A Neumann János Egyetem címzetes egyetemi tanára lett Matolcsy György. A most már Neumann Jánosról elnevezett intézmény, illetve jogelődje 2014 óta van szoros szakmai együttműködésben is az MNB-vel. Az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke pedig az a Csizmadia Norbert, aki előbb államtitkára volt Matolcsynak, majd az MNB-ben három évig, 2016-ig gazdaságstratégiai és tervezési ügyvezető igazgató volt. Ebben a pozíciójában lett a magyar banán kifejezés kitalálója.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke pénteken átvette a kecskeméti Neumann János Egyetemtől a címzetes egyetemi tanári címet – közölte az MNB pénteken az MTI-vel.

Matolcsy György ott lett épp címzetes egyetemi tanár, ahol a „magyar banán” kitalálója, volt beosztottja a kuratóriumi elnök

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az egyetem azzal indokolta az elismerést, hogy Matolcsy György elévülhetetlen érdemeket szerzett az intézmény fejlesztésében és gyarapításában, alapítása is az ő kezdeményezéséhez köthető – írták.

A jegybank elnöke a közlemény szerint már a 2010-es évek elején hangoztatta, hogy Kecskemétnek egyetemre van szüksége.

Matolcsy Györgynek köszönhető az MNB és az intézmény közötti duális együttműködés is, amely a korszerű közgazdasági képzés elősegítését, az oktatásfejlesztést, a képzési kínálat szélesítését, versenyek és konferenciák szervezését, valamint a tudományos kutatói munka sokoldalú támogatását támogatja. Eddig több mint 80 duális hallgató végezte gyakorlatát a jegybanknál és leányvállalatainál, ösztöndíj- és tehetségprogramjában pedig csaknem 120 hallgató vehetett részt – tették hozzá.

A Telex emlékeztet, hogy 

a kecskeméti egyetem fenntartója a Neumenn János Egyetemért Alapítvány, amely kuratóriumi elnöke évekig dolgozott korábban Matolcsy beosztottjaként.

Az egyetem oldalán található életrajz szerint Csizmadia Norbert 2013-2016 között a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank gazdaságstratégiáért és tervezésért felelős ügyvezető igazgatója volt. Előtte pedig a Nemzetgazdasági Minisztériumban dolgozott Matolcsy miniszteri ideje alatt államtitkárként.

Csizmadia Norbert Matolcsy idején tervezéskoordinációért felelős államtitkár volt,

de már 2007-ben együtt dolgozott Matolcsyval egy, a „magyar banán” kifejezést is megszülő kutatásban.

A kuratórium tagja Bánkuty Tamás József is, aki szintén Matolcsy mellett kezdte a Nemzetgazdasági Minisztériumban, és 2013-tól dolgozik a Magyar Nemzeti Banknál. Közreműködött Matolcsy Egyensúly és növekedés című kötetének elkészítésében is.

Mi az a magyar banán?

Az ország gazdaságföldrajzi adatait a Térbeli dimenziók, fejlődési tengelyek, övezetek című műben Matolcsy, Csizmadia és Csordás olyan csodás dolgokat fedeztek fel, mint a Magyar Banán, az Okos Tavak, a Déli Duna Csáp, a Dél-magyarországi Bumeráng és a Dél-keleti Sárkány. Matolcsy persze nem ragad le a kis részleteknél, a banánt ugyanis tök önkényesen rakja össze az unalmas nevű Nyugat-magyarországi Modernizációs Vonalból és a Duna-menti Innovációs Tengelyből, jóllehet ő maga mondja, hogy ezek sajnos nem kapcsolódnak össze, mert Győr és Sopron között nincs rendes gyorsforgalmi út. De mennyire más, ha ezentúl van saját Banánunk! – elemezte korábban a tanulmányt Szily László. 

Forrás: 444.hu, Telex

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Alfa
ennek a kibaszott gerinctelen szarházi korrupt terroristapárti putyin csicska keresztény-fasiszta fidesz rezsim által adományozott díjak/rendek/beosztások csak annyit is érnek mint akik adományozzák,... szart sem
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Alfa
ennek a kibaszott gerinctelen szarházi korrupt terroristapárti putyin csicska keresztény-fasiszta fidesz rezsim által adományozott díjak/rendek/beosztások csak annyit is érnek mint akik adományozzák,... szart sem
Menőmanó
Ezek egymásnak osztogatják a címeket, csak hát ezzel igencsak leértékelik a magyar egyetemeket, mert nem komoly tudósok kapják a rangos címeket, hanem a fidesznyalogányok. A tudós, gerinces embereket inkább kirúgják (Ádám Zoltán).
Horizont
@Maccska: 10:03 Ezt minden cikk alá odaírod??? És akkor mi van???
Mennyi hitelt vett fel orbán gazdid? Tudod?
És mennyi az államháztartás hiánya? Mennyivel növekedett?
Tudod??? Na ugye.
Horizont
Ezek egymásközt keringetik a díjakat, pozíciókat, cégeiket és keringenek is mint gólyafos a levegőben. Na kb. ennyit is érnek. És kurva büszkék a teljesítmény nélküli szarjaikra.
namihami
@Maccska: 10.03: Ezt látta valaki, aki hitelesnek mondható? Vagy ugyanúgy bemondás, mint a visszaküldött Orbáni levelezések?
Mert a nemzeti adósságot és hiteltörlesztést nem az Orbáni pénzügy számolja, az fel is ment a sokszorosára!
simmering73
Címzetes ökör - hogy pontosan fogalmazzunk.
simmering73
@Maccska: 10:03 Miről beszélsz Gyurcsányfóbiás kiscsákó? Ki tapsolta el az aranytartalékot? Surányi György. Mikor? 1990-ben.
"Surányi Györgynek köszönhető, hogy 2018-ig – a Nemzetközi Valutaalap korábbi adatai szerint – a régió országainak jegybankjai átlagosan negyvenszer több aranykészlettel rendelkeztek, mint Magyarország, amely 1990-ben, az ő vezetése alatt váltotta pénzre az akkori aranytartalék zömét, mintegy 43,5 tonnát."
magyarnemzet.hu/velemeny/2022/01/suranyi-gyorgy-a-dilettans

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.