Az MSZP-frakcióvezető, Tóth Bertalan Matolcsy György jegybank elnököt faggatta arról, egyetért-e „a pénzügyminiszter állításával, miszerint a megugró infláció és a 2022. őszi forintgyengülés elsődleges felelőse az MNB”.

Megint beszólt egymásra a két fideszes pénzügyi zseni, Matolcsy és Varga – most éppen ez a bajuk egymással

A vége úgyis az lesz, hogy Gyurcsány a hibás. Forrás: Youtube

A Magyar Nemzeti Bank elnöke írásban felelt. Szerinte az infláció a régiós adatokkal együtt emelkedett 2022 júliusáig, 13,7 százalékig, azonban ezután elvált a közép-európai átlagtól.

Matolcsy szerint ezek okai a magyar gazdaság magas energiaigénye és energiafüggőségében, az alacsony versenyképességben és az ársapkákban is keresendő.

Ez utóbbit az elnök úgy értékelte: „Az infláció fékezésére bevezetett ársapkák átmenetileg tompították a külső sokkok hazai árakra gyakorolt hatását, de idővel a gazdasági szereplők (termelők és kereskedők) elkezdték kompenzálni az intézkedések hatását. A vállalatok az árkorlátozó intézkedésekből eredő veszteségeiket igyekeztek más termékek árainak emelésével és az árrések növelésével ellensúlyozni, így közvetett módon tovább emelték az inflációt.”

Matolcsy azt is írja, hogy 2022 őszén a jegybank a 20,1 százalékos inflációra rekord magas, 13 százalékos alapkamat szinttel válaszolt, ez messze a legnagyobb volt a régióban, ezzel fenntartották a stabilitást.

Összegzésében a jegybankelnök visszautasította Varga Mihály vádját, miszerint az MNB lépései okozták volna a magas inflációt – írja a Magyar Narancs.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
...és még az ellenzékre mondják, hogy nem tudnak megegyezni, ócsárolják egymást... Hát ezek, meg egy pártot szolgálnak, egy tányérból esznek, oszt mégse... Idióták... és hozzá nem értők... fidess a neved. Hogy is reklámozták magukat?? "csak a fidesz"... na, hát olyan is! Érezzük a bőrünkön, már jó évtizede.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Kovács Máté
basod szarok mindketöre meg az egyedüli fözsenire is ki fog felelöséget vállalni a hiányért jorbanisztánban ja senki basod
felelöséget vállalni ahoz már nincs vér a bránerbe ugye fasz ner
colibri
...és még az ellenzékre mondják, hogy nem tudnak megegyezni, ócsárolják egymást... Hát ezek, meg egy pártot szolgálnak, egy tányérból esznek, oszt mégse... Idióták... és hozzá nem értők... fidess a neved. Hogy is reklámozták magukat?? "csak a fidesz"... na, hát olyan is! Érezzük a bőrünkön, már jó évtizede.
Aki Én
Zárjuk rövidre. A kormány a felelős.
Aki Én
@sgl: Már az is jelentőségteljes, hogy nem próbálják másra tolni, fideszen belül keresik a felelőst. Jó helyen járnak.
Nessy
@Aki Én: A "vészhelyzeti egyszemélyes kormány" aki mindenben dönt, felelősség vállalás nélkül.
Aki Én
@Nessy: És képzeljük el ezt a szitut úgy, hogy nem orbán a kormányfő. Mekkora lenne a pofájuk? Mindenhol ezt harsognák, teljes joggal. Ezért mondom, hogy nincs ellenzék. Ha ez nem egy aduász ezek ellen, akkor mi?
jáger laszló
A 3./gorbán pedig hallgat mint xar a fűben
Mi lesz ,ha teljesen átveszi az irányítást a magyar gazdaság felett!!!??
Merre szaladjunk!!!??
csak kérdezem
barátilag
J.L.
Nessy
@Aki Én: A fidesz ellenzékben nagyon tudta melyek az ellenzék jogai! Majd hatalomra kerülve, okulva saját tisztességtelen dolgaikon, gyorsan mindent jogot és lehetőséget elvettek az ellenzéktől! Ez olyan demokratikus, fidesz módra!
Aki Én
@Nessy: De ha lenne valódi ellenzékünk, azért ilyenkor kiabálhatnának.
sokanvagyunk
Én is beszólok... - ha egy mezei bank ilyen pénzügyi állapotban lenne, minden vagyonát azonnal zárolnák, és felszámolás alá vonnák - (csak ne a jelenlegi felszámolók...) Párhuzamosan persze a pénzügyminisztériumot is.
rakitics41
Most már írás is van arról, hogy a Holdról is szabad szemmel látható k.magas inflációnkért a magyar kormány "hozzáértő" gazdasági intézkedései a felelősek.Így a gyengébben gondolkodóknak is világos kell hogy legyen hogy nem igaz az amit Nagy Márton mondott,hogy a magas inflációért senki nem felelős!Nem lehet elmaszatolni , elkenni a szar helyzetért a felelősséget,már csak azért sem mert ez a helyzet egy rossz intézkedés következménye, és az intézkedést valaki csak megtette!Abban nem látok különös dolgot, hogy Matolcsy csak annyi felelősséget vállal amennyit tett ennek a helyzetnek a kialakításáért, de azt minden híreket olvasó és hallgató magyar ember tudja, hogy az MNB inflációt csökkentő intézkedését az Orbán kormány megkontrázta.Amikor az MNB hűtötte volna a gazdaságot, akkor a kormány hatalmas pénzösszeggel fűtötte a gazdaságot és ennek az ellentétes mozgásnak ez lett az eredménye!Ezt köszönhetik az emberek az Orbán nevezetű doktorminiszterelnöknek aki jogi doktor ellenére az hiszi magáról, hogy a gazdasági tudományok doktora is!
Nessy
@Aki Én: Kinek, minek? A királyi média sec perc alatt keugatja, lehazugozza, aki véletlenül kimondja az igazságot!Majd most lesz "árhivatal", Országos terv hivatal, meg egy, két hozzáértő kormány biztos, és a Haza fényre derül. Ha nem, az Brüsszel, Soros, Gyurcsány bűne!
justhpeter
Szerintem fogjuk az egészet az öreg Sorosra. Ha nem ő tette akkor is mindegy, mert tőle fél minden fidkány.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.