Sorra nyerik a pedagógusok a kifizetetlen túlóráik miatt indított munkaügyi pereket, ám a Székesfehérvári Tankerületi Központ durván beleszállt a tanárokba. Szerintük a pedagógus hibája, ha nem végez a munkájával nyolc óra alatt.

Székesfehérvári Tankerület: A pedagógus hibája, ha a napi nyolcórás munkaidő alatt nem végez a feladataival

Illusztráció: 123rf.com

A legtöbbször a bíróság kötelezte az elmaradt túlórapénzek kifizetésére a tankerületi központokat, de előfordult olyan is, hogy egyezség született a pereskedő tanárok és az érintett tankerület között – jegyezte meg cikkében a Népszava.

Utóbbira azonban kevés esély látszik abban a perben, amit 21 székesfehérvári tanár kezdeményezett a Székesfehérvári Tankerületi Központ ellen; a Népszava értesülései szerint ugyanis a tankerület nemhogy egyezségre nem törekszik, de még a tanárok követeléseinek jogosságát is vitatja – közölte a hellovidek.hu.

Az érintett tanárok először tavaly márciusban fordultak bírósághoz, majd eljárásjogi okokból novemberben ismét elő kellett terjeszteniük keresetüket, amelyben a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítésekért, a napi nyolc órán felüli munkavégzésért, valamint az iskolán kívüli, nem egy esetben hétvégi munkavégzésért (például osztálykirándulások, gimnáziumi gólyatábor) járó díjazások kifizetését kérték több évre visszamenőleg.

Erre a Tankerület ellenkérelmet nyújtott be, mondván, hogy az igények egy része elévült, de azoknak is kérik az elutasítását, amik még nem évültek el.

A tankerület vitatja, hogy a tanárokat ki nem fizetett járandóságok illetnék, szerintük az érintetteknek korábban semmilyen követelésük nem volt, majd évek múlva mégis előálltak ilyenekkel. Az eseti helyettesítésekkel kapcsolatban az a véleményük, nincs jelentősége annak, hogy azok elrendelésére mikor kerül sor – miközben más hasonló perekben már bíróság mondta ki, hogy a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítéseket rendkívüli munkaidőként kell nyilvántartani és kifizetni. A nyolc órán felüli napi munkavégzésről lényegében úgy vélekedtek:

a pedagógus hibája, ha a napi nyolcórás munkaidő alatt nem végez a feladataival (például az átlagosnál lassabban javít dolgozatokat, nehezebben készül fel a tanórákra).

Az iskolán kívüli munkavégzésről a székesfehérvári tanárok esetében az az álláspontjuk, mivel a gólyatábor nem szerepel a hivatalos pedagógiai programban, a különböző túrák és tanulmányi kirándulások pedig nincsenek benne az aktuális tanév iskolai munkatervében, semmi nem igazolja, hogy ezeket a programokat valóban végrehajtották.

Vagyis a tankerület szerint az érintett pedagógusok olyan osztálykirándulásokon vettek részt, amelyek meg sem történtek, legalábbis papíron.

A székesfehérvári tanárok jogi képviselője, Stein Barnabás ügyvéd cinikusnak és abszurdnak nevezte a tankerület állításait.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Maxipocak
Miért nem bassza már szájba valamelyik tesitanár ezt a pökhendi fideszgeci csinovnyikot?
Maxipocak
Miért nem bassza már szájba valamelyik tesitanár ezt a pökhendi fideszgeci csinovnyikot?
nezelodo
Én eddig azt hittem, a dolgozó főnöke utasítja túlórára a beosztottját. Most meg a tankerület aszongya, magától a saját szórakoztatására túlóráztak a tanerők! Mégiscsak túlélte a sztahanovista mozgalom a rendszerváltást?
szaboria1
Azt nem értem minek ez sok tankerület, ja elfeljtettem a segnyelóknak is kell valamivel meg hálálni. Igaz az már nem számit, hogy sok nem is ért hozzá.
Dr. Proktor
Mindez csak azért, mert a politikai túlélés alapja az, hogy képzetlen seggnyalók kerüljenek pozícióba!
Van azért ott képzett is, de jó pénzért vállalja a képzetlen szerepét...
Tisztára mint az ötvenes években, a suszterből lett a bőrgyár vezérigazgatója, csak a komcsik nem voltak azért olyan hülyék, hogy a főmérnököt is lecseréljék!
A fidesz ezt is megteszi.
nezelodo
Ahogy a tankerületek kádereit megismeri a földi halandó, alighanem nem a szakmai sikereik voltak a kiválasztás szempontjai, hanem annak hiánya és a törleszkedés tette alkalmassá a pártkatonai szerepre, és tisztelet azon keveseknek, akikre ez nem vonatkozik. Persze ez utóbbiak nem lesznek hosszú életűek abban a hivatalban, ha rájön a párt, hogy inkább a szakmaiságot, és nem a nyalást választják.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.