A magyar politikai térkép jelentős változásokon ment keresztül a Fidesz párt hozzáállásában a külföldi pénzügyi támogatáshoz – írta meg a Népszava.hu.

Míg az ellenzékben volt, Orbán Viktor vezette párt a német jobboldal pénzügyi köldökzsinórján támaszkodott.

Soros György támogatása kulcsfontosságú volt az induláshoz, de a Fidesz még a német konzervatívoknak is visszafizeti adósságait, miközben törvényjavaslatot terjeszt elő, amely bűncselekménnyé nyilvánítja a külföldről érkező pénzügyi támogatást politikai pártoknak.

2008-ban, az ellenzék hetedik évében a Fidesz anyagilag instabil helyzetbe került, veszélyeztetve a befolyásos Kötcsei piknik rendezését. A német CDU pártalapítványa, a Konrad Adenauer Stiftung (KAS) beavatkozott, mintegy 1,1 millió forinttal segítve a magyar testvérpártját, a rendező Polgári Magyarországért Alapítványt.

Orbán elfelejtette hogyan indult a Fidesz, most büntetné a külföldről érkező pénzügyi támogatást

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlaton a nyíregyházi repülőtéren 2023. november 13-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Bár ma ez triviálisnak tűnhet, akkoriban létfontosságúnak bizonyult a Fidesz számára.

A Népszava.hu szerint Kocsis Máté, a párt frakcióvezetője szeptemberben először beszélt a tervezetről, akkor kijelentve, hogy ezzel "borsot akarnak törni" a külföldről finanszírozott újságírók, álcivilek és "dollárpolitikusok" orra alá. Gulyás Gergely múlt heti kormányinfójában pedig elmondta, hogy bűncselekménnyé minősítik, ha egy párt külföldről fogad el támogatást, és külön hatóságot hoznak létre ennek ellenőrzésére.

Nem mellékesen a Kötcsei piknik egy vitatott pillanatára is emlékeztetni kell: Pokol Béla jogászprofesszor és Dux László szegedi biokémikusprofesszor vitatkozott a civilek helyéről a politikában. Pokol azt képviselte, hogy "a politikai és a civil kategória élesen el kell váljon egymástól, a civil ne beszéljen bele a politikába", míg Dux szerint a "szociális" népszavazás eredménye azt mutatta, hogy "a civileknek hallatniuk kell hangjukat a közéletben, s komoly nyomásgyakorló tényezőként léphetnek föl". Ahogyan tudjuk, rövid távon Dux álláspontja győzött – a Fideszt csak akkor kezdte zavarni a civilek részvétele a közéletben, amikor (nagyjából 2014-től) bennük látta meg a politikát hegemonizálni kívánó törekvéseinek egyik akadályát.

Forrás: népszava.hu

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
FideSS mindíg tarhált. Sorostól, németektől régebben a kínaiaktól, oroszoktól türköktől, kipcsakoktól - kommunistáktól, keresztényektől, stb.
FideSS-kdnp = kipcsak-lopcsak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
telegdilaci
@ómió:Orvos látott már agymosott szektatag a Magyar adófizetők pénzének elszórása kampányokra rendben van,ezzel kellene foglalkozni mivel az mindannyiunk pénze a guruló dollárhoz viszont senkinek semmi köze,egyébként a Fidesz kinek a pénzéből jött létre aSoroséból akire most gyalázatos módon kigyót békát ráhordanak,oda Xarnak ahonnan enni kaptak!
ómió
@telegdilaci: Agymosott bolsi szektatagot láttál tükörbe nézve, bolsiék seggnyalója, és közben megtapasztaltad az efftársaid az ő külföldi "guruló dolláros" megbízóik érdekeit is!? lyenkor mindig kapásból hazudod mindezt másokra, vagy csak az ország ismételt csődbedöntése az "efftársi horizontotok"!? Soros gazdátoknak meg nagyon nyaljatok be, nála rosszabbat kevesebben lennének képesek országunknak tenni!
justhpeter
@ómió: A hazai fehérgalléros bűnözőkből feférseggűeklesznek, mert ti a @KisTehen:-nel fehérre nyaljátok valamennyit !
kereső
Akkor még nem volt kitől félteni Magyarország" szuverenitását."Ha akkor tudták volna a támogatók azt, amit most- hogy Magyarország szuverenitására, nemzet biztonságára az egykoron támogatott ifjú titán a legnagyobb veszély, akkor ma nem lenne orbanisztán, és orbán valamelyik zugügyvédi irodában tengetné az életét.
namihami
@Nessy: 16.16: Gondolom, a csillagokon a családi zsebet értetted!
ómió
@justhpeter: Mindig így állsz hozzá, amikor a Böszmeánuszt csillogóvá nyaltad!? A böszmei szarcsimbókokat, azért, takarítsd el rólad, még, ha valami országkifosztásban ígértek is neked majd némi "efftársi kvótát"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.