Ukrajna gyors felvétele az Európai Unióba beláthatatlan következményekkel járna, és nem szolgálja sem Magyarország, sem az Európai Unió érdekét – jelentette ki a miniszterelnök szerdán az Országgyűlésben.

Orbán Viktor az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló kormánypárti országgyűlési határozati javaslat általános vitájában üdvözölte és fontosnak nevezte, hogy Ukrajna uniós csatlakozásáról érdemi vita folyhat a magyar parlamentben.

Azt mondta, "nem babra megy a játék", ez a vita nemcsak Magyarország, hanem az egész unió jövőjét befolyásolja. Európai sorskérdésről van szó, de valódi vita helyett az EU-ban inkább "fejjel megyünk a falnak"

- értékelt a kormányfő.

Orbán Viktor kiakadt a parlamentben: "Nem babra megy a játék"

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdéséről szóló kormánypárti országgyűlési határozati javaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. december 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna tavaly, a csatlakozási kérelmének benyújtása után négy hónappal lett tagjelölt. A tagjelölti státusz nem adományozható cím, annak rögzített feltételei vannak, ezen feltételek nem teljesítése ellenére, kivételt engedve lett Ukrajna tagjelölt – emelte ki.

Hozzátette: 1973, az EU első bővítése óta általában a kérelem benyújtása és a tagjelölti státusz között több mint három év, a kelet-közép-európai, Magyarországot is érintő bővítésnél pedig négy év telt el.

Kitért arra, hogy Észak-Macedónia 2004-ben nyújtotta be csatlakozási kérelmét, a tagjelölti státuszra másfél évet kellett várnia, a csatlakozási tárgyalások érdemben ma sem zajlanak. Montenegró 2008-ban nyújtotta be kérelmét és két évet várt a tagjelöltségre, a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez további másfél év volt szükséges.

Szerbia és Albánia 2009-ben nyújtotta be csatlakozási kérelmét. Szerbiának két évet kellett várnia a tagjelölti státuszra és további másfél évet a csatlakozási tárgyalások megkezdésére, Albániának öt évet kellett várnia a tagjelölti státuszra, a csatlakozási tárgyalások megkezdésére további hat évet várt – idézte fel.

Orbán Viktor kijelentette, "a leplezetlen részrehajlás" szükségképpen lerombolja az uniós intézmények tekintélyét, ilyenkor felértékelődik a nemzeti parlamentek szerepe, ilyenkor van szükség rájuk, hogy meg lehessen vitatni, jó gondolat-e a csatlakozási tárgyalások megkezdése Ukrajnával.

A magyar kormány álláspontja jelenleg az – noha ez a vita még meggyőzheti az ellenkezőjéről –, hogy Ukrajna gyors felvétele az EU-ba beláthatatlan következményekkel járna, és nem szolgálja sem Magyarország, sem az EU érdekeit – hangsúlyozta.

Rámutatott, az Európai Uniónak komolyan kell vennie a saját szabályait. Ha ezeket a szabályokat az európai intézmények nem veszik komolyan, az Európai Unió "egész egyszerűen megszűnik létezni". Ukrajna gyors csatlakozásával márpedig az uniós intézmények éppen azt fogják kérni a tagállamoktól, így Magyarországtól is, hogy saját szabályainkat se tartsuk be – tette hozzá.

A kormányfő emlékeztetett: az Európai Bizottság hét konkrét feltételt támasztott Ukrajna számára ahhoz, hogy megkapja a tagjelölti státuszt. Ráadásul a korábbi csatlakozó országoktól eltérően Ukrajna úgy kapta meg a státuszt, hogy a feltételeket csak utólag kell teljesítenie.

A hét feltétel az alkotmánybírók kiválasztásának reformja, az igazságügyi főtanács átvilágítása, a pénzmosás elleni fokozott fellépés, a médiaszabadság garantálása, a korrupció elleni fellépés, az oligarchák elleni fellépés és a nemzeti kisebbségi jogok érvényesítése volt – emlékeztetett Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: még a "részrehajlóan működő" bizottság is azt állítja, hogy a hét feltételből csak négy teljesült. Tehát a tagjelölti státuszt sem kellett volna megadni Ukrajnának, nemhogy meg kellene kezdeni a tárgyalásokat – értékelt.

Orbán Viktor értékelése szerint azonban valójában egyetlen feltétel sem teljesül. A kormány számára hozzáférhető nemzetközi elemzések azt állítják, hogy az Európai Bizottság által elfogadott négy területen is valójában visszalépések történtek – mutatott rá.

Közölte: az alkotmánybírók kiválasztásának reformjáról szóló törvényt nem hajtották végre, az alkotmánybíróság eljárásáról szóló törvényt pedig el sem fogadták. Az igazságügyi főtanács és a bírák kiválasztásának kritériumai nem egyértelműek, és még a bizottság szerint is indokolt az igazságszolgáltatás igazgatási rendszerének továbbfejlesztése egy külső és független audit alapján – jelezte.

A pénzmosás elleni fellépésben nem születtek meg a szükséges döntések, és senkit sem vontak felelősségre. Az elfogadott szabályozás végrehajtása egész egyszerűen elmaradt – mondta.

Kiemelte, a bizottság szerint állítólag teljesített média- és sajtószabadság ügye úgy áll, hogy a formális garanciák ellenére nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva az ukrán kormány gyakorlatilag felszámolta a vélemény- és sajtószabadságot.

Egy háborúban álló ország esetében a magyar kormány álláspontja szerint ezt nem is lehet kifogásolni, ám ez nem jelenti azt, hogy "mi, európaiak, ki kellene, hogy nevettessük magunkat azt állítva, hogy Ukrajnában érvényesül a sajtószabadság", márpedig a bizottság ezt állítja – tette hozzá Orbán Viktor.

Három területen – a korrupció, az oligarchák elleni fellépés és a nemzeti kisebbségek ügye – még az Európai Bizottság szerint sem teljesültek a feltételek – hangsúlyozta.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy nem látni tisztán abban, az ukrán parlamentben elfogadott, kisebbségek számára állítólag kedvező törvény mit is tartalmaz. Felidézte: 2015-ben vették el a magyaroktól és a többi Ukrajnában élő nemzeti közösségtől azokat a jogokat, amelyek addig megillették őket.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Havanagi
Az volt nagy kockázat az Eu számára,amikor Magyarországot felvették.Akkor biztosan nem gondolta senki,hogy egy áruló spion csatlakozott az EU-hoz.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Persze!
Ez is euróra megy,ha teljesítjük a feltételeket,de azt nem igazán sietjük L
csak ennyi
barátilag
J-L
Havanagi
Az volt nagy kockázat az Eu számára,amikor Magyarországot felvették.Akkor biztosan nem gondolta senki,hogy egy áruló spion csatlakozott az EU-hoz.
Eladott Ország
Mi meg azt várjuk mikor mész a börtönbe rohadt geci! Elmehetnél már a jó qrva anyádba, rohadék! Meg sem szavaztad az EU és a NATO tagságot, most meg teli pofával ugatsz, uszítasz, genetikai hulladék, toxikus gennyláda!
Cherry
A pénzért az Anyád is eladod te retkes cigánybáró,hányni kell ettöl az emberi tetütől, és erre a beteg szemétre szavaz a sok birka??? hát olyan agyi sérült mind
Béla333
O1G egy mocskos hazaáruló. Erre már rájöttek az Uniós politikusok is...!!!
Eladott Ország
Nem lenne az nagy tragédia ha olcsóbb ukrán élelmiszerek bejönnének az országba a fogyasztó jól járna a termelő meg kénytelen lesz átszervezni a működését vagy más versenyképes terméket előállítani. A verseny a gazdaságban és a politikában is előre visz. Az ilyen ócska állampárti diktatúrák mindig korlátozzák a versenyt a gazdaságban és a politikában is . Ezt egyszer már megtapasztaltuk a szocializmusban,de azok nem voltak ilyen gátlástalanok mint ezek 2010 óta. 2-3 millió agymosott f... és 2 millió hádeamásikaksejobbakmegénnemmegyekszavaznimertminek f... miatt tartunk itt, hogy ezek a hazug szardarab, zsaroló, senkiházi kápósok itt ülhetnek a nyakunkon. A vak is láthatja, hogy itt nem sikerült a rendszerváltás, ma is ruszki ügynökök irányítják a bábkormányukat. A szuverenitás mantra azért kell épp most, mert egyre többeknek világos, hogy moszkovita bűnözőkre bízták az országot.Nem tudom Ukrajna mennyire korrupt, de van abban valami gyerekes báj, mikor a legkorruptabb EU tag félti a nehezen kiharcolt korrupciós aranyérmét! Hiresen korrupt, de ott küzdelem van ellene, több magasrangú embert takaritottak el. Ellenben nálunk, intezményesitett a korrupció, sőt törvenyekkel segitik ami 1000 x durvább mint ami ott zajlik. Orbán szigorú elvek mentén gondolkodik, csak ezek az elvek naponta változnak és egyetlen cél vezérli, a hatalom és a pénz megszerzése. Orbán és az elvek két össze nem egyeztethető fogalmak.
Eladott Ország
Ukrajna egy 40 milliós piac, hatalmas gazdasági fejlődési, újjáépítési gazdasági potenciállal, amely 15-20 évre az EU fejlődésének katalizátora lesz. Erre válaszul Ugandában Csádban Türkmenisztánban és faxomiában repked az idióta magyar külügy és az ukránoknak ott tartanak be ahol csak tudnak. Nyilván kretén az egész fideszmaffia ha ezt látják helyes útnak. Elég ránézni orbán lefotózott firkálmányára hogy lássa mindenki hogy mennyire pszichiátriai eset. Kretén és nemzeti érdekkel ellentétes a kormányzás. Szerintem az egészségügyi állapota miatt kezdeményezni kellene a miniszterelnök alkalmassági vizsgálatát soron kívül. Ukrajna "a világ egyik legkorruptabb országa", ezért sem indokolt a felvétele az EU-ba. A dagadt gecinek nem opció másodiknak lenni. Az egész csak egy beteg elme hülye süketelése. Képes bármit beáldozni a hatalomért a saját érdekeiért cserébe. Szánalmas hogy a magyar népnek ennyire kicsinyes szarházi vezetője van mint Orbán. Az ellenzéknek meg külön gratulálok hogy az elmúlt napokban sikerült megint fenntartania az orbáni "demokráciát." Megint valami aljasság készül a háttérben, ezért megy az elterelés. Putyin ócska csatlósa!
uploads.disquscdn.com/images/fc303c26d080824d310e19fce0aaeb907f05286cc3ff1b61e086549f8c854b41.jpg?w=800&h=680
utánam a vízözön
CIA, mi fasz van veled?!
Régen simán megöltétek az olyanokat, mint Orbán, aki veszélyt jelent a világszabdságra, most meg csak punnyadtok és néztek ki a fejetekből.
Ki az igazgató???!!! Mert megérdemel egy hátbabaszást!
Sámannus
Fél ez a gyerek a moszkvai ferdehajlamúaktól. Volt ám ideje megismerni őket. Nem kap műsoridőt péntek reggel, ha elkúrja nekik a bicnicet. Mehet majd jeget törni fürdéshez ha rosszat csinyál. A keleti szállodák szaunái csak ilyenek. Mégis egyre többen szertnék használni akik még nem ismerik a csíziót. Apám mesélte télen kesztyű nélkül pakolták a sineket az asszonyok is! Ja ma más akása Mása? . Nyáron vágták a füvet, reszelővel fenték a kaszát. Apám szerzett kalapácsot, és a vasúti sinen kiverte a kaszáját. A többiek csak lestek, hogy milyen könnyen kaszált az öregem. Oda ment hozzá az aficér elvette tőle, és kipróbálta. Az addigi tapasztalata szerint akarta használni de a kasza úgy átsiklott a füvön, hogy alig tudta megtartani. Ezután leültette az öreget a sínre és egész nap mindenkinek a kaszát verte.. Valahogy ki veszett ez a szokás idehaza is. Van a fűnyíró fűkasza damilos késes akkus vezetékes benzines drága occó és selejt. Nékem egy eredeti kipróbált vékonyra fent kaszám is van, ki is lehet egyenesíteni ha heves a nyár...
Sámannus
@Havanagi: Antall baszta el amikor nem borította ki a bilit. Az lehetett a baj hogy az apja a Horthy pucerja volt. Egyszarra két rendszar váltást akart elmélázott és kiénekelték a sajtot a szájából. A katonáink és allampolgáraink is üzletelni akartak és ebben Ivánék lekörözték Joet. Jobban harácsoltak, és sok kisfiút lefüleltek, és magukévá tettek. Bizony azok a kollégista évek sokat tudnának mesélni, Sokat tudott még Pali bácsi is aki Ámerikába menekítette a családját, tán még a nyugdíjját is dollárban kéri. nem bízik a kusza faszúban aki most is sokat tesz a jegybank kisepréséért.
Sámannus
@KisTehen: Látszik hogy te is csak a szemetet eszed nem válogatsz amit eléd raknak azt zabálod . Hát az elosztás úgy emléxem a elbírálás elosztásáról szólt, csak hát itt a hereverést találták a legbomlasztóbb eszköznek, ezért böfögnek másról telipofával, de mindegy is mára világos, hogy szarházi hazaáruló csőcselék vezeti az országot.
Loksmith
@KisTehen: Azt sem tudjátok mit jelent a gender. (segítségül nem, nemváltás)
balos
@Loksmith: Azt hiszi a nagy-barom,hogy a bicikli része,pedig csak ö pedálozik a juti falatért a kolostor malac vályújánál!
Sámannus
Hát mibű fizessük a sarcot a muszkáknsk nertársak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.