Hidegfront érte el az országot északnyugat felől – heves zivatarok kialakulására is kedvezőek lehetnek a feltételek, nagy területen és akár több hullámban is.

Hidegfront érte el az országot északnyugat felől. Hatására kezdetben főként a Dunántúlon és az ország középső észak-déli sávjában fordulhatnak elő zivatarok, majd a nap folyamán a zivatartevékenység súlypontja várhatóan fokozatosan az ország keleti, délkeleti felére helyeződik, s ekkor már heves zivatarok kialakulásához is – nagy területen és akár több hullámban is – kedvezőek lehetnek a feltételek – adta ki a tájékoztatást a met.hu.

Több hullámban támad a zivatar: a legmagasabb fokú, piros riasztás is érvénybe léphet!

Több hullámban támad ma a zivatar – Fotó: pixabay

A zivatarokat általában viharos erejű szél (>60 km/h), intenzív csapadékhullás, valamint jégeső (< 2 cm) kísérheti. Heves zivatar esetén erősen viharos (>90-110 km/h) széllökés, nagy méretű jég (ált. 2-5 cm, egy-egy helyen akár 5 cm-t meghaladó átmérőjű), valamint felhőszakadás (ált. 30 mm körül, néhol akár > 50 mm) fordulhat elő. Várhatóan szombatról vasárnapra virradó éjszaka sem csillapodik a zivatartevékenység.

A met.hu felhívja a figyelmet, hogy az időjárási helyzetre való tekintettel akár a legmagasabb fokú, piros riasztás is érvénybe léphet!

Az említett hidegfront az ország északi, északnyugati felén megszünteti a hőséget. Ezzel szemben a Dunántúl délkeleti részén, valamint az Alföldön északnyugatról délkelet felé haladva egyre magasabb középhőmérséklet valószínű: kiemelten Csongrád-Csanád, valamint Békés megyében a napi középhőmérséklet értéke elérheti a 29 fokot – írta a met.hu.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.