A madárinfluenza és az ukrán áruk beáramlása sújtotta a magyar baromfitermelést 2023-ban, két nagy üzem is komoly veszteséggel zárt, de a többieknél sem rózsás a helyzet.

Lekaszálja a hazai baromfisokat az ukrán dömping – Ennek is búcsút mondhatunk

Fotó: 123rf.com

Bár az energia- és takarmányárak csökkenése kedvező lett volna a baromfitermelőknek 2023-ban, a madárinfluenza járvány és az ukrán áruk beáramlása komoly gondokat okozott az ágazatban. A termelés elmaradt a várakozásoktól, a megszokott piacokra való kijutás is nehézségekbe ütközött.

A Master Good és a Gallicoop is nehezebb évet tudhat maga mögött a 2022-es képest, ugyanakkor a Taravisnál, ha minimálisan is, de 1,7 milliárd forintról 2023-ban 1,83 milliárdra nőtt az adózott eredmény – írja az Agrárszektor nyomán a HelloVidék.

Nem alakult ilyen jól 2023 a Master Goodnál, az üzemi eredményük ugyanis 15 milliárd forintról egészen 10 milliárdra zuhant tavaly. A legrosszabb évet a Gallicoop zárta.

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke az Agrárszektornak elmondta, hogy a csirkeágazat legfontosabb problémáját az európai uniós szabályozás jelenti, valamint azok az ideológiák, amelyek egyre több szakmailag nem megalapozott előírást szeretnének megszavaztatni az uniós döntéshozókkal. Ez pedig kártékony lehet a szakma számára, éppen akkor, amikor egyébként folyamatosan nőne a fogyasztók igénye a baromfi termékek iránt.

A lap hangsúlyozza, az egyes termékpályáknál nemcsak a madárinfluenza jelent gondot, hanem azok a behozatali tilalmak és korlátozások, amelyeket az egyes országok hazánkkal szemben bevezettek és fenntartanak. Amíg ezeket vissza nem vonják, addig a magyar baromfiágazat fontos piacoktól esik el. Ez pedig azzal járhat, hogy ezek a készletek szintén beragadnak a hazai, kissé tágabb értelemben véve pedig európai piacokra, amelyek már így is jórészt telítve vannak.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
kot-kot kotkodács
minden napra 1 tojás!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Dr. Proktor
Mennyivel könnyebb lenne a sportolók élete is, ha csak egyedül kellene versenyezni - önmagukkal...
Nem csak az olcsó baromfihús jön egyébként, hanem az olcsó munkaerő is!
Sztyepospista
Amúgy azért ÉRDEKES... Ukrajnából MINDEN - DE TÉNYLEG MINDEN - olcsóbban jön, letöri a magyar termelők árait. Eddig OK.- és érthető. De... mégis NÁLUNK VAN háborús VÉSZHELYZET, pedig nem Magyarországot döntötték, döntik romba.
izéke
Ezentúl tolmácsot is kérek a grillcsirkémhez :))))))
Toller Béla
Mekkora lufi, már megint ! Hol érzékeltétek az olcsó ukrán csirkedömpinget ? A boltban 1500-1700 ft volt kilója, egy egyhetes 1200-1300 után, ami valami kormányfélelemből eredt, nem az ukránok okozták ! Miért nem intézkedik az EU ? Mert nincs miért ! Ha Ukrajnából valami olcsóbban jönne, ott van a magyar kormány, a magyar kereskedő - majd kiigazítja nekünk !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.