555 900 forint volt idén augusztusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete – derült ki a Központi Statisztikia Hivatal (KSH) kedden reggel kiadott gyorsjelentéséből.

Kiderült, mennyi volt az átlagkereset augusztusban Magyarországon! Ön kap ennyit?
Fotó: Pixabay

Ez azt jelenti, hogy a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset így 383 500 forint volt.

A KSH közlése szerint ezzel a bruttó átlagkereset 15,2 százalékkal, a nettó átlagkereset pedig 15,1 százalékkal nőtt, míg a reálkereset 1,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A képet árnyalja, hogy a valós helyzetet jobban tükrőző mediánérték, vagyis a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 312 300 forintot ért el augusztusban.

Ez 15,7 százalékkal valt magasabb, mint tavaly augusztusban.

Forrás: 24.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
Nagyon "tetszenek" ezek a KSH-s jelentések!!!
Azt hiszem, nagyon sokan örülnének, ha ennyit vihetnének haza!!! (Kár, hogy ezek az adatok nem a többségnek szólnak!)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ágimami
Nagyon "tetszenek" ezek a KSH-s jelentések!!!
Azt hiszem, nagyon sokan örülnének, ha ennyit vihetnének haza!!! (Kár, hogy ezek az adatok nem a többségnek szólnak!)
jáger laszló
Miért hülyítik az embereket ezzel az átlagfizetéssel ,amikor az átlagnak nem mond semmit
Ami mond valamit az a keresetek mediánértéke!!
Ez amihez lehet viszonyítani ,de ezt L hallgatják általában!!
csak ennyi
barátilag
J.L,
Nessy
@ágimami: Kóbor apácák megtévesztése! Nem minden minden munkavállaló, szerepel az alapadatokban, és egy mezei számtani átlag! Talán ha minden munkavállalót alapul véve egy medián táblát közölnének, az többet mondana! Igaz, az már propaganda célokra nem annyira alkalmas, mint ez az ex hasibusz szám.
Eladott Ország
Ez a KSH átlagkereset olyan, mint mikor a nagypapa beszélget az unokájával;
- nagypapa, mit jelent az, hogy átlag?
- Hat kisunokám, az átlag azt jelenti, hogy én 82 éves vagyok, te meg nyolc. Az átlagéletkorunk az 45 év, ami a legszebb férfikor. De a gyakorlatban egyikünk se tud dugni.
- És mit jelent a bruttó? – Az olyan tájékoztató jellegű adat, mintha a farkad méretét a gerinceddel együtt összeadnád.
uploads.disquscdn.com/images/6cbfc4239258d8809795eaa3378b6ecc38042ecf58f9f9071b9c315838821eee.jpg?w=800&h=488
Régen, ha nem volt pénzünk, csináltunk egy lecsót. Ma, ha csinálunk egy lecsót, nem lesz pénzünk... asszem mára be is lehet zárni a fórumot.
ómió
Az átlagot mindig "félreolvassátok", efftársak!?
rakitics41
Ha elolvassák ezt a cikket az emberek , sokan hazamennek és az asszonyon keresik az 555ezer plusz egynéhány forintot, mert nem találják sehol!
archive
@ómió: Elmagyaráznád, hogy hogy lehet "félreolvasni"?
Eladott Ország
@ómió: ma, 12:21 ♣ Olyan statisztika nincs, ami azt mutatja, hogy az állampolgárok hány százalékának fizetése van az átlag alatt? Ha már így matekozgatunk. És ezt miből számolta ki? Matematikus ön, vagy miből? ...
uploads.disquscdn.com/images/bed5f032392b0262bdfb5a98d6fba3008f7efab10f8205174aa6b0b7369a230a.gif?w=800&h=269
Tegyük fel, hogy nem hazudnak. Ez olyan nagy pénznek számít, hogy sírva kéne elélvezni a gyönyörtől a nettó 830 eurós átlagbértől? Más országban még a minimálbér fele sem jönne ki belőle. Hajrá fidzse! A Központi Statisztikai Hivatal ̶s̶z̶ ámítása szerint...
lampa laz
Látom most sikerült a ksh-nak orbán kedvében járnia. Látszik, h féltik az állásukat.
rakitics41
@Maccska: Hogy mi a lényeg?Szerintem az, hogy ezek a statisztikai adatok meg sem közelítik a valóságot, az emberek egymást kérdezik hogy "Ennyit is lehet ma keresni Magyarországon?".A statisztika által kiszámított és közölt szám az egy képzett szám , a valóságban nincs olyan ember akinek pontosan annyi lenne az átlag keresete.A Probléma abban van, hogy az emberek nagy többségének meg sem közelíti a jövedelme a cikkben közölt számot, azért mert ebben az átlagban annak is benne van a jövedelme aki több milliót keres és annak is aki csak a minimálbért, és sajnos azok vannak jóval többen akik csak minimálbért kapnak, ami jócskán alatta van a most közölt átlagnak.Amennyiben az átlagbér jóval magasabb az átlagosan kereső dolgozók átlagbérétől, az nm hat pozitívan az emberek teljesítményére, mert azt mondják, hogy agyon dolgozom magam és csak az átlagbér felét kapom minden hónapban, és úgy érezze, hogy én az átlagot soha nem tudom elérni!Ez vissza tartja a dolgozót a jobb teljesítéstől, és miután elérhetetlennek tartják a statisztikusok által közölt bért , senki nem igyekszik a jobb teljesítmény elérésére.
Nessy
@Maccska: Viszont ez a "változás" , és az így kapott adatok nem validak! Ez egy szám, ami bizony félrevezető. Régi statisztikai szabály: Egy szám nem adat! Nem mond semmit.
Régi vicc! Kohn elmegy a rabbihoz. Rabbi leben! Nem értem ezt a bérszínvonalat.(1970-s évek, új mechanizmus.)
Na, figyelj Kohn. Hány éves vagy?
Én 80.
És a legkisebb unokád?
Ő 4.
Na látod! 80+4= 84 Ez osztva kettővel = 42.
A legszebb férfikor, de már nem tudsz, ő még nem tud ...!
Nessy
@Maccska: Kormány tagok, állami vállalatok vezetői kegyencek + közmunkások, minimálbéresek keresete, osztva a létszámukkal.
ómió
@archive: Épp úgy, hogy sosem az átlagot olvassátok!
@Eladott Ország: Nálatok, bezzeg, Böszme efftársatok (a népzsebije) idején egy "átlag" is mindig "megdönthetetlen volt"! Ugyan, hazudd má' meg nekünk, hogy lehetne egy átlag "efftársilag támadhatatlan"!? Mi rá az "efftársi hazugságbiztos"!?
kereső
A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 567 800 forint volt, 17,9%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 527 900 forintra becsülhető, 16,9%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. A rendszeres bruttó átlagkereset a vállalkozásoknál 534 000, a költségvetésben 504 800, a nonprofit szektorban 533 300 forintot tett ki, 18,5, 13,2, illetve 12,6%-kal emelkedett egy év alatt.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 377 600, a kedvezményeket figyelembe véve 391 500 forintot ért el, 17,9, illetve 17,7%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

A reálkereset 3,0%-kal csökkent, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 21,5%-os növekedése mellett.

A bruttó mediánkereset 449 100 forint volt, 17,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset mediánértéke 310 600 forintot ért el, 16,8%-kal felülmúlta az előző év azonos időszakát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.