Bayer Zsoltot meglepetésként érhette, amikor fény derült a nagyapja kétes ügyeire – nyilas és gettóorvos múltja is volt –, mert folyamatosan ellentmondásokba, állítólagos „tudatos hazugságokba” bocsátkozott. Most pedig már csak empátiát szeretne. 

Most kezdhetjük sajnálni: Bayer Zsolt több empátiát várMTI/Koszticsák Szilárd

Azért egy ilyen információtól a nagyapámról addig bennem élő kép kapott egy »vajszínű árnyalatot«. Nem olyan bonyolult ám ez, csak egy egészen pici empátia és tisztesség kellene a megértésükhöz. Ami azon az oldalon nincsen

– ezt írta vasárnap a Magyar Nemzetben megjelent cikkében Bayer Zsolt, utalva a baloldalra.

A kormány megmondóembere a cikkben arról is ír, hogy ő már 2016-ban megtudta, hogy a nagyapja nyilas volt, majd a kommunisták besúgója lett. Fontos kiemelni, hogy ez egy aktuális állítás. Miután ugyanis megjelent Ungváry Krisztián történész vonatkozó kutatása, amelyben cáfolta Bayer korábbi, nagyapjára vonatkozó állításait, a Fidesz párttag publicista már többször ellentmondásba keveredett saját magával – emlékeztet a hvg.hu.

Bayer mostani kijelentése azért is érdekes, mert évekkel ezelőtt, egy 2016-os interjúban arról beszélt, a kikérte az anyai nagyapjára vonatkozó levéltári anyagokat.

Azok alapján pedig Gyimes Károly emberséges volt, zsidókat mentett, a besúgói jelentései pedig "semmiségekről szóltak".

Ungváry viszont a dokumentumokat alaposan megvizsgálva arra jutott, hogy Bayer korábbi állításaival ellentétben Gyimes már a II. világháború előtt aktív tagja és szervezője a nyilas pártnak Kiskőrösön, a holokauszt idején gettóorvosként hüvelyi motozásra tanította be a kiskőrösi gettó személyzetét, majd a háború után önként jelentkezett az ÁVH-nál, és besúgónak állt.

Ungváry cikke után Bayer rögtön magyarázkodott egy kört, amiben két fontos résznél is ellentmondás volt a korábbi interjújához képest, de az akkori interjút készítő Stumpf András közölte, a szöveget egyeztette Bayerrel, az jelent meg, amit jóváhagyott. Ezután az Indexnek adott friss interjúban Bayer már azt állította, hogy korábban tudatosan hazudott.

Csakhogy a Telex előkeresett egy évtizedekkel korábban a Magyar Nemzetben megjelent cikket, amely szerint az említett négy levélből kettőt már biztosan ismert Bayer. Erre írásban rá is kérdeztek Bayernél, aki a válaszát nem e-mailben küldte el.

Inkább lehozott egy publicisztikát a Magyar Nemzetben vasárnap este, Még egyszer, utoljára a nagyapámról címmel.

Ebben írja már a fenti sorokat is, illetve hogy a nagyapja gettóorvosi pályafutásáról szóló két levél valóban nála volt már 2016 előtt is, de 2016-ban ezeket egy idős rokona „kiegészítette” néhány részlettel. Innen tudta meg állítása szerint azt, hogy a nagyapja nyilas volt, és ekkor látott két jelentést, amiket a nagyapja írt a kommunista titkosszolgálatnak.

Szerinte mindez nem ellentmondás és nem bonyolult, csak a baloldal nem elég empatikus, ezért nem érti.

Bayer továbbá az írásában az elmúlt években feltűnt „egyik leggátlástalanabb, legocsmányabb gazember”-nek nevezi Ungváryt, és minden egyes alkalommal idézőjelbe teszi a történész szót, amikor rá utal. De a szakmaiságát is igyekszik aláásni, mondvacsinált indokokkal.

Forrás: hvg.hu, Magyar Nemzet

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Ez az élősködő csótány kér empátiát??? Ő talán ad amikor mocskol mindenkit aki nem a seggüket nyalja vagy aki kimondja az igazságot? Még most sem érti ez a valagkeresztes barom, hogy ez miről szól. Senki nem tehet róla hogy a nagyapja mit csinált. De a saját hazudásairól igen és arról is, hogy vegyen vissza a mocskos rohadék beszédéből, mert neki aztán nincs joga senkit basztatnia. Ungváryt a legkevésbé.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Peller Anikó
@Horizont: 13:29, hát hogy a csudába ne. Uff, én beszéltem. Minden szava, - kivéve a Mindenszót - okés. Kiskés és Nagykés. Nna. Szóval okés.
Nessy
@namihami: Ismeri egyáltalán az empátiát, és a tisztességet / tiszteletet, vagy csak mesél róla! Úgy van vele, hogy a kormány is mindig több tisztelet akar, akkor olyan neki is kell!
balos
@Nessy: Hát,ha a tiszteletet várja,menjen el a lepukkant nyugdíjasok "báljába"!Szívlapáttal fazonra igazítják!
Peller Anikó
@balos: Impátiát neki. Ok, legyen szívlapáttal, ne aprózzuk.
vacsi
"a nagyapámról addig bennem élő kép kapott egy »vajszínű árnyalatot«. "
Vajszínűt?! Én szarszínűnek mondanám - és, ha az én nagyapám tesz ilyesmit, a föld alá süllyednék szégyenemben, bár nyilván nem tehetnék róla...
Aki Én
Ez az egész történet döbbenetes és felháborító, főleg a legfőbb kommunistázótól.
Azt a rendszert a nagyapja meg a hozzá hasonló férgek tartották fent.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.