Az aradi vértanúk különbözőnek születtek, de eggyé váltak és egyek lettek a haza és a szabadság szeretetében – jelentette ki Magyarország építési és közlekedési minisztere az aradi Szabadság-szobornál az aradi vértanúk emléknapján tartott péntek esti megemlékezésen.

Lázár János szerint Európa támadás alatt áll
Fotó: Lázár János építési és közlekedési miniszter beszédet mond az aradi vértanúk emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen a nemzeti gyásznapon, a vértanúk kivégzésének 174. évfordulóján az aradi Szabadság-szobornál 2023. október 6-án. MTI/Rosta Tibor

Lázár János kiemelte:

a vértanúk más nemzetiségűek voltak életükben, de magyarokká váltak halhatatlanságukban, és ezen a módon született meg a "sokgyökerű", de egységes kultúrájú magyar nemzet és a nemzetek közös Európája, amely most "sokunk szerint támadás alatt áll."

A politikus hangsúlyozta:

Támadás alatt áll a keresztény szabadság eszményén alapuló hagyomány, a modernitás értékein felépülő Európa, és vele támadás alatt áll, az európai életmód, mint a magyar, mint a román életmód is.

Az aradi vértanúkra gondolva ma arra kell emlékezni, hogy koncepciós eljárással ítélték el őket, a döntés már megvolt, az eszközöket pedig ahhoz igazították – ismertette a miniszter.

Hozzátette: a mai birodalmak,

"birodalommá válni akaró erőközpontok" is gyakran élnek ezekkel a módszerekkel, például akkor, amikor "egy-egy nép jogos jussát világnézeti okból tagadják meg."

Lázár János úgy véli, Közép-Európában a jövőt legtöbbször a mártírok formálják nagyobb erővel. A magyarok számára 1848/49 azért él olyan elevenen ma is, mert emlékeztet a saját értékeinkre, a saját céljainkra, az ellenfeleink kitartó ellenállására, de legfőképp arra, hogy a szabadságot és függetlenséget nem elég egyszer kiharcolni, azt nap mint nap meg kell védeni – hívta fel a figyelmet.

Most azért a szabadságunkért kell megküzdenünk, hogy ne mások, hanem mi dönthessük el mit is gondolunk valójában a világról, hogyan és milyen hazában akarunk élni, mivel és kivel akarjuk megosztani településeinket, miként akarjuk felnevelni gyerekeinket

- részletezte a politikus.

Mint mondta,

az aradiak katonaként éltek, de nemzeti, sőt nemzetek feletti jelképként haltak meg. Nem a harci és a győzelem megszokott jelképeként, hanem a szabadságba vetett hit és az eszményekhez való makacs ragaszkodás jelképeként

- fűzte hozzá.

Lázár János elmondta azt is, hogy Romániát igazságtalanság érte, amikor a "történelmi jelentőségű, fontos" schengeni csatlakozását önhibáján kívül Ausztria megvétózta, ezért a magyar kormány nevében támogatását fejezte ki Románia felé.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke ünnepi beszédében úgy fogalmazott, a szabadság mindenkié, szabadságban és az emberi méltóságban mindannyian osztozunk, de nem könnyű annak kivívása és megtartása.

Hangsúlyozta: az 1848-ban kirobbant forradalmak mindegyike fontos fejezete volt a kelet-európai országok hosszú, több évszázados szabadságtörténetének, hozzátéve, "ami ma nyugalomnak tűnik, nem lehet mindig teljes".

A politikus kiemelte: hitre, erőre és összefogásra van szüksége a romániai magyar közösségnek, és példaképként kell tekinteni az 1848-as forradalmárokra, illetve az aradi vértanúkra.

Az aradi megemlékezések sora délután a vesztőhelyen tisztelgéssel és koszorúzással kezdődött. A belvárosi minorita templomban tartott gyászmisét Horváth Zoltán István kanonok celebrálta.

Forrás: MTI

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
"Nemzetek közös Európája"- ti vagytok a legnagyobb támadói janó. A ti különutas, bicskanyitogató gengszter politikátok. A szép szónoklatod nem szól másról, mint a fideSS hazugságainak elfedéséről.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kulabombaafityiszre
Lázár böfögése a fideszre szavazó szellemi fogyatékosoknak.
namihami
Jani, ezzel a most elmondott ""beszédeddel"" ismét csak azt bizonyítod, hogy mekkora farok (farkok) vagy (vagytok) !
Mert ha '48-as szabadságharcban egymás mellett harcoló nemzetiségekről beszélsz (márpedig beszélsz--ha általában értelmetlenül is), akkor ezzel éppen a multikulturális Európa a mondandód lényege és nem a ""nemzetek (izolált) Európája"" ! Ha ez az ostoba Orbán néha arra vetemedik, hogy elereszt a láncodról, azonnal kiderül, hogy hülyeségben erősen dobogós versenyző vagy, még a Fideszen belül is! Pedig ott erős a harc!
justhpeter
@namihami: Ugyan már !!! Szerinterd Lézer Jani feléri ésszel amit írtál ?
Nessy
@justhpeter: Nem! De nem is eszéért lett miniszter!
Kapanyél
@Nessy: Na most nagyot tévedsz! A Lézer egy minden hájjal megkend és nagyon okos fazon. Nem véletlenül állította félre a köpcös! Ha a vitya bukni fog, biztos a lézer az, aki megásta a sírját előre!
libellle
Nos megszólalt ez az elmevarodott ujra. Lehet, hogy ugy van mert a fidess tamadja Europát, vagyis szeretné.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.