Szijjártó Péter közölte, hogy a kormány minden politikai nyomásgyakorlást elutasít az energiaellátás biztosítása terén.

Magyarország mindenfajta politikai nyomásgyakorlást visszautasít az energiaellátás biztosítása terén, a válság kezeléséhez az Európai Uniónak vissza kell térni a józan ész talajára

– közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bukarestben.

Szijjártó Péter tajtékzik: "Vissza kell térni a józan ész talajára!"

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Fotó: MTI/Kiss Dániel

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az idei Romániai Nemzetközi Földgázkonferencia panelbeszélgetésén leszögezte, hogy a kormány fizikai valóság kérdéseként tekint az energiaellátásra, és elutasít minden olyan megközelítést, amely azt politikai vagy ideológiai kontextusba helyezné.

Felszólalásában rámutatott, hogy a földgázvásárlás irányát száz százalékban az infrastruktúra határozza meg, ez semmiképpen nem valamifajta politikai nyilatkozat.

"Az energiaellátás kérdése túlpolitizált és túlideologizált jelenleg Európában" – hangsúlyozta, majd arra is kitért, hogy bizonyos intézkedések sértik a tagállamok azon szuverén jogát, hogy maguk állítsák össze a nemzeti energiamixüket.

Ezzel kapcsolatban pedig veszélyesnek és észszerűtlennek nevezte bármilyen energiaforrás kitiltását a kontinensről.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy

Európa kizárólag úgy tudja sikeresen kezelni az energiaválságot, ha visszatér a racionalitáshoz, nem próbálja felülírni a fizikai valóságot, helyreállítja a tagállamok szuverén jogát a nemzeti energiamix összeállítására vonatkozóan, illetve nem zár ki egyetlen forrást sem.

Aláhúzta, hogy Magyarország folyamatos nyomás alatt áll a diverzifikáció felgyorsítása érdekében, ami a kormány szótárában minél több energiaforrás bevonását jelenti, nem pedig egy megbízható szállító kiváltását egy másikkal.

"A diverzifikáció legnagyobb akadályát azonban maga Brüsszel és néhány tagország jelenti" – jelentette ki.

Ennek alátámasztására elmondta, hogy nagy mennyiségű földgáz vásárlása hazánk számára most Azerbajdzsánból, Katarból és Törökországból lenne lehetséges elsősorban, de ehhez nem elégséges az energetikai infrastruktúra kapacitása Délkelet-Európában, bővítés nélkül pedig "pusztán illúzió" marad a diverzifikáció.

Hozzátette, amikor az Európai Bizottság pénzügyi támogatását kérték az érintett országok a kapacitásbővítés érdekében, elutasító választ kaptak arra hivatkozva, hogy tizenöt év múlva már úgysem fognak földgázt használni.

"Egyrészt ki tudja, hogy mi lesz tizenöt múlva, másrészt, még ha valóban nem is lesz a földgáz a nemzeti energiamix része, akkor is, mi lesz az addigi tizennégy évben?" – tette fel a kérdést.

Leszögezte, hogy Magyarország továbbra is együtt kíván működni a régió országaival a vezetékek és interkonnektorok kapacitásának bővítése érdekében.

A miniszter arra figyelmeztetett, hogy az energiabiztonságot veszélyezteti, ha politikai kérdést csinálnak a földgázvásárlásból.

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy sajtóközleményekkel és politikai nyilatkozatokkal nem tudjuk fűteni az otthonainkat, ehhez földgázra van szükségünk

– hangoztatta.

"És ezért mindenfajta politikai nyomásgyakorlást visszautasítunk az energiaellátásunk biztosítása terén" – fogalmazott.

Közölte, hazánk erősen függ a forrás- és tranzitországoktól, az ellátás biztosítása érdekében ezért összekötötte az energiahálózatát a hét szomszédos ország közül hattal, de a jelenlegi helyzetben még így sem képzelhető el a földgázellátás az orosz források nélkül, így fenn kell tartani a kapcsolatot.

A miniszter élesen bírálta az orosz gáztranzit költségeinek Bulgária általi megemelését, amely szavai szerint veszélybe sodorja Magyarország és Szerbia biztonságos ellátását, s kijelentette, hogy komolyan kellene venni az európai szolidaritás gyakran emlegetett jelszavát.

Érintette a nukleáris energiát is, amely ellen – mint mondta – "kemény ideológiai támadás zajlik" Európában. Aláhúzta, hogy a nukleáris energia ma az egyetlen módja annak, hogy nagy mennyiségben, biztonságosan, olcsón és fenntartható módon termeljenek áramot.

Forrás: MTI

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Menőmanó
@human: Pár éve kezdték a Horvátországból importált szennyvíz iszappal, amit egy elhagyott agyagbányába töltöttek.
A Fehérvári Téglaipari Kft. több száz milliós tiszta hasznot könyvelhetett el az üzlettel.
Mi leszünk Európa pöcegödre, kit érdekel. Szerintem építőanyag törmeléket is fognak importálni, mert nincs itt annyi törmelék, hogy megtöltsék az évtizedek alatt kibányászott kő helyét. A vén szar orbán papához dőlni fog a lé, és más nem számít.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toller Béla
Ezzek aztán senki, még az oroszok meg a kínaiak sem értenek egyet. Hülyét csinált magából ez a kakadu már megint.
dr. prédikátor
zselés kakadú!!! te hivatkozol a józan észre??? hiszen nektek sose volt , csak a lopás meg a lopás!!!
Eladott Ország
Egyébként azt jó látni, hogy az EU-s politikusok követik meg figyelik az utolsó csatlósnak a ténykedéseit meg böfögéseit, de az ellenzék helyében én kb. napi szinten küldeném, hogy éppen, hogyan vélekedik az EU-ról meg Brüsszelről a mimagyar kormány meg annak "békegalambjai". Josep Borrellnek ( Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője) meg full igaza van, annyira jó volt olvasni, hogy végre kimondják az EU-ban is, hogy Mimagyarország nyugodtan kitakarodhat az EU-ból, ha az "rosszabb, mint anno Moszkva" meg társai. Minden egyes Brüsszeles böfögés alkalmával táviratban kéne megküldeni meg személyesen is a képébe olvasni a vajdának, hogy bármikor ki lehet lépni a klubból, ha nem tetszik, probléma nélkül. NATO-ra is nagyon kíváncsi vagyok, hogy meddig fogják még tolerálni a trójai falovat. Szijjártó: "a magyarok nem akarják, hogy a világ újra blokkokra szakadjon, mert annak legutóbb is csak a vesztesei voltunk." Ha nem látná, Magyarország már most vesztese helyezkedésüknek. Szó szerint belehalna a gazdájával együtt, ha nem nyelhetné tövig valamelyik orosz, kínai, türk, muszlim diktátornak a f*szát. Fontos, hogy a magyar külügyminiszter ellátogasson hetente legalább egy diktatúrába. Ez a BÉKE kulcsa.
uploads.disquscdn.com/images/584de32d9884fbce145941132c216b159bc64d308967af3da22b773ae00c76c7.jpg?w=800&h=162
Eladott Ország
Észak-Koreát is meg kéne látogatnia kakadunak. Bejelentkezhetne az ország egyetlen szállodájának recepciójáról, hogy mekkora királynagy szabadság van ott és, hogy tisztelet a koreai népnek aki 100 %-ig kiáll a Drága Vezető mellett az országuk teljes függetlenségéért. És a Novák hölgy pedig mehetne Iránba, hogy a család és a nők szerepét magasztalja az ottani társadalomban. Hiszen onna is vehetne a fidesz olajat. Nem politikai kérdés ez, ugye? Otthon érzi ott magát. Akkor maradjon már ott végleg ne itt rontsa a helyzetet. Amúgy az mondja: „Az, hogy honnan vásárolunk energiát, annak semmi köze a politikához” Akkor miért nem veszik onnét ahonnét a csehek, meg lengyelek ? Ez is csak össze vissza dumál.
Nessy
Onnan veszik, ahol kellő "százalékot kapnak a vásárlás után, majd a drágán vásárolt energiát aztán itthon sokszoros áron adják a fogyasztónak, +27% ÁFA!
Yoda69
Hat peti miniszter neked erre esélyed sincs.
lusta
Nem akarok kötözködni, de a zselés hajú valami olyasmit mondott, hogy asszonygya, ˝Egyrészt ki tudja, hogy mi lesz tizenöt múlva...˝.
Akkó a föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk mégis hogy képzeli egyes magyar iparágak 35 éves koncesszióba adását?
simmering73
Hogy akarsz visszatérni ahhoz te szerencsétlen, ami nektek sose volt.
Béla333
"Vissza kell térni a józan ész talajára!"

Hát térjél Peti, térjél! Ha bírsz...
human
@lusta: De abból nekik már holnap pénz lesz. Hogy Magyarországgal mi lesz 35 év múlva arra ők magasról tesznek.
Valószínűleg egy nagy szemétlerakat leszünk. Már most illegális hulladékkal töltik fel a kimerült bányáikat.
Menőmanó
@human: Pár éve kezdték a Horvátországból importált szennyvíz iszappal, amit egy elhagyott agyagbányába töltöttek.
A Fehérvári Téglaipari Kft. több száz milliós tiszta hasznot könyvelhetett el az üzlettel.
Mi leszünk Európa pöcegödre, kit érdekel. Szerintem építőanyag törmeléket is fognak importálni, mert nincs itt annyi törmelék, hogy megtöltsék az évtizedek alatt kibányászott kő helyét. A vén szar orbán papához dőlni fog a lé, és más nem számít.
rakitics41
Peti!Más vonatkozásban a politikai nyomás gyakorlás szerinted oké?
kishonda
@Béla333: Petikének ez lehetetlen feladat!
telegdilaci
@Menőmanó:A józan ész elkelne a Magyar kormánynál is Főleg Orbán és Szijjártónál főleg!
kereső
@lusta: Akkó druzsba pjotr miért is irt alá 15 évre szóló szerződést az oroszokkal? Miért is a hosszú távú elköteleződés atomenergia ügyben az oroszokkal? Az akku gyárak sem egy-két éves "bulik". Miről beszél ez a józan ésszel sohasem rendelkező?
lusta
@kereső: A nemzethy matyar gyapjasoknak ilyen gondjaik nincsennek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.