2023 ősze óta nem látott szintre, az euróval szemben 386 közelébe gyengült a forint árfolyama január 23-án, kedden – írja a HVG.

Orbán minisztere a forintot és a tőzsdét is padlóra küldte
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadást tart az Ébredés az inflációs sokkból címmel rendezett konferencián a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2023. november 9-én. MTI/Máthé Zoltán

 Az árfolyamgyengülés a reggeli 383-as szintről gyakorlatilag folyamatos volt.

És nem csak a forintárfolyam zuhant, hanem a budapesti tőzsde is, a fontosabb papírok mind lejtmenetbe kapcsoltak, a BUX-index az előző napi 64 709,34 záróértékről 63 620 alá esett.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakértői az előző napon publikálták a Portfolio.hu-n „vitaindítónak” nevezett elemző cikküket.

Ebben arról értekeztek, hogy indokolt volna újragondolni a változó kamatozású hitelek referencia kamatlábait.

Egész pontosan amellett érveltek, hogy a bankközi kamatlábak (a BUBOR-ok) helyett az alacsonyabb diszkontkincstárjegy-hozamokat kellene referenciaértékként használni.

A cikk szerint a váltás a vállalati hiteleknél lenne indokolt, de a Portfolio értesülései szerint a minisztériumban a váltás minden hitelre kiterjesztésén is gondolkoznak (tehát a lakossági hitelekre is kiterjesztenék). Ráadásul a már folyamatban lévő hitelszerződésekre is.

A Standard&Poor’s hitelminősítő elég gyorsan és elég határozottan reagált a minisztériumi vitaindításra a Reutersnek:

A külföldi befektetői hangulat (...) épp most kezdett helyreállni a pénzügyi szektort célzó populista intézkedések sorozata után, ezt ásná alá az új javaslat. A vállalati hitelkamatlábakra vonatkozó magyar javaslat a legújabb a gazdaságot célzó, nem konvencionális eszközök sorában, az S&P elemzője szerint lényeges kockázatot jelent, és jelentősen csökkentheti a hazai bankok jövedelmezőségét.

Forrás: HVG

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
@simmering73: Bővebben: Csak ehhez ért.
csak úgy....
majd kis tehen és a macsska megmagyarázza,hogy így fasza a magyaroknak ! :) gyerekek, ez már kongás és nem dübörgés!
Pusztai
a diszófejű Nagyúr randalirozik.
Péter2
Akkor az öreg Soros leiskolázta őket , a spekulációhoz ész is kell , nem is kevés , rálátás a világgazdaságra egyebek ! Tanulni kellett volna az öregtől , akkor most nem okoznának károkat az országnak ezek a sötét véglények .
Peller Anikó
@Péter2: Most nagy butaságot mondtál. :)

- előszöris nem sötét hanem narancs. A véglény stimmel
- másodszor ők szándékosan teszik tönkre az országot, nekik magyarország az első. Nem tudom ki lesz a második.
- megmondta előre, ha mégegyszer halomrajutok..
- ja és a család. Az is az első, a tiborc, az orbán, a rogán család.
human
A képlet egyszerű. Nincs pénz. Tehát valahonnan el kell venni. Ez megoldani vagy hitelből és/vagy a lakosság pénzéből lehet.

Az első stadionok felhúzásakor már elmondták a normálisabb közgazdászok, hogy nem megtérülő gigaberuházásokba pénzt tolni később visszaüt. Ez olyan mint mikor vesz magának valaki a jvöedelméhez képest egy drága autót. Örül neki pár hétig és büszke magára. Aztán meghúzzák az oldalát és lehet drágán fényeztetni. Leffulad a motor és mehet a drága márkaszervízbe. A jövedelme meg ugye kevés ezt lazán fedezni ezért az autó miatt elkezdi felélni a konyhapénzt is. Bezzeg ha vett volna egy használ suzukit és pizzafutrákodott volna vele akkor az autó árát is megkereste volna és másra is jutna.
balos
@Péter2: Sajnos a Soros Úr ezekhez képest kispályás!Annyit loptak össze az "uralkodásuk" alatt,hogy a családjaik a hosszú nemzedékei élhetnek tejbe-vajba!
Pusztai
@balos: Soros egy gazdasági és tőzsde spekuláns, plusz befektető,
NagyM meg egy kókler, gazdasági ámokfutó, kalandor.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.