Novemberben a szocialisták elemelkedtek a mélypontról, most december elején valamelyest tovább javult a helyzetük az Ipsos felmérése szerint; jelenleg a választókorú népesség 14 százaléka támogatja őket - közölte csütörtöki számában a Népszabadság.

Forrás: STOP
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
furfang
@szaboria: és akkor nyugodtan olvasgathatsz még Ria, mert a közművek, benne az eLMŰ, a GÁZMŰVEKL, A CSATORNÁZÁSI MŰVEK, azaz ami minden hónapban leveszi a keresetünket azlegjobb tudomásom szerint a Horn kormány kezdeményezésére, és az mszp-szdsz többségi szavazás útján került privatizálásra. Egyébként azt megértem, ha kiábrándultál mint írod "Engem senki nem fizetett meg mert amit én csináltam azt annak idején hitből csináltam de amikor, láttam,hogy mennyire érdekli az emberek sorsa öket na akkor elegem lett." És a mostani kormány akik 8 éve válogatott módon babrálnak ki az emberekből az hidegen hagy? Ez nem ábrándított ki? Különös ez a szelektálás...
vukkocska
@gcsabi: szerintem magasan vezet az MDF 1990-44 között.
luciferi
@gcsabi: nem is ezt írtam.:)) Csak Mikola et. ne szájaljon kórházügyben. Ennyi.
Csubaka
@szaboria: Itt egy korabeli eredeti hír és mivel a közszolgálati televízió a forrás, nem hinném, hogy 2007-ben sok köze lett volna a FIDESZ-hez.!!!
Külön figyelmedbe ajánlom a "Haszonfaló menedzsement díj" részt!!!

Magyarország
Csillagászati árat fizetünk a vízmű-privatizáció után
Feltöltés időpontja: 2007. szeptember 20. 11:57 | www.magyarhirlap.hu
Elkerülhetetlen a vízművek privatizációja - értesült a napokban a közszolgálati televízió. Ha ez megvalósul, akár száz százalékkal is többet kell fizetnünk a vízért.
A főváros vezetése - a menedzsmentdíj miatt kirobbant vita után - májusban döntötte el, hogy felülvizsgálja a vízművekre tíz éve kötött privatizációs szerződést.

A Fővárosi Önkormányzat szakbizottságának szerdai ülésén ismét terítékre kerül a Fővárosi Vízművek menedzsmentszerződése, Wintermantel Zsolt veti majd fel a Fidesz részéről. "Az idei ivóvízdíj emeléséről ősszel dönt a közgyűlés, emiatt is indokolt, hogy tájékoztatást kapjanak a privatizációs szerződés felülvizsgálatáról" - mondta lapunknak Wintermantel. Mivel a Fővárosi Vízművek bevétele lényegében a beszedett vízdíjból származik, az ivóvíz árának emelkedése összefügg a külföldi tulajdonosoknak fizetendő menedzsment-díj mértékével is.

Haszonfaló menedzsmentdíj

Az úgynevezett menedzsmentdíjas privatizációs ügyletet még 1997-ben ütötte nyélbe a Demszky-féle fővárosi vezetés. Azóta egyetemi tananyag, miként nem szabad privatizálni stratégiai fontosságú közösségi közművállalatot. 1997-ben a francia SLDE és a német RWE 25 évre szerzett irányítási jogot a fővárosi közmű cég felett úgy, hogy a cég részvényeinek huszonöt százalékáért tizenhétmilliárd forintot fizetett. A külföldiek delegálják a menedzsmentbe a cégvezetőket - többnyire magyarokat -, cserébe évente kivisznek a cégből két-három milliárd forint menedzsmentdíjat. Információink szerint a száznegyven éves vízmű-társaságba semmilyen értékelhető know-how-t nem hoztak be eddig. A külföldi menedzsmentdíjas tulajdonosok befektetése az elmúlt nyolc évben lényegében megtérült, a még fennálló tizenhét év alatt kifizetendő több tízmilliárd forint menedzsmentdíj immár busás haszonként jelenik meg a multik könyveiben.

A közszolgálati televízió szombati Híradó című műsora arról számolt be, hogy országszerte elkerülhetetlen a vízművek privatizációja, ugyanis a vezetékek elöregedtek, az önkormányzatoknak nincs pénzük a felújításukra, ezért képtelenek teljesíteni a szigorú uniós vízminőségi szabályokat.

Égbe szökő vízdíjak

A privatizáció után az új tulajdonosok beépítik majd a vízdíj árába a felújítás költségeit, vagyis az ivóvíz árának drasztikus emelése várható. A környezetvédelmi minisztérium szakállamtitkára ötven-, illetve százszázalékos díjnövekedést prognosztizált. Az elöregedett vízvezetékek felújításának kötelezettsége elsősorban a hetvenöt százalékos tulajdonost, a Fővárosi Önkormányzatot terheli, az viszont megszabhatja az ivóvízdíj árát.

Csakhogy a szolgáltató rendkívüli mértékben sem emelheti az árat, mert akkor erőteljes vízspórolással reagálnak a fogyasztók, emiatt csökken a víz forgási sebessége, megnő a baktériumfertőzés veszélye, még többet kell költeni a víztisztításra, a klórozásra, az ivóvíz minőségének garantálására.

Vagyis gúzsba kötötte magát a főváros a menedzsmentdíjas ügylettel. Ha árat emel, a többletként keletkező bevételt nem költheti el fejlesztésre. Haranghy Csaba vízmű-vezérigazgató elmondása szerint jelenleg minden százmillió forintnyi költségmegtakarításból hetvenötmillió menedzsment- vagy sikerdíjakra megy el.

Torkos Matild

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.