Ukrajnával megkötött közúti áruszállítási megállapodás felülvizsgálatát követelik magyar kamionosok.

Kamionos blokád fenyeget hétfőtől a magyar határon

Hétfőtől december 31-én éjfélig demonstrációt szerveznek a magyar árufuvarozók. A 4-es főúton akarják lassítani a forgalmat Záhony-Csap határátkelő közelében.

Az a céljuk, hogy felhívják az Európai Bizottság és a magyar kormány figyelmét: azonnal meg kell kezdeni az EU és Ukrajna, valamint Moldávia között megkötött, a közúti áruszállítást részben liberalizáló megállapodás felülvizsgálatát – írja a hungarokamion.hu.

Az akcióval csak a tehergépjárművek forgalmát lassítanák, a személyautókét és az autóbuszokét nem. A demonstráció bejelentése folyamatban van, a szervezők még nem kaptak rá engedélyt.

Az ukrán áruszállítók uniós piacon való megjelenése miatt több száz magyar vállalkozás került a „tönk szélére” – nyilatkozta a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára korábban az MTI-nek.

Árvay Tivadar szerint az EU a háborús helyzetre való tekintettel, engedélyezte az ukrán áruszállítóknak, hogy – alapvetően humanitárius szállítások miatt – megjelenjenek a közös piacon. Az engedélyt 2024 júniusáig hosszabbították meg, aminek az lett az eredménye, hogy mára a magyar közutakon több mint 30 százalékkal nőtt az ukrán kamionok futásteljesítménye, miközben a magyar járművek futásteljesítménye 4 százalékkal csökkent.

A főtitkár szerint az ukrán fuvarozók egészen más gazdasági és jogszabályi környezetből érkeznek, így eltérőek a költségeik is, és nem érvényesek rájuk az uniós szabályok, emiatt jelentős árelőnnyel dolgoznak.

Forrás: Hungarokamion
Fotó: Pixabay

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
vazze micsoda gerinctelen nép lettünk,...egy tüntetéshez engedély..?...röhej...!
Toller Béla
Mivel a magyar kamionosok precízen tudják, hogy ez a kormány nem érdekelt az ukrán probléma megoldásában, azt is tudniuk kell, hgy így egyenesen az ukránok ellehetetlenítése lesz az eredmény. Így is csinálni kell ? Vagy keresni a közvetlen megállapodás lehetősegeit ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.