Közel kétezer milliárd forinttal több lakossági „megtakarítást” mutathatott ki tavaly augusztus óta a lakosság számára a narancssárga „rezsiboxokban” az MVM, mint amennyi az valójában volt.

Lebukott az MVM: vadul emelik a rezsit, miközben végig „rezsicsökkentésről” hazudoztak

Miért éppen erről mondanának igazat? Forrás: Pixabay

Ezt számította ki néhány gázszámla és a valós piaci árak összevetésével a Népszava. Megállapítható tehát, hogy az MVM saját szabályait sem tartja be.

Az állami gázszolgáltató ugyanis a földgázszámla-magyarázójában feltüntetett – megkérdőjelezhető – „módszertan” szerint a „rezsicsökkentett” díjakon elért bruttó megtakarítást 1020 forintos „piaci” árból vezeti le. Ez a múlt év augusztusi kiugró érték azonban rövid ideig élt, azóta folyamatosan esik a tőzsdei gázár, az elmúlt hónapok során a piaci ár köbméterenként körülbelül 200 forintos szinten állt be.

„Rezsicsökkentett díj nélkül az ön fizetési kötelezettsége az elszámolt időszakban a következő összeg lett volna:” – díszeleg a 2013-as rezsicsökkentések óta, narancssárga kiemelésben, a havi gázszámlákon. Ezután jellemzően egy tetemes, tíz- vagy százezer forint nagyságrendű összeg következik. Azt viszont, hogy mennyit kellene „rezsicsökkentett díj nélkül” fizetni, a jogszabályok igen homályosan kezelik.

A tavalyi, lakossági rezsiemelésig a „megtakarítást” a 2012 végi árakhoz képest mutatták ki. Mivel a piaci árak ezután évekig jóval a "rezsicsökkentett" alá estek, "megtakarításként" ez idő alatt is a valóságtól merőben elrugaszkodott összegek jelentek meg. (Mint kiderült, a Fidesz-KDNP-kabinet a rezsicsökkentés szellemében a kiszámíthatóság miatt nem csökkentett rezsit.)

A tavaly augusztusi, szintén a rezsicsökkentés szellemében hozott lakossági rezsiemelés során módosítottak a rezsibox „megtakarításának” számítási alapján is. E szerint az értéket a „világpiaci” árhoz kell mérni. A jelek szerint a regulát az MVM igen rugalmasan értelmezi, a számlamagyarázója szerint ugyanis a fogyasztó rezsicsökkentés nélkül „a 2022. december 31-ig meghatározott”, köbméterenként 1020 forintos „világpiaci árat” fizetné. Tehát az állami cég a mostani fizetendőket viszonyíthatja egy 2022. december előtti, piaci gázárhoz is.

A magyarországi orosz gázár alapjául is szolgáló, TTF nevű holland gáztőzsde ugyanis valójában csak tavaly augusztusban állt ezen, illetve néhány napig ennél kissé magasabb szinten. (Az árak azért ugrottak meg, mert Vlagyimir Putyin sorra zárta el az Ukrajna elleni orosz támadás miatt szankciókról döntő uniós tagállamok gázcsapjait.) Azóta viszont szinte folyamatosan esik az ár. Szintén áfával és rendszerhasználati díjjal együtt az elmúlt hónapok során a piaci ár köbméterenként körülbelül 200 forintos szinten állt be.

A KSH külkereskedelmi adatbázisa alapján végzett havi számításaink szerint a magyarországi orosz gázár két hónapos elcsúsztatással és felárral, de követte a TTF esését. A rezsibox „megtakarítási” összegének meghatározása során ugyanakkor ez a jelek szerint az MVM-et egyáltalán nem befolyásolta, így az Orbán-kormány által nekünk „megspórolt”, kellően magas összeget, legalábbis saját bevallásuk szerint, változatlanul 1020 forintos „világpiaci árhoz” viszonyítják.

Tekintve, hogy az Orbán-kormány az átlagfogyasztás feletti gázdíjat az ígéretei ellenére köbméterenként még mindig 767 forinton tartja, számos háztartás kapott már olyan gázszámlát, amely szerint bár piaci árakon sokkal kevesebbet fizettek volna, rezsiboxuk szerint a rezsicsökkentett díjak mégis tetemes megtakarítást hoztak.

A Népszava szerint az MVM a „megtakarítás” kiszámításakor saját közléseit sem tartja be. Az általunk vizsgált gázszámlákból ugyanis 1020 forintnál rendre magasabb „világpiaci árak” adódtak. A valós összeg ehhez képest fogyasztónként, sőt, számlánként más és más. 2022 és 2023 szeptembere között éppúgy találkoztunk 1027, mint 1158 forintos összeggel is. Az általuk feltüntetett „megtakarítás” tehát még az általuk közölteknél is nagyobb mértékben térhetett el a valóságtól. Azt is megállapíthattuk, hogy ebben az időszakban az általunk vizsgált számlákon a „világpiaciként” feltüntetett viszonyszám semmiféle kapcsolatot nem mutatott a tényleges világpiaci ármozgásokkal.

Az adott hónap piaci ára, illetve az általunk vizsgált számlákból levezethető viszonyszám különbsége, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál nyilvántartott havi lakossági fogyasztás szorzatából arra jutottunk, hogy az MVM tavaly augusztus óta immár csaknem kétezer milliárd forinttal nagyobb „megtakarítást” mutathatott ki a lakossági számlákon, mint amennyit az adott havi tényleges piaci árak indokoltak volna.

A fideszes kormány persze vadul fedezi az MVM számlázási gyakorlatát. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy szeptemberi kormányinfón egy bizonyos, évente megújuló "számlaképletről” magyarázott, amit szerinte „az MVM épp most frissít”. Ilyen képletnek ugyanakkor eddig nyomát nem leltük, vonatkozó kérdéseinkre pedig az állami energiacégnél eddig nem válaszoltak. Az MVM az ügy kirobbanásakor közleményben utasította vissza a megtévesztés vádját, azt szakmaiatlannak nevezve.

Forrás: Népszava
Fotó: Pixabay

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Ezek tényleg mindenben hazudnak, csalnak.
orbán fegyvere a hazug szemfényvesztés.
Igazából megértem, mert ő seggbuta @Maccska: féléknek kommunikál, ők meg neki, nem a szemüknek hisznek.
Ijesztő, hogy még ezt a cikket sem értik.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szaboria1
Egy kis érdekesség nálunk mindig decemberi a leolvasás a megengedett 1729m3 tavaly mivel általányos vagyok havi 113m3 lett beállítva 12031.-ft ra. Az éves elszámolásnál 1356m3 helyett 1391m3 lett a fogyasztásom, a többlett 35 m3 ért 9144.-ft számoltak fel.
Aki Én
@Maccska: Baszki, te tényleg sosem érted amit olvasol?
Direkt vagy ennyire buta?
Aki Én
Ezek tényleg mindenben hazudnak, csalnak.
orbán fegyvere a hazug szemfényvesztés.
Igazából megértem, mert ő seggbuta @Maccska: féléknek kommunikál, ők meg neki, nem a szemüknek hisznek.
Ijesztő, hogy még ezt a cikket sem értik.
C_3PO
Lássuk a lényeget!
A tavalyi tél enyhe volt, tehát a 144 m3 havi átlag fölé kevesen mentek! Ez ugye éves szinten 1782 m3 gázfogyasztást jelent. 100 forinttal felszorozva 178.200 Ft, s ennyi szerepel az elszámoló számlán ez esetben!
Nézzük mi a valóság! 200 m2 alapterületű lakás esetén belefértek többen ebbe a rezsikedvezménybe! Hogyan? Október 15: hűtő-fűtő klíma indul (esetleg H-tarifa: 29 Ft/ KWh, ha ez nincs 36 Ft havi 210 KWh fogyasztásig, a felett 70 Ft) - mindaddig amíg enyhe az idő! Novemberben már rentábilis a gázhasználat - persze érdemes odafigyelni, mert ha régi a kazán akkor zabálja a gázt, ha új (kondenzációs, akkor nagyon hatékony! December végén már vegyes kazán, csempekályha, kandalló, vízteres kandalló fával...
Nyilván, kinek van ennyi lehetősége egyben??? Keveseknek!
Azonban tudok olyanról, hogy az éves 1782 helyett 1300 lett így a fogyasztása. Miért? Mert 3-rétegű üvegezés van az ablakokban (műanyag), illetve jól szigetelt kívül a lakóház! Hisz volt lehetősége a 3+3 milliót kihasználni...
A másik oldalon mit látok? +1200 m3 fogyasztás, mely már 750 Ft / m3 áron adódik hozzá a fenti összeghez!
NKF
Azt tudom,nekem az MVM túlfizetésemnél 3 szor visszautalt 30000Ft-ot! Igaz most is túlfizetek,de okos mérőm van ennek ellenére! A balos vakerokat meg leszarom!
kereső
Kérem szépen, a cikk arról "regél", hogy hamisak azok a számok, amelyeket az MVM közöl a fogyasztókkal "rezsicsökkentés" cimén- hiszen nem az aktuáliis tőzsdei árral számolja ki a megtakaritást, hanem konstansan/állandóan a tavaly augusztusi tőzsdei árral. (ez az időpont, amikor módositotta a kormány a rezsicsökkentésre vonatkozó szabályokat).
Bocsánat, hogy megpróbáltam röviden, tömören összefoglalni a cikk lényegét: az MVM becsapja a fogyasztót- és ezzel "szépiti" a kormány teljesitményét, és a lakosságról való gondoskodást Azaz az MVM hazudik a kormány érdekében.
Eladott Ország
@C_3PO: A legfőbb gond az, hogy a dagadt cigány geci ötszörös áron adja el a földgázt. (hogy mit sumákolt Putlerral nem tudjuk) . A másik valóság az, hogy 144 m3/hó gázfogyasztásból még egy "C" energetikai osztályba sorolt lakás sem jön ki. A lakások döntő többsége ennél jóval rosszabb energetikai osztályba tartozik, azaz a döntő többség fizeti a többszörös piaci (?) árat. A vásárlóerőt tekintve a magyar háztatártások koldusszegények az EU-ban, így csak vágyálom a háromrétegű hőszigetelt üvegezés és a megújuló energiaforrások beépítése. A lakások energiakorszerűsítésére szánt EU-s pénzeket is ellopta a dagadt cigány geci és bűnszervezete, és a pénz átkonvertálták a középületekre, mert abba bele lehetett "nyúlni" azaz le élehetett nyúlni az alkotmányos költséget, az arra érdemes NER tagoknak.
kereső
@Eladott Ország: Áldassék ezért lázár jános neve örök időkre, ő volt a miniszter, amikor ez megtörtént.
C_3PO
@Eladott Ország: Viszont az 1200m3 túlfogyasztás pazarlás!
telegdilaci
@Aki Én:Ez ahhoz hasonló hogy kimutatták,minden Magyar családnak 13-milliós megtakarítása van,én hiába keresem valamelyik hülye úgy eldugta hogy sehol nem találom!
kereső
@Maccska: A cim nem hazug. Az MVM a hazug-és mert nem csak a "tájékoztató adat" van a tavaly augusztusi áron számolva, hanem a teljes fogyasztás is, igy az egész rezsicsökkentés egy nagy hazugság.
ómió
És hogy korrekt ezt hazudnotok, efftársak!?
Aki Én
@ómió: Esetleg cáfolnád, vagy megint csak bután hörögsz?
ómió
@Aki Én: Gyagyás! Előbb korrekten meg kéne hazudnotok! Már arra se "adtok"!?
SÍva
Kell a kétballábas focistáknak a támogatás meg még kitudja milyen csatornákon folyik a pénz a sógor, koma, jóbarát felé.
Béla333
A maffia leányvállalata...
Miért pont ők ne hazudnának, manipulálnának?!
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 08:24
Mert ugye az 1024 ft/köbméter ár az korrekten van számolva a hülyítésedre,igaz?
Még te mondod a másikra,hogy gyagyás.Olyan idióta buta fidernyák vagy,a holdról is látszik.
A legfőbb úr a mennyben a butaságaidon röhög.Ilyen ismert vagy.
Aki Én
@ómió: Megjöttél bolsiék szarkupac efftársa? Ma is kedvenc időtöltésed lesz bolsiságod másrahazudása a munkásőr zubbonyodban? Elköltöztél végre anyádtól, bolsiék aberráltja?

Gondoltam, sőt, tudtam, hogy képtelen vagy megcáfolni, te elmebeteg hazudozó csicska.
ómió
@Aki Én: Most meg már a bolsevik szarkupac titulusodat hazudnád a másikra, bolsiék fekálkirálya!? Azt az egyszer volt munkásőrzubbonyost, na meg a jelenlegit is a bolsi lopótök egójával kiegészítve!? Az Internacionálédat elharsogva melyik efftársadat leszopva szoktál ekkora hazugságerőre kapni, szarkupac efftárs!? Csak nem Bite efftársaddal "jöttél össze"!?
ómió
@kulabombaafityiszre:Jó nagyokat sikerül hazudnotok!? Le ne maradjatok, ám az "efftársi tervteljesítésben"! Épp a tegnapi híradóban hangzott el, hogy a most kezdődő télen is ugyanúgy folytatódik a rezsicsökkentett gázár szerinti elszámolás a megadott volumenkorláton belül, ahogy múlt télen is volt! Szóval, továbbra se tesznek eleget a brüsszeli korruptbolsi efftársaitok rezsicsökkentés megszüntetési felhívásának! Valami "üdébb hazugságot" kéne kitalálnotok!
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 09:37
Korlátolt értelmi szinted okán megint nem sikerült értelmezni a leírtakat.talán fussál neki mégegyszer
a cikk értelmezésének.
ómió
@kulabombaafityiszre: Mit nem értettél, bolsiék gyagyása!? Csak nem az efftársi gázárra vágysz áhitozva, idióta!? Azt majd Böszme gazdád teljesítené neked, ha rá lenne bízva! Évi 2x megemelve! Böjtöld ki!
vacsi
Talán kevesen értették meg: a rezsicsökkentés azoknak, akik kevés áramot, gázt fogyasztanak, mert pl. kis lakásban élnek, óriási segítség! Az ő fogyasztásuk ugyanis nagy valószínűséggel alatta marad a rezsicsökkentett értéknek. Természetesen, akinek nagy lakása van, nagy a fogyasztása, a fogyasztásnak csak egy részére tudja a rezsicsökkentett árat elszámolni, a többit piaci áron kapja - nyilvánvaló, hogy az ilyenek elégedetlenek! De ez a gazdagabb, amúgy is jólétben élő réteg - a kettőt ne keverjük össze! A Fidesz ezt nagyon helyesen látja. A jóléttől függetlenül egyébként a gazdagabb réteg is ugyanúgy megkapja a havi 181 ezer rezsitámogatást - az más kérdés, hogy ők ezért nem hálásak, hanem bosszankodnak, meg sem érzik, akkora a fogyasztásuk...
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 08:42
Te egyáltalán tudod miről van szó a cikkben?
ómió
@kulabombaafityiszre: Látom, neked "lövésed" nincs! Ettől vagy "jó efftárs"!
ómió
@kulabombaafityiszre: Köbméterezzél csak, idióta! Ha úgy kevésbé fáj a kreténséged!
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 11:54
Azért írtam köbmétert,mert ekkora hülye vagy ómió.Pontosan 1024 köbméter.te faszkalap papagáj ómió.
ómió
@kulabombaafityiszre: Az a te kreténséged befogadó mérete, bolsiék aberrált idiótája, amibe még a magyar rezsicsökkentés megértése se fér bele!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.