Szijjártó Péter Guatemala után Venezuelával fog össze. Közelebbi partnerek nincsenek? 

Magyarország úgy döntött, hogy újraépíti a kapcsolatait, az együttműködését Venezuelával, méghozzá gyorsan, az elsők között, hogy ebből hazánk minél többet profitálhasson – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Caracasban. Szijjártó ezt megelőzően Guatemalában járt, ahol kijelentette, hogy Guatemalával összefogva akarja megvédeni a demokráciát és a kereszténységet Európa nyugati részétől. Szijjártó Péter tehát tízezer kilométert repült, hogy partnereket találjon.

Ha Venezuela velünk van, akkor hátra is dőlhetünk? Szijjártó Péter ezúttal egy dél-amerikai országot talált, ahol egyetértenek a magyar kormánnyal

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar-venezuelai kapcsolatok stabil alapjait méltatta, és arra emlékeztetett, hogy a második világháború, majd az 1956-os forradalom után is magyarok tízezrei menekültek Venezuelába, ahol sok segítséget kaptak az életük újrakezdéséhez. Ennek nyomán napjainkban is mintegy háromezer magyar származású ember él az országban, ami a térség harmadik legnépesebb közösségének számít.

Erre a történelmi kapocsra, az itt élő magyarokra, a Venezuela felé megnyilvánuló nemzetközi nyitásra alapozva, és mindezeket kihasználva, úgy döntöttünk, hogy mi is újraépítjük a Venezuelához fűződő kapcsolatainkat, az együttműködésünket, s ezt gyorsan, az elsők között tesszük meg, hogy minél többet profitálhassunk belőle

- hangsúlyozta.

Rámutatott, hogy az ország rendelkezik a világ legnagyobb kőolajkészletével, és a magyar technológiák javíthatnak a kitermelés hatékonyságán, ezért a látogatásra elkísérték a Mol képviselői is.

Emellett – mint tájékoztatott – Venezuela növeli a földgázkitermelését is, és erős az európai érdeklődés az LNG importja iránt, ezért az MVM képviselői is jelen vannak, akik szakmai egyeztetéseket kezdtek a behozatal lehetőségeiről.

"Gyorsnak kell itt lennünk, hiszen a nyitás is gyorsan zajlik, és ahogyan látjuk a nyugat-európaiakat, az amerikaiakat, szeretnek elsők lenni. Fontos, hogy mi is itt legyünk a legelején" – figyelmeztetett.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy tavaly már 68 százalékkal bővült a kétoldalú kereskedelmi forgalom, és magyar víztisztítási és orvostechnológiai eszközöket is használnak már Venezuelában.

Bejelentette, hogy 2024-től évi huszonöt venezuelai diák érkezhet ösztöndíjjal magyar egyetemekre, a két ország pedig emellett nagyköveti szintre emeli a kapcsolattartást, és a caracasi tiszteletbeli konzult tiszteletbeli főkonzullá léptetik elő.

Tudatta, hogy legutóbb 1992-ben került sor hasonló látogatásra Venezuelában, a mostani vizit időzítése pedig azért is lényeges, mert egyre súlyosabb konfliktusok uralják a világot, és a nemzetközi politikában leginkább "egymással veszekedő, egymás ellen szankciókat életbe léptető" államokat látni.

"Ahelyett, hogy a globális politika visszatérne végre a kölcsönös tisztelet talajára, és egymás kioktatása, szankcionálása, az egymással való veszekedés helyett az együttműködés időszaka jönne el" – mondta.

"Magyarország ezt szeretné (...) Mi azt szeretnénk, ha a globális politika a szankciók helyett a kölcsönös tiszteletről szólna az elkövetkezendő időszakban" – szögezte le.

Közölte, a hatályban lévő szankciós rezsimek nem igazán érik el a kitűzött célokat, csak nagyon sok kárt, felesleges szenvedést okoznak, főképp azoknak, akik abszolút nem tehetnek a kiváltó okokról.

Mi azt szeretnénk, ha a jövőben minél kevesebb szankciós rezsim keserítené meg a világ életét, s ezek helyett a globális együttműködés, a konnektivitás, az összeköttetések időszaka jönne el

- fogalmazott.

Szijjártó Péter ezért üdvözölte, hogy az Egyesült Államok jelentősen lazította a Venezuelával szembeni korábbi korlátozásait, illetve hogy egyre intenzívebb a latin-amerikai ország gazdasági együttműködése Spanyolországgal, Portugáliával és Franciaországgal.

"Azt szorgalmazzuk, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan, az Európai Unió is lazítson a Venezuelával szembeni szankciós intézkedéseken" – jelentette ki. Ennek kapcsán pedig érintette, hogy már sikerült elérni az EU-szankciók felülvizsgálati időszakának fél évre csökkentését.

A tárcavezető leszögezte, hogy Budapest és Caracas hasonló állásponton van az ukrajnai háború ügyében is, és ez egybeesik a globális többség álláspontjával is.

"Mindketten azt szeretnénk, ha mielőbb béke lenne (...) Mindketten úgy látjuk, hogy nincs megoldása a háborúnak a harctéren. A béke esélye napról napra csökken azáltal, hogy még több ember hal meg, még nagyobb pusztításra kerül sor, ezért az öldöklésnek és a rombolásnak minél előbb véget kell vetni" – mondta.

A külgazdasági és külügyminiszter a nap folyamán találkozik többek között venezuelai kollégájával, Yván Gillel, illetve az olajipari tárca vezetőjével, Pedro Rafael Tellecheával is.

Forrás: MTI, 444

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Nem vagyok képben Venezuela kapcsán. Az ottani vezetés is korrupt, mint Orbáné?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Nem vagyok képben Venezuela kapcsán. Az ottani vezetés is korrupt, mint Orbáné?
Péter2
Egy kis Venezuelai körkép a drogbárók országából - " Venezuelában zajlik az élet: olajügyi miniszternek nevezték ki a kábítószer csempészettel vádolt korábbi alelnököt . " Milyen lehet ott is a jogállam . " Nézzünk egy kis gazdaságot is " Venezuela a világ legnagyobb kőolajkészletével rendelkezik, mégis csődközeli állapotba került, részben az országot sújtó nemzetközi korlátozások következtében. A finomítói kapacitások jórészt összeomlottak, az állam üzemanyag-importra szorul, a lakosoknak tankolásnál órákig kell várniuk a töltőállomásokon, a benzin literenkénti ára pedig 2 dollár (656 forint) fölött van jelenleg." Most jön a kérdés , mi közünk kell , hogy legyen az ilyen rezsimekhez ! ?
jáger laszló
Nem értem ,hogy mit bohóckodnak itt!!!??
Mirőlisvanittnagybaszó +tudhatnánk??
csak ennyi
barátilag
J.L.
simmering73
Ez a másik sikerország Magyarország után. Igaz ott 300% az infláció. Ezt fogja tanulmányozni a szunyogcsődör?
namihami
Háááát, gazdaságilag és minden egyéb szempontból ez is van/lesz olyan és akkora potenciál, mint (mondjuk)...Tadzsikisztán vagy Üzbegisztán!
És---köztársaságielnökasszonyi és egyéb potentát szempontból---izgalmasabb bakacsútnak is számít!
simmering73
"Szijjártó Péter Venezuelába látogatott, amely a korrupció, a nyomor és a diktatúra szinonimája, de Magyarországnak kívánatos gyümölcs, miután Venezuela kompatibilis az orbáni magyar állam preferenciáival. Mindent elmond Magyarország berendezkedéséről, hogy ezekkel az országokkal keres diplomáciai, politikai és gazdasági kapcsolatokat, ezek számára a megfelelő partnerek. Szijjártó „szankcionáló rezsimeknek” nevezte a szabad világ demokratikus országait, amelyek a világot védik ezen országok korrupciójától.
Nem lehet a tendenciát nem észrevenni: a magyar „diplomácia” (?) messze elkerüli a világ demokratikus, piacbarát, korrupcióellenes országait, a voltaképpeni szövetségeseinket, és nagyítóval keresi a világ valamennyi korrupt, fasiszta vagy kommunista diktatúráját."
nepszava.us/mashol-venezuelaval-ijesztgetnek-magyarorszagnak-viszont-idealis-partner/
human
Naszóval Venezuela a Korrupció érzékelési index szerint valahol Szudán és Szíria közt van.

Így már érthető, hogy Szijjártó mirt olyan büszke erre az új barátra is. Van nevezzük inkább új bűntársnak.

hu.wikipedia.org/wiki/Korrupci%C3%B3%C3%A9rz%C3%A9kel%C3%A9si_index
human
@human: ... Ezek alapján gyanítom pár tízmilliárd forint el fog tűnni abban az országban.
Sztyepospista
Anno a Torgyán Józsi bácsi is, mintha Venezuelában szeretett volna cseresznyét termeltetni. Legalábbis emlékezetem szerint.
ómió
Az efftársak, bizony, kizálólag "efftársi kapcsolatokra esküsznek"! Az náluk a jól bevált seggnyalás!
simmering73
"Mielőtt végleg a feledés feneketlen kútjába esne az összes többi hasonló mellé ez a történet is, ne menjünk el néhány fontos szó nélkül Szijjártó Péter legutóbbi kirándulása mellett, amelyen Guatemala történelmi érintését követően vett részt, természetesen külügyminiszteri minőségében, a mi pénzünkön, a honvédségi nem kormánygép luxus Falconjával. Ez a hírhedt dél-amerikai ország történetesen Venezuela (teljes nevén: Venezuelai Bolivári Köztársaság) volt, és őszintén mondom, el se tudom képzelni, hogy nekünk mi közünk van ehhez az országhoz. Az ott élő háromezer magyarról szóló hivatalos dumát ismerem, de enyhén szólva is átlátszónak érzem. Mármint azon kívül mi közünk van Venezuelához, hogy ott is egy teljhatalmú, bűnözőrezsim teljhatalmú uralkodója rombolja, pusztítja a saját országát, körülbelül ugyanakkora sikerrel mint nálunk Júdás Viktor, Szijjártó főnöke."
kolozsvaros.com/2023/11/12/le-kell-menni-kutyaba-es-hajbokolni-kell-a-vilag-osszes-diktatoranak/
kereső
Ha valaki belegondol, egyszerűen téboly, amiket ez az ember beszél. Például azt mondta: "Mi azt szeretnénk, ha a jövőben minél kevesebb szankciós rezsim keserítené meg a világ életét, és ezek helyett a globális együttműködés, a konnektivitás, az összeköttetések időszaka jönne el”. A világgazdaság és a szabad piac normális működését védő országokat "a világ életét megkeserítő szankciós rezsimeknek" nevezi, mert akadályozzák a venezuelai és hasonló korrupt rendszerek és bűnözők szabad tevékenységét, az alvilág működését. Szijjártó kifogásolja, hogy vannak szabályok, törvények,

bűnöldözés, rendőrség, amelyek nekik problémát okoznak a létezésükkel. Bezzeg Venezuelában semmi ilyen nincs. Ahol a jog és a törvény nem működik, ott vannak ők otthon. Egyszerűen elképesztő, hogy ez az ember európai uniós ország külügyminisztere. Így csak a legsötétebb bűnbandák maffiózói beszélnek. Végülis nincs mit csodálkozni, Szijjártó az. Tökéletesen azonos önmagával. A probléma csak az, hogy nem az alvilágban tevékenykedik, hanem külügyminiszterként, és nem a börtönben álmodozik venezuelai bizniszekről, hanem közpénzen és szabadlábon.

nepszava.us/mashol-venezuelaval-ijesztgetnek-magyarorszagnak-viszont-idealis-partner/
human
@ómió: Nem értem részedről ezt az elvtársazást. Ti nyaljátok a kommunista hátsóját, a ti haverotok vezette a KGB-t és ti vízionáljátok a nyugat végét. Rossz hírem van. Te és a társaid komcsik lettetek.
gina
Ezt az elmebeteg szemét bandát mielöbb el kell távolitani,,,veled kell kezdeni meleg szöcske,,,,
ómió
@human: Attól, hogy mi gazdasági kapcsolatokat tartunk fenn komcsi országokkal (mondjuk, nehogy jéggé fagyjunk), ez nálatok a "komcsi hátsónyalás", az meg nálatok, amit végre akartok hajtani, Európai Egyesült Államok kvázi proletár internacionalizmusa, meg, amikor az Internacionalizmusotokat harsogni és egymást máig is efftársnak szólítani szoktátok, az lenne az "éppen fideszrehazudandó"!? Nem tévedtél el ebben az efftársi dzsumbujban!? Mármint a sajátotokéban!?
simmering73
"Nem lehet a tendenciát nem észrevenni: a magyar „diplomácia” (?) messze elkerüli a világ demokratikus, piacbarát, korrupcióellenes országait, a voltaképpeni szövetségeseinket, és nagyítóval keresi a világ valamennyi korrupt, fasiszta vagy kommunista diktatúráját. Ezt a hazug diktatúrakeresést nevezik „keleti nyitásnak”, „déli nyitásnak”, ami azért hamis, mert minden ország belefér, ha diktatára és/vagy korrupt, még ha nem keleten van, akkor is. Ez nem „keleti” vagy „déli” nyitás, hanem a korrupt diktatúrák felé való nyitás."
nepszava.us/mashol-venezuelaval-ijesztgetnek-magyarorszagnak-viszont-idealis-partner/
human
@ómió: Ezzel a "csak gazdasági kapcsolat van " szöveggel inkább a galambokat etesd a téren.
Orbán maga mondta, hogy keleten érzi otthon magát. Sőt legutóbb a kommunista Pekingben a közös politikai múltunkat méltatta. És mi is a neve annak a kommunista Kína által vezetett szövetségnek aminek üléseire eljárogat? "Egy övezet. Egy út."
Orbán bizony közös úton akar haladni a komcsikkal. Ha te ehhez asszisztálsz, akkor joggal állítom, hogy komcsi vagy hisz minden lépésetek erre utal. Hihetetlen puha a gerincetek.
Azt pedig jegyezd meg, hogy Európa árulója áruló marad Moszkva és Peking szemébe is. Soha nem fognak megbízni benne. Orbánt csak használják amíg érdekükben áll, de soha nem fognak rá egyenértékű szövetségesként tekinteni.
ómió
@human: Látom, efftársiasan letérítenétek Magyarországot a gazdasági fejlődés (Kína ma ebben a leggyorsabb) és a nyersanyagaink beszerzésének piacáról (Oroszország is), amiben csak és kizárólag a "haladó nyugati efftársaitok" a kizárólagos ottani "helytállóitok", meghatalmazottaitok, akiknek, viszont ezerrel kell benyalnotok! Ismerem ezt a bolsi móditokat, amit Böszme efftársatok még 2007-ben Pekingben járva a saját ottani efftársait nyalta körbe-körbe, még kínai egyetemért imádkozva is! Meg is kapta! Na, ott keressétek a "gerinceteket", merthogy ott sem ott, sem Putyinnál (őt inkább körbenyalva) nem gazdasági kapcsolatépítést, hanem csak efftársi körbenyalást tapasztalhattál, amúgy "gerincesen"! Ez lenne, ugye, a "Zorbánra" hazudnotok!? Túl gyenge a bolsi hazugságegyveleg! Amúgy, ez a szenilis nyugatnyalás, ez a ti "egyenértékű szövetségesként tekíntésetek"!? Már Kun Béla óta nincs más!? Szar ügy!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.