy legyen hogy nem igaz az amit Nagy Márton mondott,hogy a magas inflációért senki nem felelős!Nem lehet elmaszatolni , elkenni a szar helyzetért a felelősséget,már csak azért sem mert ez a helyzet egy rossz intézkedés következménye, és az intézkedést valaki csak megtette!Abban nem látok különös dolgot, hogy Matolcsy csak annyi felelősséget vállal amennyit tett ennek a helyzetnek a kialakításáért, de azt minden híreket olvasó és hallgató magyar ember tudja, hogy az MNB inflációt csökkentő intézkedését az Orbán kormány megkontrázta.Amikor az MNB hűtötte volna a gazdaságot, akkor a kormány hatalmas pénzösszeggel fűtötte a gazdaságot és ennek az ellentétes mozgásnak ez lett az eredménye!Ezt köszönhetik az emberek az Orbán nevezetű doktorminiszterelnöknek aki jogi doktor ellenére az hiszi magáról, hogy a gazdasági tudományok doktora is!
Nessy
@Aki Én: Kinek, minek? A királyi média sec perc alatt keugatja, lehazugozza, aki véletlenül kimondja az igazságot!Majd most lesz "árhivatal", Országos terv hivatal, meg egy, két hozzáértő kormány biztos, és a Haza fényre derül. Ha nem, az Brüsszel, Soros, Gyurcsány bűne!
justhpeter
Szerintem fogjuk az egészet az öreg Sorosra. Ha nem ő tette akkor is mindegy, mert tőle fél minden fidkány.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.