A török parlament kedden jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását, így Magyarország maradt az egyetlen NATO-tagállam, amelynek parlamentje még nem szavazott belépésükről az észak-atlanti védelmi szervezetbe.

Orbán minden koncepció nélkül zsarolgat a svéd NATO csatlakozás fejében

Mester és tanítványa egy türk bulin. Forrás: Youtube

Bizonytalan, hogy Ulf Kristersson miniszterelnök elfogadja-e Orbán Viktor meghívását, és Budapestre jön tárgyalni, bár a svédek nem zárkóznak el kategorikusan ettől.

A svéd média feltételezi, hogy Orbán valami „kompenzációt” akarhat a svéd csatlakozás jóváhagyásáért. Szerintük viszont nehezebb dolga lesz ezzel, mint Erdogannak – írja a 24.hu.

A svéd SVT tudósítója szerint

a magyarokat (fideszeseket) akár meg is lephette a török döntéshozatal felgyorsulása, bár erről nincs meggyőződve, mivel – szerinte – Ankara és Budapest között szoros az együttműködés.

Magyarországra most nagy nyomás nehezedik a többi NATO ország részéről, a svéd politikusok talán ezért is „adták fel Magyarországot”, vagyis a budapesti vezetők győzködését. Orbán valószínűleg valamiféle kompenzációt szeretne a svéd tagság jóváhagyásáért, például azt, hogy a közelgő magyar soros EU-elnökség idején Svédország támogassa Budapestet, és ne kritizálja élesen.

A legtekintélyesebb svéd napilap, a Dagens Nyheter kommentátora, Ewa Stenberg megjegyezte: Erdogan „jól meg lett fizetve” a NATO-csatlakozás jóváhagyásáért, és most Orbán – aki Erdogannal együtt húzta az időt – is hasonló módon szeretne előnyöket szerezni. Csakhogy az utóbbinak nehezebb dolga lesz.

Az SVT tévé másik híre szerint Billström külügyminiszter szerint át kell gondolniuk, hogy mit jelent Orbán levele.

Az viszont biztos: nem túl vidám jelenleg a hangulat a magyar (fideszes) és svéd politikusok között. A magyar, a svéd és még a finn sajtó is főcímeiben azt emelte ki kedden, hogy Billström azt nyilatkozta: nem akarnak tárgyalni Orbánnal. A Politico azonban kettéválasztotta a svéd diplomácia vezetőjének kijelentéseit, és a brüsszeli lap hírének végén teszi hozzá, hogy Billström üdvözölte az Orbán-levél kapcsán a konstruktív párbeszédet, és azt is hangsúlyozta, hogy a diplomáciai levél egészen más hangvételű, mint az X-en közzétett meglehetősen minimalista Orbán-üzenet.

Billström reagált arra a fideszes kormányzati „narratívára” is, hogy a svédeknek ne lenne sürgős a NATO-ba való belépés, vagy hogy ne keresték volna a magyar kormányt az ügyben. A svéd külügyminiszter kedden elmondta: múlt hétfőn találkozott Brüsszelben Szijjártó Péterrel. Billström szerint a találkozó svéd kezdeményezésre jött létre, és azon többek között a ratifikációról is szó esett. A svéd diplomácia vezetője szerint itt azt az ígéretet kapták, hogy Magyarország tovább halad a ratifikációval és a fideszes kormány teljes mértékben támogatja Svédország NATO-csatlakozását.

Billström hangsúlyozta, hogy Magyarország és Törökország különbözik abban, ahogyan a NATO-procedúrához hozzáállnak, hiszen Magyarország nem szabott semmilyen speciális feltételt a 2022-es madridi NATO-csúccsal kapcsolatban, amikor a svéd és a finn NATO-belépést tárgyalták az észak-atlanti szövetség csúcsvezetői.

Az ellenzéki MSZP azonnali parlamenti ülés összehívását kezdeményezte a svéd NATO-tagság ügyében, amiről az SVT is beszámolt.

Ez egy sötét játszma, ami természetesen csak Putyin érdekében áll. Azt gondolom, hogy ez szégyen Magyarország és a magyar emberek számára

– idézi az SVT Tóth Bertalant, az MSZP frakcióvezetőjét.

Forrás: 24.hu, SVT
Fotó: Youtube

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
A kép a türk bulin készült... Erdögánnal... és ott is kilógott a nyelve a szájából... Nos, pszichológusok, pszihiáterek...? Vélemény...? Tuti, hogy van...kár, hogy nem ismerhetjük... hahahaha
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Menőmanó
@Pusztai: 14:29 Figyelemre méltó cikk. Mindenkinek ajánlom.
Peller Anikó
@Pusztai: "'"nem kerülheti el azt a pillanatot, amikor a valóság arcába ordítja, mit is művelt azzal a lehetőséggel, ami alkalmas időben a kezébe került.

- Okozhat neki valami álmatlan éjszakát?

- Én azt hiszem, hogy ő nagyon fél. Ahogy valószínűleg minden zsarnok fél. Egyre nő a hatalomtól, miközben egyre többen tudják, hogy ez színjáték. A világ valóban professzionális, valódi hatalommal rendelkező emberei összesúgnak mögötte, ha meglátják. Emberünk ezt mélyen elrejtve maga is sejti. Sokszor a viselkedésén is látható ez. A zakóját gombolja, a nyakkendőjét igazgatja. Körbepillantgat. Különféle helyzethez illőnek, alkalmasnak gondolt arcokat vág. Dermedt mereven valamilyennek képzelt, csinált arckifejezéssel áll például az Obama házaspár között. Juncker elég idétlenül képes viselkedni, de mindenkit ő se legyint pofon, nem üdvözölné salut dictateurrel Putyint. Hát még Angélát. Vele lehet ezt tenni. Talán azt gondolja, majd a várban megnyugodhat. Derék dolog lehet Alcsútról felkapaszkodni a királyi várba. Bátor dolog. Horthy felesége egykoron így óvta férjét: Ne költözzünk a várba, Miklós! Az ablakon fognak kidobálni bennünket.

- És hol lehet mindennek a határa?

- Tartok tőle, valamilyen módon meg fog roppanni ez az ember, mert a képességeihez képest hatalmas terhet cipel. Amit csinál, az a világ szempontjából periférikus dolog, de az ő személyiségéhez képest ez sok. Nagyon fontos dolog lenne, hogy ezt felismerjék az emberek."'"

Hhuh.
kereső
@Béla333: 15:31 Nem hiába volt a középiskolában, és a katonaságnál is "kekec" a beceneve. Ott is ragadt, azon a szinten.
kereső
@Pusztai: "A vezetőket a legfelsőbb vezető választja maga köré. Így nyilvánvaló, hogy a kialakuló stílus, magatartásmód egyik döntő meghatározója maga Orbán Viktor. Újra és újra halljuk – és nem akárkiktől – „rendkívüli politikai tehetségként” említeni. Ha a politika a közügyek racionális módon történő intézésének tudománya, akkor miniszterelnökünk nem tekinthető politikusnak. Politikusként semmi se sikerült neki. Miközben harsog felénk, hogy a reformok működnek, nem léteznek reformok, miközben valamiféle rendről beszélnek, a történelem során ritkán tapasztalható kétségbeejtő rendetlenség vesz körül bennünket. Szinte minden társadalmi réteggel összeütközött. A nemzetközi fórumokon végzetesen nevetségessé tette magát, lejáratta az országot. A történelmi lehetőséget, ami a hatalomra kerüléssel a kezébe került, láthatóan észre se vette. Már régóta nincs összefüggés a neki feltett kérdések és a válaszai között. Nyilvános beszédeinek színvonala aggasztóan leromlott. A március 15-én elmondott beszéd zagyvasága ijesztő. Közállapotainkra jellemző, hogy a sajtó a „gazdaállaton” és az „emberjogi falkákon” rágódik. Könnyen lehet, hogy Orbánnak fogalma sincs róla, hogy Hitler használta ezt a gazdaállat kifejezést. Sokszor derült már ki, hogy nem egy polihisztor."
És mindez iródott 2016-ban.!!!
namihami
A fakard nem koncepció! Más pedig nincs a kezében!
Pusztai
@kereső: azóta sokat romlott és hízott.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.