Pár napja beszélt a magyar miniszterelnökkel Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.

Mit lép erre Orbán Viktor? – A NATO főtitkár nyíltan kijelentette, mire számít tőle

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az egész világ attól hangos, hogy Svédország NATO-tagsága már csak Magyarországon múlik, ám a parlament döntést még nem hozott. Orbán Viktoron egyre nagyobb a nyomás.

Jens Stoltenberg szerdán a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannel tartott közös sajtótájékoztatót Brüsszelben (az amerikai tanácsadó egy nappal korábban érkezett a belga fővárosba). Többek között Ukrajnáról is szó esett a tájékoztatón, de később a The Washington Post munkatársa arra is rákérdezett, mi a helyzet a svédek tagságával

- számol be az Index.

A kérdésben emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány azt ígérte, nem mi leszünk az utolsók, mégis ez történt, és még mindig nem tudni, mikorra lehet Svédország a szövetség tagja. Hozzátette azt is, hogy egyes amerikai törvényhozók már szankciókat is javasoltak Magyarország ellen a svéd tagság késleltetése miatt, majd megkérdezte a két tisztviselőt, hogy bíznak-e még Magyarországban.

Jens Stoltenberg válaszában egyértelmű kijelentést tett arról, hogy szerinte Svédország hamarosan csatlakozhat a szövetséghez.

Néhány nappal ezelőtt beszéltem Orbán Viktor miniszterelnökkel, és világossá tette, hogy határozottan támogatja a svéd szövetségi tagságot. Az is világos, hogy a magyar parlament most nem ülésezik, de február végén újra összeül, és az üzenet az volt, hogy nem sokkal ezután döntést hoznak Svédország csatlakozásának ratifikálásáról. Így arra számítok, hogy Svédország a közeljövőben teljes jogú tag lesz

– mondta Stoltenberg a NATO honlapján közzétett szöveg szerint (elképzelhető, hogy a főtitkár a kormányfővel január 24-én folytatott telefonbeszélgetésére utalt vissza fentebb).

Stoltenberg megjegyezte azt is, hogy a svédek és finnek csatlakozási folyamata rendkívüli gyors ütemben zajlott 2022 februárja óta, és hangsúlyozta, hogy a NATO nemcsak erősödik, hanem nagyobbá is válik.

Jens Stoltenberg és Orbán Viktor a NATO-csúcstalálkozó üdvözlő ünnepségén Madridban 2022. június 29-énFotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / Getty Images Hungary

Egy finom figyelmeztetés is társult Stoltenberg kijelentéséhez: fogy a türelem

Stoltenberg mellett Jake Sullivan is válaszolt a kérdésre, és azt mondta: „Tehát először, a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén több tanácsadót is meghallgattunk, akik egymás után mondták azt: már rég itt lenne az ideje Svédország csatlakozásának, és hogy Magyarország közvetlen képviselőjéhez kellene fordulni, mivel tényleg ők az utolsók, és most már a szavahihetőség, kötelezettség kérdése az, hogy megteszik-e a szükséges lépéseket a parlamenti folyamatok lezárása érdekében, hogy a NATO végre üdvözölhesse 32. tagját, Svédországot.”

„Látjuk az ehhez vezető utat. Természetesen szoros konzultációt folytatunk Svédországgal, amely ugyancsak látja az ehhez vezető utat” – mondta.

Ma nem azért állok itt, hogy konkrét fenyegetéseket vagy találgatásokat fogalmazzak meg arról, hogy milyen lépéseket tennénk a jövőben. De a türelmünk természetesen nem lehet korlátlan. Továbbra is gondosan figyeljük a helyzetet, és reméljük, a közeljövőben konstruktív megoldás születik ebben a kérdésben

– tette hozzá Jake Sullivan.

A Fidesz részéről egyelőre nincs jele annak, hogy egyhamar jóváhagynák a svédek csatlakozását. Kocsis Máté frakcióvezető a minap is azt mondta, csak akkor hagyják jóvá Svédország csatlakozását a tavaszi ülésszak kezdete után, ha a svéd kormányfő, Ulf Kristersson Budapestre jön tárgyalni Orbán Viktorral.

Forrás: Index.hu

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Kutyából nem lesz szalonna!" Amíg a bűnöző, hazaáruló és politikai prostituált román tovajcigány és bűnszervezete szabadlábon van, nem lesz változás! Ennek az idióta, debil, despota gecinek minden ráfér a mocskos rohadt pofájára, nincs szégyenérzete, gerince, lelkiismerete, röviden: genetikai hulladék, az evolúció szégyene!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pusztai
Svédo már több mint 1 éve NATO tag!

Lattmann Tamás jogÉSZ azt mondta: a NATO csatlakozáshoz nem kell a tagállamok ratifikálása ahhoz, hogy tag legyen aki kérelmezi, elég ha a többi NATO állam jóváhagyta a jelentkezést, majd a
KÉRELMEZŐ ORSZÁGNAK KELL RATIFIKÁLNI ÉS EZZEL TAGGÁ VÁLIK.
EZ RÉGEN MEGTÖRTÉNT AZÓTA CSAK A CIRKUSZ MEGY.
.Most ennyi hülye van vagy Lattmannak nem volt igaza??
Olyan még nem volt, tehát ennyi hülye van és szeretik a cirkuszt.
www.klubradio.hu/adasok/lattmann-tamas-magyar-jovahagyas-nelkul-is-a-nato-tagja-lehet-svedorszag-141636
Béla333
"...egyes amerikai törvényhozók már szankciókat is javasoltak Magyarország ellen"

A magyar maffiatagok és hozzátartozóik ellen számlabefagyasztás, beutazási tilalom, titkos FBI iratok kiszivárogtatása kell, ezek a barmok csak ebből értenek!
Dr. Proktor
@KisTehen: Ez a kijelentésed, hogy a magyar parlament független - leképezi szellemi képességeidet!
Na, de kész szerencse, hogy a füled és így a hallásod nagyon jó mert így követheted a kolompot...
Clavigo
@KisTehen: Szóltam ,,Böcce.. Kevesebb kannabiszt zabálj reggelire.!! Alaphelyzetben is igen hülye vagy...
Eladott Ország
"Kutyából nem lesz szalonna!" Amíg a bűnöző, hazaáruló és politikai prostituált román tovajcigány és bűnszervezete szabadlábon van, nem lesz változás! Ennek az idióta, debil, despota gecinek minden ráfér a mocskos rohadt pofájára, nincs szégyenérzete, gerince, lelkiismerete, röviden: genetikai hulladék, az evolúció szégyene!
kereső
"Magyarország sorsáról csakis a magyar emberek dönthetnek – közölte a Fidesz szerdán az MTI-vel."- ha ez igy van, akkor miért kekeckedtek- a magyar emberek népszavazással döntöttek a NATO csatlakozás mellett, és ezzel elfogadták a NATO valamennyi az ország védelmi képességét növelő, biztonságot érintő szabályait. Akkor ez most nem számit? Azért nem, mert most Magyarország sorsáról egyetlen ember dönthet, és dönt is- mégpedig a török-türk-orosz beütéses orbán viktor?
Clavigo
@KisTehen: Mi a gáz,,Böcce ? Ne legyél már ilyen flusztrált... Kezdetként,csatold le a fejőgépet magadról. ! Az,,hogy én mennyire vagyok magyar,,,azt nem egy ilyen félhülyével ,mint te , fogom megbeszélni...Nyugi van,. csicska..
RonaGyuri
Mit lép? Ahogy a kép is mutatja: bárgyún idétlenül vigyorog! =))
Sámannus
Orbánra rájár a rúd. Egy helyen szopatják, másik helyen szivatják, a harmadokon egymás szájába szarnak. Az egészet magának keresi.
justhpeter
@KisTehen: 08:27: Akkor nem is kell sivitoznotok amikor az EU és a NATO szopat benneteket, hiszen szoptok ti magatoktól is. Nem veszitek észre, hogy már Orbán-bérencek sem lehettek csak orbánbirkák. Az is igaz, gerinc nélkül, gilisztaként is lehet élni - lásd: Gagyi Katyi és Varga Juci - csak nem érdemes.
Nessy
Szavahihető miniszterelnöke van már több mint 10 éve kis hazánknak! Ezt droidok aggálya c. mesét meg aki elhiszi, szanarabb a lónál! Miről kellene "tárgyalni" a svéd miniszterelnöknek Orbánnal??
kereső
A republikánus párt döntésének fényében, Európa biztonsága - és benne Magyarország biztonsága szempontjából a legfontosabb döntés kell legyen, hogy Svédország a maga bitang erős , és modern hadseregével immár "papiron is" a NATO tagja legyen. Ha orbán és szijjártó meg a 135 bólogató ezt nem éri fel ésszel, akkor itt már nincs miről beszélni- nem érdekes, hogy milyen szankciók érik aorbánt, vagy az egész országot- putyin örömtáncot járhat a nélkül is, hugy tettestársa trump elnöke-e, vagy sem. Ezzel a döntéssel ugyanis a repeublikánus párt nem első sorban nem Ukrajnát hagyja cserben- schegget csinálva a szájából, a G7-ek döntésével ellentétben, hanem egész Európát . Na, mit lépsz orbán- a magyarok döntenek az orszuág sorsáról, vagy putyin orosz elnök?
csak úgy....
mit lép erre 0rbán viktor? otthon a birkáinak hazudik egy hösies mesét, közben meg stoltenbergnek hajbókol!
Cherry
A cigánybárónak csak itthon van nagy pofája a gyagyás hivei elött, ez nem tud semmit csak magát mint egy sztár mindenhol elönybe helyezni, ez egy nagyon beteg hasadt személyiség,,ideje elzavarni a jó fenébe a sok beteg seggnyaló tolvaj fidesz bandájával,ez az mikor egy alja kis putris hatalomra jut,,remélhetően minden ország blokkolja ezt a barmot, elegük van egy ilyen elmebetegből
Cherry
@Eladott Ország: Jobban nem tudtad volna leirni az igazságot,,,,,,
Eladott Ország
@Cherry: ma, 10:57 ♦ Most még elég rövid voltam. A legszomorúbb az egészben, hogy az egész országot tette tönkre. Itt lett volna egy történelmi esély a felzárkózáshoz és sikerrült elkúrnia, mert ő csak lopni akart a bandájával.
Toller Béla
A legjobban tenné, ha lemondana és elbújdosna valami sugárfertőzött helyre, messze ...Nincsen ügy nélküle, és most már túl sok ügy van !
Pusztai
erre mit lép??

3-as csoport:
Hollandia
MAGYARORSZÁG
Németország
Bosznia és Hercegovina
túszulejtettország
Az a bizonyos fütyülés, és az a bizonyos tánc. Néphülyítés mesterfokon. Igaz fidesznyikek? Nyugodtan leszedhetitek a
plakátokat, mert foglalja a helyet!
Méhes
@Toller Béla: már barátja lölő is lemond a polgármesterségről,üzlet életével kíván foglalkozni/amig LEHET//MENEÜLNEK?
namihami
Nekem elég, ha csak egy napra választanak meg és azonnal le is mondok! Már most megigérem, hogy egyetlen pedofilnak, hungaristának nem fogok megkegyelmezni!
Elég, ha a pénzt, paripát, fegyvert megkapom életem végéig!
(ja, és egyetlen fillért se utaztam vagy fogok elutazgatni államköltségen!)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.