Hamarosan jön az azonnali fizetési rendszer 2.0, sok új funkcióval, fizetési kérelemmel, érintésmentes fizetéssel. Ehhez az kell, hogy legyen jó technológia, kereshessenek vele a szolgáltatók, spóroljanak az elfogadóhelyek, olcsó és praktikus legyen az ügyfeleknek.

A Magyar Nemzeti Bank és leányvállalata, a Giro Zrt. által támogatott nagy projekt szívében központi aggregátorként egy Innopay Zrt. nevű társaság áll, amelynek fő tulajdonosa az izraeli-grúz Shabtai Michaeli. Ő nem először bukkan fel izgalmas üzletekben, legyen szó metró aluljárókban terjeszkedő pékségről, belvárosi szállodáról, a hazai médiáról, vagy éppen a letelepedési kötvény üzletről – írja a Telex

Rogán Antal a Jolly Joker, a pénzügyi szektor megreformálásán is rajta tartja a kezét grúz barátja segítségével

Shabtai Michaeli (a képen balra) Fotó: LinkedIn

Michaeli Rogán Antal barátja

Az Innopay Zrt-t elég titokzatos cég, nem is találtak hozzá honlapot, telefonszámot. Mindössze az látszik az Opten céginformációs rendszerben, hogy a jelenlegi címe a Bogdánfy Ödön utca 6-ban van, és korábban InstantQR-nak hívták a társaságot. Az Opten szerint az utolsó, már adatokkal is bemutatott üzleti évében, vagyis 2022-ben nem volt árbevétele, de több tucat alkalmazottja van.

Két vezetőjét jelzik a céginformációs rendszerek, Sárközi Zoltánt és Katona Istvánt. Előbbi a Mikrocredit grúz hátterű mikrokölcsön cégnél dolgozott, amely elindult a magyar piacon is, de aztán felhagyott a tevékenységével. Utóbbi szakember pedig többek között az EY-nál és a BMW-nél is megfordult.

Az Optenben a cég elektronikus elérhetőségeként csak egy gmailes cím található, erre írtak, de nem érkezett reakció. A cégről mégis nagyon sokan tudnak a hazai fizetési (payment) világban, bankokban, hiszen embereket igazolnak le, fejlesztenek, és a Giro Zrt-től kulcsszerepet kaptak az említett nagy projektben.

Az Innopaynek (amely nem összekeverendő, az innopay.com címen elérhető nemzetközi payment-céggel) izgalmas a tulajdonosa is. A hazai sajtóban csak Rogán Antal izraeli-grúz barátjaként aposztrofált Shabtai Michaeli (vagy ahogy minden ismerője emlegette, Sabi) a Media 1-nek adott korábbi interjújában elmesélte, hogy Budapesten gyógyszerésznek tanult, de aztán nem patikákban dolgozott, hanem vállalkozott. Első cége a Princess Pékség volt, de azóta már nagyon változatos portfólióval rendelkezik.

Bár azt az interjúban tagadta, hogy Rogán Antallal közös üzletei lennének, de azt elismerte, hogy régóta barátok, és valahogy gyakran keresztezik egymás útjait.

Rajta volt azon az emlékezetes, Aulich utcában felvett videón, ahol Rogán Antal, Habony Árpád és Kertész Balázs mellett grúz üzletemberek, illetve politikusok láthatók. Bár Michaeli mindig cáfolta, hogy közvetlen kapcsolata lett volna a letelepedési kötvények értékesítésével, de rendre előkerült ezekben a sztorikban is. Rogán Antal anno a parlament gazdasági bizottságának vezetőjeként volt e program motorja.

Azonnali átutalás 2.0

Az azonnali fizetési rendszer első fázisa 2020. március 2-án indult el Magyarországon. Akkor az utalások 10 millió forintig teljesülhettek egy új rendszerben azonnal, vagyis pár másodpercen belül, ezt az összeget azóta 20 millió forintra emelték.

A jól vizsgázó rendszert folyamatosan használjuk, de régóta lehetett tudni, hogy a magyar fejlesztőknek sokkal nagyobb tervei voltak, olyan hazai innovációt képzeltek el, amely valós alternatívát jelent mindenféle fizetési helyzetnél a nemzetközi kártyatársaságoknak, vagy a sárga csekknek.

Két nagy új szolgáltatáscsoportról beszélhetünk, az egyik a fizetési kérelem, amely már április 1-től elindulhat, a másik csoportnak az az összefoglaló neve, hogy „egységes adatbeviteli megoldások”.

Fordított átutalás

A fizetési kérelem egy "fordított" átutalási helyzet, ahol az utalás adatait az átutalás címzettje állítja össze, majd elküldi az adatokat a fizető félnek, akinek csak jóvá kell azt hagynia, és máris kifizette a kötelezettségét.

Ezt a rendszert akár már használhatnák ma is az ügyfelek, de még nem nagyon teszik. Az alapvető probléma ugyanis az, hogy mivel nem volt kötelező a bankoknak lefejleszteni azt, hogy az appjaik kezeljék ezt, így nem volt 100 százalékos a lefedettség.

Ez április 1-től megváltozik, és onnantól már minden banknak tudnia kell fogadni a kérelmeket.

Michaeli cége a középpontban

A központi aggregátor kulcsfontosságú szereplő, hiszen ő a működtetője a rendszernek, vele vannak kapcsolatban a bankok. Központi szereplőként ő felel a folyamat megfelelő lebonyolításáért és felügyeletéért. A fizetésnél használt kódok (például a QR-kód) generálását is ő végzi.

A központi aggregátor feladatát is a Giro kapta, de egy szerződéssel kiszervezte az Innopaynek. Hogy pontosan miért? Nos, az MNB válaszában a projekt összetettségéről írt, de az Innopay-jel kapcsolatos kérdéseikre, egyelőre nem kaptak konkrét választ.

A rendszer szeptember 1-től indulna el.

Forrás: Telex

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Akkor immár választani kell egy külföldi bankot- külföldön, amelynek semmi köze nincs ehhez a bűnbandához. Amihez rogán antalnak köze van, az nincs biztonságban.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
A kóterből elég nehéz lesz "fejleszteni"...
rücsü41
Rogán ismeri a történelmet, tudj hogy J.V. Sztálin is grúz származású volt, és őt azért nem lehet elfelejteni, ő így emlékezik rá,hogy grúz barátai vannak, akik biztos nem maradnak munka nélkül.
kereső
Akkor immár választani kell egy külföldi bankot- külföldön, amelynek semmi köze nincs ehhez a bűnbandához. Amihez rogán antalnak köze van, az nincs biztonságban.
Eladott Ország
Ez a gülüszemü kis görény az egyik legsumákabb figura a fideszben. Az egyik legaljasabb. A goebbelsi jelző nem véletlen. Ez az egyszerű parasztgyerek, de inkább tahó, néhány év alatt – papíron is – milliárdos lett. Hiába Magyarország a lehetőségek hazája. Tónika show...
twitter.com/janos_hary/status/1773385650038882363/photo/1
Yoda69
Aki fideSSes bankra bízza a pénzét, az ne csodálkozzon, ha ellopjak tőle.
lampa laz
És élete végéig ezért is jogdíjat fog kapni mint az elektronikus aláírás kitalálásáért? Mert mindehhez mérnöki tudás, szakember kell és nem politikus. Rogán csak haszonélvezője ennek a találmánynak, amiért qrva sok pénz jár.
kereső
@lampa laz: Ráadásul, az elektronikus aláirás már létezett, amikor rogán "feltalálta"Szóval ez csak kamu, a "fekete" pénzek legalizálására.
lampa laz
@kereső: Igen, ők a kp-t szeretik zsákban vagy bőröndben rubelben, dollárban vagy jüanba mindegy is csak jó sok legyen belőle. Gondolom az aláirás feltalálójának így jött be igazán az élet, hogy tonyót bevette az üzletbe, meg a legújabb találmány is a grúzzal együtt. Az összes politikusra mondhatjuk, h gazember, de rogán mindegyiken túltesz. Nem véletlen tartja maga mellett orbán, hiszen kis családja megélhetésében is nagy szerepe van rogánnak
CsipkeRózsa
Mit tud ez a sz.r ember, hogy Orbán lassan már mindent vele intéz?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.