Hirtelen nagy nyomás nehezedik az uniós vezetőkre.

Óriási fordulat az EU-ban Orbán Viktorral kapcsolatban – Charles Michel nagy bejelenteést tett

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Charles Michel, az európai uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács elnöke vasárnap bejelentette, hogy indul a júniusban tartandó európai parlamenti választásokon.

Úgy döntöttem, hogy indulok a 2024-es európai parlamenti választásokon

- erősítette meg a korábbi belga miniszterelnök a De Standaard, a Le Soir és a La Libre belga lapoknak adott interjújában.

A Európai Tanács jelenlegi elnöke a Reformer Mozgalom (MR) vallon párt listájának élén fog állni.

Döntése azt is jelenti, hogy az uniós testület éléről lemond, amennyiben megválasztják. Michel úgy nyilatkozott, hogy amennyiben megválasztják, 2019 decemberétől viselt jelenlegi tisztségét július közepéig, az új uniós parlament beiktatásáig fogja betölteni. Utódjáról az uniós tagállamok vezetői döntenek minősített többségi szavazássál. Az elnök megbízatása 2,5 évre szól, és egyszer megújítható.

Ha megválasztják, akkor július közepén foglalhatja el a helyét az Európai Parlamentben – ez pedig azt is jelenti, hogy megüresedik az EiT vezető posztja. Ezzel párhuzamosan pedig Magyarország veszi át ugyancsak júliusban az EU Tanácsának soros elnökségét. Márpedig megválasztott elnök hiányában az aktuálisan elnöklő ország szervezi és vezeti a Tanács üléseit – ebben a forgatókönyvben Orbán Viktor magyar miniszterelnök

- számol be a Portfolio.hu.

A Politico szerint ezt a forgatókönyvet a többi 26 uniós tagállam vezetői kétségbeesetten szeretnének elkerülni, többek között Magyarország és a közöttük fennálló viták, például Ukrajna támogatása miatt.

Forrás: Portfolio.hu

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Nem kell izgulni, Orbán nem lesz soros elnök. Ha mégis meghagynak a számára valamit, az olyan gyengített pozíció marad, amelyben nem hozhat érvényes döntéseket, vagyis, politikai gyámság alá helyezik. (Kiküldik egy hathavi időtartamú kávézásra.)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nyírfa
Nem kell izgulni, Orbán nem lesz soros elnök. Ha mégis meghagynak a számára valamit, az olyan gyengített pozíció marad, amelyben nem hozhat érvényes döntéseket, vagyis, politikai gyámság alá helyezik. (Kiküldik egy hathavi időtartamú kávézásra.)
kereső
@Nyírfa: Ehhez nem kell más, csak annyi, hogy az EP felmondja- obstruálja az együttmúködést az ET-vel. Nem hiszem, hogy ez olyan nagyon kellemes lenne a 26 tagállam számára.Persze orbán arra játszik, hogy ő vezényleheti le a teljes tisztújitást az ET,EP és az EB-ben is. Ezt jelenti a "brüsszel elfoglalása"- kezdetnek, hátha igy sikerül minden szinten a saját/putyin dróton rángatottjait kineveztetni.
Csizmás Kond
...a gittegyeletet csak a hatalom érdekli...
qunta
remélem porbán odabasz ennek a mocskos, aljas, féreg stb bandának
Yoda69
Egyszerűen jól picsan kell rúgni a tahó gecit, hogy a Holdig szálljon.
Toller Béla
Ha mindezek után még helyzetbe is hozzátok orbánt, tényleg nem értek egy fabatkát sem. Hiába a jó szándék meg a demokrácia, van, amikor határozottan kell fellépni. A fasizmus térhódítása az egy ilyen helyzet ! A magyarokat, lengyeleket megfertőzte a fasizmus, a szerbek és a törökök sohse voltak normális európaiak, az oroszok a kapuk előtt állnak, és ha csak állnának ...a kínaiak gazdasági agresszióban vannak...és akkor itt cicáztok ezzel az EU-val, az egyetlen eszközzel a fentiek ellenében ?
Nyírfa
@kereső: 13.43

" Ehhez nem kell más, csak annyi, hogy az EP felmondja- obstruálja az együttmúködést az ET-vel. "
Kerestem, milyen jogai, és ezáltal lehetőségei vannak az EP-nek, de nincs időm bányászkodni.
Amit felvetettél az EP és az ET kapcsolatában, ugyan járható út, de többen elleneznék.
Azt sajnálom, hogy a svédek nem álltak bele a halasztás vitájába. Ha nem ragaszkodnának az ez évi NATO-csatlakozáshoz, szétszednék a magyar kormányt. Nem tetszik a megalkuvásuk.
Nyírfa
@Toller Béla: 14.35

Így van. El kell dönteni, hogy a demokrácia mint érték , felülírható-e. Ha igen, akkor az EU is csak egy a hatalmi játszmák szereplői közül. Ha nem, akkor Magyarország nem lehet soros elnök.
Egyszerű mint az egyszeregy.
rücsü41
A változástól a többi eus ország úgy látom, hogy retteg.Ez nem egy óriási fordulat, mert korábban is így volt.
Qqberci
@Csizmás Kond: Akárcsak a csútkányt...
Nessy
@Maccska: Volt honnan megtanulni idehaza!Már pedig a hatalomtól nem szégyen tanulni!
exmelós
@Nyírfa: Nagyon remélem,hogy így lesz.
Pusztai
ez is olyan hír mint Erdő Péter popa lesz.
Nyírfa
@exmelós: 15.26

Én is! :)
El nem tudom mondnai, mennyire gyakorolnak rám rossz hatást a csalódások.
Csizmás Kond
@Qqberci: ...az valami olyasmi mint te a képen ?
kereső
@Nyírfa: Bizonyára többen elleneznék- de az EPP, a szoc.demokraták és a liberálisok a három nagy frakció bizonyára nem. Weber szerintem alig várja, hogy visszavágjon orbánnak.
kereső
@Maccska: 14:58 Mostan mennyire fontosak lettek számotokra a "demokratikus szabályok"- amely részetekről annyiban merül ki, hogy kuus- mert a többségi =a csalások sorozatával megnyert) többségi akarat dönr. Amint ez kedvezőtlen a balkáni lókupec isten számára, rögtön böfögtök- demokráciáról, jogállami szabályokról- amit ugye 2019-ben éppen orbán segitett felrúgni az eu-ban, az EB elnökének megválasztása során- merkellel, és macronnal.
NKF
Balos ,balfaszok meglátjátok előbb-utóbb európa népe magához tér!
Németország már beindult!
csak úgy....
@Maccska: @Csizmás Kond: Erősen növekszik a fagyhalálban elhunytak száma Magyarországon
hungarianpress.hu/erosen-novekszik-a-fagyhalalban-elhunytak-szama-magyarorszagon/
Nyírfa
@kereső: 15.59

A kérdés az, hogy az EP-nek milyen hatáskörei vannak. Ha a képviselők többsége meg is szavazza a magyar elnökség halasztását a fennálló jogállamisági eljárásokra hivatkozva, az jelent-e kötelező érvényt az ET-re, vagy csak ajánlásként kell figyelembe venniük, ha egyáltalán napirendre tűzik a kormányfők.
Az EP sakkban tudja tartani az EB-t, de meg tudja-e tenni ugyanezt az ET-vel?
Mondanál példát arra, hogy mi módon tudná felmondani az együttműködést?
Nessy
@NKF: Csatnak, kardnak, f.sznak baloldalt a helye! Úriembernek illik tudni!
Nyírfa
@kereső: 16.03

A lengyel PiS is a demokráciát tűzte a zászlajára, amióta nem ők vannak kormányon. :)
És még csak nem is szégyellik magukat, ellentmondást sem találnak a saját viselkedésükben. Nem is keresik. Még csak az kéne: szembesülni.
Béla333
Na az EU még nem tudja mekkora hibát követnek el.
Ez ellopja az egészet, ami meg nem mozdítható azt tönkreteszi.
Ráadásul különbékét köt az oroszokkal...
O1G tönkre fogja tenni az egész Uniót, ahogy Havel már régen megjósolta...!!!
Kovács Máté
A Soros-hálózat által irányított unióban Orbán Viktor elfoglalja a helyét visszatér a gyökereihez.
Nessy
Ha jól tudom, az Unióban nincs vészhelyzeti egyszemélyes kormányzás, és döntés. Van még 26 tagállam. Csak egynek kell vétózni, és annyi!
Cherry
Ugyan.. ezt megint ez a zsiros tolvaj cigány találta ki, 26 állam utálja ezt a retket és akkor öt választják, hülye agyhalottaknak találta ki a kormány média hahaha, mint a Kis Tehén, Shiraki és a többi barom,,,, és lásd az 1 Bites Kis Tehén már el is hitte .. ahahhahahahahhah
Cherry
Álmodik a zsiros disznó hahhhahahh,, próbálkozik. ekkora Fake News csak a fidesz barmoktól származik, etetik a buta hiveket,,,,,
jáger laszló
Várjuk ki a végét azt javasolnám!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
Miért kellene a kardunkba dőlni?? Tudja valaki, hogy miként fognak júliusban alakulni a dolgok?? Kit, hova, milyen posztra fognak megválasztani? Ez egy átmeneti időszak, ha úgy jön ki a lépés! Nem a világmindenség ura lesz az idők végezetéig! Ettől nem kell telezokogni egy csomag papír zsebkendőt, nem kell plusz wc papírt vásárolni!
Nessy
@Maccska: Lucifer is azt tanácsolta Ádámnak: "Tragédia, nézd komédiának, és szórakoztatni fog legott"! Csak nehéz betartani ezt a bölcs javaslatot.
Cherry
Zsiros retek cigány hiába próbálkozol,, ez lesz a legutolsó hogy az EP téged megválaszt hahahahha te patkány,,,,
Cherry
@Pegero: Te arab szemét ne örülj,, nektek van egy kis csont odadobva hahahahahha soha az életben ez a retek zsiros disznó nem fog ott helyet kapni, mint te sem becsületes keresztények között aljas arab szemét !!!
jáger laszló
2024 érdekes 1 év lesz Európa számára!!
Na majd +látjuk!!??csak ennyi
barátilag
J.L.
kereső
"És nem, Charles Michel esetleges idő előtti lelépése nem fogja Orbán Viktort Európa királyává tenni, ugyanis nem igaz az az állítás, hogy az Európai Tanács elnökségének megürülése automatikusan az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét helyezi az Európai Tanács elnökévé. Én azt már őszintén feladtam, hogy a magyar sajtó, illetve a magyar közélet megszólalói (beleértve az ún. szakértőket is) értsék a különbséget az Európai Tanács és az Európai Unió Tanácsa között, vagy esetleg ismerjék az alapító szerződések által kialakított feladatmegosztási rendszert (hint: amikor Orbán kiment kávézni, olyan kérdésben szavazott az Európai Tanács, amiben amúgy ténylegesen az Európai Unió Tanácsának kell majd, szóval Orbán oda ment ki, ahova akart, annak az ég' egyadta világon semmi jelentősége nem volt, ezért is mondtam el egy nappal előtte, hogy nem fog vétózni - nem baj, biztos van, aki örült, hogy "Orbánt megalázták", de attól még nem), de arra azért marha kiváncsi vagyok, hogy a fenti állításnak ("az Európai Tanács elnökségének megürülése automatikusan az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét helyezi az Európai Tanács elnökévé") egészen pontosan mi a jogszabályi alapja. Mutasson rá valaki az uniós alapító szerződések rendszerében, legyen olyan jó. Bárki. Valaki?"

Lattmann Tamás nemzetközi szakjogász
kereső
@Nyírfa: Bizonyos szempontból a Miniszterek Tanácsa és az Európai Parlament olyan, mint egy kétkamarás törvényhozás alsó- és felsőháza. Egyiküknek sincs törvénykezdeményezési joga, ez az Európai Bizottság hatáskörébe tartozik. Ha az Európai Bizottság rendelet- vagy irányelvjavaslatot készít, azt a Parlamentnek és a Tanácsnak is jóvá kell hagynia, hogy jogerőre emelkedjék. Az különbözteti meg az Európai Parlamentet a nemzeti törvényhozástól, hogy nem tehet önállóan törvényjavaslatot.

Az EP módosíthatja vagy elutasíthatja a jogszabályokat a kodifikációs eljárás alá tartozó területeken, amelyek az uniós törvényhozás háromnegyedére terjednek ki. A fennmaradó területeken egyetértési vagy tanácskozási joga van. Az előbbi azt jelenti, hogy megvétózhatja az előterjesztést, de nem módosíthatja, az utóbbi pedig azt, hogy véleményt nyilváníthat. Az EP felügyeli az EU költségvetését, amit mindig el kell fogadnia.

Az Európai Bizottság elnökét az Európai Tanács választja, de a Parlamentnek jóvá kell hagynia. A többi biztost az elnök választja ki, de őket is jóvá kell hagynia a Parlamentnek. Az elnöktől eltérően a biztosokról nem személyenként, hanem testületileg döntenek, a teljes testületet egyszerre kell elfogadniuk."-
azaz, ga az EP "felmondja" ezt az együttmúködést, akkor az ET nem önálló hatáskör hiján nem tehet semmit.
Gyanitom- olvasva Lattmann Tamáást, ez az "opció"- az Eu elfoglalása orbán módra már előre le kivánja osztani a szerepeket, és kitalál hozzá egy nem létező jogi helyzetet, amit majd "szokásjogként" ad elő varga juci. És ez azzal lenne egyenlő, mintha putyin irányitaná az uniót. Kérdés- az Eu-nak van-e még immunrendszere, és észre veszi-e a csapdát. Különben jön a haveli jóslat második fele.
Nyírfa
@kereső: 08.28

Köszönöm!
Jól értem? A parlament mind a bizottság, mind a tanács felé obstrukcióval élhet?
Ez a helyzet rátereli a figyelmet az unió működésének szervezeti felépítésére, amivel illik tisztában lennünk. Részemről a tanács kapta eddig a legkevesebbet, mintha nem is lenne, a parlament viszont a legtöbbet. Talán, mert úgy érzem, hogy valójában ők a demokrácia őrzői.
kereső
@Maccska: Ha, szétzavarod az EP- az Európai Parlamentet- a 27 tagország közvetlenül választott képviselőit- akkor már nincs is Unió. Ezért akarja orbán- a tervei között szerepel- az EP jogköreinek szúkitése, az ET-és azon belül az ELNÖK szerepének felértékelése, azaz mindenhatóvá tétele- ami egyenlő a magyarországi viszonyokkal. Az EP lenne az árvalányhaj, a fügefalevél putyin katonai sipkáján. Ez a tervetek B+? Ez, az orosz igába hajtani Európa népeit? Az "orosz kommunizmus" világraszóló győzelmét megérni? Putyin és trump +a kinai kommunisták adják az új "világrendet"? Ez a tervetek? Ez. Ez nem egyéb, mint a harmadik világháború terve.
Aki Én
varosikurir.hu/szucs-gabor-robert-hany-orszagban-ilyen/

,,Hány ország leggazdagabb embere analfabéta?
Várjá’, folytatom.
Hány ország kormányfője diagnosztizált elmebeteg?
Hány országban hiszik el, hogy „Brüsszel” folyósítja a tanárok fizetését?
Hány országban fizeti ki a költségvetés a miniszterelnök vejének csalás miatti büntetését?
Hány országban beszélhet következmények nélkül a miniszterelnök a „fajkeveredés” elkerüléséről?
Hány országban nem kell bírói engedély ahhoz, hogy bárkit bármikor bármilyen titkosszolgálati eszközökkel megfigyeljenek?
– milliókat papírzacskóban, a minisztérium kapujában elfogadó államtitkárt és megvesztegetőjét, akik szerencsétlen, fizetőképtelen emberek tönkrement életének roncsain gazdagodnak meg, és még nekik áll feljebb, ha lefoglalják a Porschét? Hány országban lehet első számú Európai Parlamenti jelölt az ezt felügyelő miniszter?
Hány országban hoznak létre a Gestapóra feltűnően hasonlító szervezet, amely „szuverenitást védi”, miközben az ország már régen önként feladta szuverenitásának egy részét az EU-nak (és azóta is abból él), és teljes szuverenitását Moszkvának és Pekingnek (és elitje ebből kapaszkodott fel az uborkafára)?
Hány országban ilyen iszonyúan buta és primitív a gazdasági-poltikai elit?
Hány országban nem felelős egy igazgató az intézményében történt súlyos balesetért, amelyet ő maga okozott?
Hány országban egyenlő a közmédia a pártmédiával?"
csak úgy....
@Maccska: te csak a családodat tudod szétzavarni mikor be vagy baxva,te nagyon buta!
Pusztai
@Aki Én: 9h51
Pár éve írtam:
"Abban az országban ahol a hatalmon lévő pártnak alaptörvénye a lopni, csalni, hazudni, a Nemzeti Elhülyítés Rendszere pedig dübörög, mit várhatunk az állami vezetőktől?
...Abban az országban ahol a miniszterÁlnok falusi budijának sarkába 10 mrd közpénzért stadiont és futballakadémiát építenek ...
...Abban az országban ahol a miniszterÁlnok magáról mondja hogy hazaáruló és semmi nem történik?
...OV 2010 Felcsút: "Ha valaki a az emberek vagyonát, azaz a közvagyont saját örömére herdálja el, az saját hazáját árulja el!"
i.imgur.com/ymQGoJE.jpg
...Abban az országban ahol a népet képviselők a Parlamentben felesküsznek arra, hogy az őket megválasztók érdekét fogják védeni, képviselni, de 5 perc múlva már azon dolgoznak hogyan lehet közvagyont magánvagyonná konvertálni és minél hosszabb ideig hatalomban, a speiz kulcs közelében maradni, és ezért képesek esküjüket megszegni,..
...Abban az országban ahol az állami vezetőknek állampolgári jog hülyének lenni, hatalmas károkat okozni és ezért dicséret jár milliós fizetéseket osztogatnak maguknak, miközben az ország egyre több tagja mélyszegénységben, soha nem látott gyermekéhezés mellett még többszáz milliárdért stadionokat építenek a falábuaknak mert ez a miniszterÁlnok hobbija,
...Abban az országban ahol 40 új adó adóemelés után lehet azt hazudni adót csökkentettünk, ahol választási igéretben megígérte a jövendő miniszterelnök
- nem lehet egykulcsos adó mert igazságtalan,
- megvédjük a manyupot!
- létrehoznak 1 millió új munkahelyet és ennek az ellenkezői valósulnak meg...
- az egészségügyi dolgozók fizetését nyugati szinvonalra hozzuk,...
De nem ígérte az alkotmány átírását-megszüntetését, választási törvényekbe a csalást beépítik, saját magánhadsereget építenek ki, az állami felépítményt szétverik, iskolatárs, rokon kerül minden fontos pozícióba,
...Abban az országban ahol a miniszterelnök azt hazudja sosem hazudott aztán bevallja pávatáncos és sose azt nézzék...
Pusztai
@Pusztai: folyt.:
...Abban az országban ahol a miniszterelnök azt hazudja sosem hazudott aztán bevallja pávatáncos és sose azt nézzék mit mond hanem mit tesz, és napi szinten hazudik, ő tartja hazudozás világcsúcsát 5 perc alatt 7 vaskos hazugsággal, ...
...Abban az országban ahol egy székháztolvaj 20 éve játszhatja kisded játékait, felépíthet egy fideszegyházat aminek ő a pápája, hazug álnacionalista lózungokkal meghülyíthet 2 millió embert akik azt hiszik többségben vannak, de a valódi többség meg kussol?
...Abban az országban ahol naponta belehazudják a pofánkba hogy a reformok működnek, mikor semmilyen reformot nem csináltak, sőt az elődök reformjait is lenullázták?
...Abban az országban ahol az eu-s támogatások felével nő a GDP és a másik felét ellopják, elherdálják, elégetik, és azt hazudják száguld a gazdaság, miközben USD-ben számolva 2010 óta 10%-ot esett,
... Abban az országban ahol kijelentheti egy elmebeteg állami vezető az egészségügy világszinvonalu és kiderül, EU-ban utolsó helyen állunk az eü szolgáltatásban, sőt évente 32 ezer ember az eü hiányossága miatt hal meg ezért kijelenthetjük: ezek gyilkosok!
...Abban az országban ...
...Abban az országban ahol a fentieket és még sok egyéb gazemberséget megtesznek az ország polgárainak kárára, többségének akarata ellenére, kérdem:
- ezt meddig lehet következmények nélkül elkövetni?"
jáger laszló
+lássátok
O1G marad továbbra is simán magyar ME!!
Különben sem favorizálják különösen az EU-ban!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Sámannus
@Nyírfa: Valóban ő lesz a sorostalan elnök, aki putyin Paprika Jancsiként segít az inflációt felpörgetni, petya is ossza má az észt, hogy putyin lesz Európa lélegeztetőgépe kb olyan hatékony mint amit Kínából vett. Gondolom elkezdik exportálni az atomot is úgy ballisztikusan, abból is van dögivel, és néhány táskával a "középhatalmaknak" is juthat belőle.
Nyírfa
@Sámannus: tegnap, 18.19

Egyszerűbb lenne Orbánt kávéhuszárnak nevezni, semmint miniszterelnöknek.
Sámannus
@Nyírfa: Kedves Nyírfa én a büfét sem merném rábízni, nem még egész Brüsszelt, de legalább a szar most a nyakába hull, amit évekig rászórt, Viszont hevesen ajánlom minden ellenzéki pártnak, hogy most már Brüsszelt Támadják, és tegyenek ki néhány mini soros plakátot, amúgy fityiszmódra, ez a köcsög akkora legyen rajta, mint a hangyafasza.
Gyorsan fel is fogom jelenteni a függetlenségi hatóságnál

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.