Mindössze egy romániai magyar diák nyert felvételt a bukaresti Alexandru Ioan Cuza rendőrakadémiára.

Forrás: mediatica.ro
Feltöltő: farczadi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
farczadi
ez úgy egy érdekes hír... illetékes emberek elgondolkodhatnak rajta...
farczadi
@nyanya001: szerintem itt nem feltétlenül sovinizmusról van szó, hiszen eleve magyaroknak fenntartott helyekről beszélünk. sokkal inkább román nyelvtudás és egyebek. nem?
nyanya001
@farczadi: Ma már minden magyar származássú román állampolgár beszéli a románt, ugyanis másképp nem is érettségizhet, csakis románul.
De az általános iskolákban is román nyelven tanulnak.
farczadi
@nyanya001: hoppá! magyar származású? nem, kedves nyanya, ezek magyarok, nem magyar származásúak. az érettségi pedig magyar nyelven zajlik. a Székelyföldön vannak nagy hiányosságok a román nyelvtudást illetően. tapasztalatból mondom, hogy bizony vannak szép számmal, akik nem beszélnek románul. az az igazság, hogy nagyon nincs is szükségük, leszámítva az ilyen felvételizős-vizsgázós eseteket.
nyanya001
@farczadi: Bizony, már igy kell mondani, hogy magyar származású román állampolgár - sajnos - ha tetszik, hanem.
Van ismerősöm székelyföldön, már nem fiatal, 57 éves, középiskolát végzett ( ott élt mindig) román nyelven tehette le az érettségit és a szakvizsgát. Ő most 63 éves.
De van "egészen közeli ismerősöm" aki szintén román nyelven érettségizhetett.
Nyilván ide is a román nyelvtudás volt az egyik kritérium.
farczadi
@nyanya001: hát ez azért nem egészen állja. én - magyar vagyok. magyarnak születtem. bocs, de ugye, elmondhatom magamról?
nyanya001
@farczadi: Miért ne?
Valmit nagyon félreértettél azt hiszem!
csutak
Nekem pedig Lille mellett egy parkolóban egy székely ember elmagyarázta, hogy ők (romániaiak) nem magyarok, hanem vagy székelyek vagy románok.
Autentikus forrásból való hírt elfogadok ténynek!
farczadi
@csutak: @nyanya001: akkor most már végképp nem értem. szerintetek a romániai magyarok románok? székelyek? de semmiképpen nem magyarok?
csutak
@farczadi: Nem akarom ezt a kérdést eldönteni, mert nem tudom eldönteni!

Igor Vicai barátom például bár szerb állampolgár mégis Magyar a javából.
Amikor bombázni kezdték a volt Kisjugoszláviát, telefonon áthívtam, lakjon nálunk.
Azt mondta:
Én itt születtem és bár magyar vagyok, mégis ez a hazám. Ha meg kell halnom, akkor meghalok de itt!
Tudod, akkor elgondolkoztam a dolgokon.
Aki ahol született az a hazája!
Tőlem lehet magyar is, ha annak vallja magát és bírja a nyelvet.
farczadi
@csutak: én is itt vagyok magyar, ahol vagyok. sokkal nehezebb itt magyarnak lenni és megmaradni, mint amott. és ki akarna hortobágyon vagy az alföldön lakni. én nem. és még valami. a haza és az ország, ahol laksz, az két különböző, sőt nagyon különböző dolog. szerintem.
luciferi
@farczadi: a Hortobágy, és az Alföld (mert így írják) nem része a hazánknak???????
És nagyon sokan laknak ott. Szted akkor Ők nem magyarok?
farczadi
@kevijeni: Ők magyarok és Mi is magyarok vagyunk. nem magyar származásúak, a jó ég áldjon meg benneteket. feleim. látjátok szümtükkel mik vogymuk?
lópicigáspár
@farczadi: Előre kellene tekinteni, nem a múlton lovagolni! Azt már elcseszték dicső politikusaink! A származásról: Magyarul beszélő román állampolgár.
Atomqkac azaz EbUraFakó
Az a lényeg, hogy nálunk viszont államilag támogatott képzést élvezhetnek a saját fiataljainkkal szemben!

Jó lenne már, ha a Román állam is gyakorolna valami gesztus-félét felénk. De nem! Ők csak utálnak bennünket.

Nemrég volt egy érdekes helyzet, ami velem és párommal történt Romániában. Üzleti úton voltunk kint és romániai magyarokkal kerültünk kapcsolatba. Igaz, hogy semmiféle rossz megjegyzést nem tettek, mégis végig az volt az érzésem, hogy nem szívesen beszélnek velünk és csak azért nem fordítottak hátat, mert volt nálunk pénz!

Nekik árujuk volt, nekünk pénzünk az áruért, de egyáltalán nem voltak barátságosak....nem értettem miért. em tudom miért, de én is erősen szorongtam és nagyon feszélyezett voltam végig, amíg Romániában tartózkodtunk.
Még most is összeszorul a gyomrom és kellemetlen érzésem van, ha erre a szitzra visszagondolok. (két hónapja volt)
Csizmás Kond
@lópicigáspár: vagyis az a magyar aki pl. tud németül az nyugodtan nevezhető németül beszélő magyar állampolgárnak ?

és mindenkinek
előbb olvasni, tanulni és ha mindez rendben csak akkor okoskodni.
lópicigáspár
@Csizmás Kond: Neked meg szöveget értelmezni.
Csizmás Kond
@lópicigáspár: ezt te írtad: "Magyarul beszélő román állampolgár". ...aki ugyan lehet bolgár, cigány, zsidó vagy akárki, csak beszéljen magyarul és legyen román állampolgársága.
....másképp hogyan lehet értelmezni ?
farczadi
@lópicigáspár: nem, nem, Csizmásnak abszolút igaza van! én sem értem, miért nem lehet a magyart egyszerűen magyarnak nevezni, függetlenül attól, hogy hol él és milyen állampolgár!
lópicigáspár
@farczadi: Egyébként délelőtt kinn voltam Aradon egy májusban nyitott 100%-ban román érdekeltségű áruházban bútor vásárlási szándékkal. Szóba elegyedtem egy eladóval, először románul, majd mikor kiderült, hogy legalább olyan jól beszél magyarul mint én, hát magyarul folytattuk a csevejt. Nem tudtam elkerülni a politizálást, mert Ő hozta fel, de büszke volt az anyanyelvére(magyar), de ragaszkodott ahhoz, hogy bizony román állampolgár. Tehát magyarul beszélő román állampolgár. De, hogy örüljetek, módosítok az érthetőség kedvéért. Magyar anyanyelvű nem magyar állampolgár. Ha ebből sem értitek, sajnálom.
farczadi
@lópicigáspár: na ja. de ha kérjük a magyar állampolgárságot, mert a kettős állampolgárság törvénye alapján bizony már megtehetjük, és valószínűleg élünk is a lehetőséggel, akkor már ez a meghatározásod sem állja majd a helyét... :D
lópicigáspár
Hát kérd! Ennyi erővel én is kérhetném a románt, amit fontolgatok is, hisz Nicolae Ceauşescu a Viktorunkhoz képest egy angyal volt, tehát most ott biztosan jobb mint itt.
farczadi
@lópicigáspár: jaj, nem tudod, mit beszélsz! amúgy: nagyapád román állampolgár volt? mert az enyém magyar! csak áthúzták a feje fölött a határt...
lópicigáspár
@farczadi: A nagyapám annyira nem akart román lenni, hogy gyalog átjött anno és elég messziről, hátrahagyva mindenét, úgyhogy tudom mit beszélek!
farczadi
@lópicigáspár: ha tudod, mit beszélsz, akkor megkérlek, magyarázd el, pontosan hogy érted ezt a kijelentésed: "...hisz Nicolae Ceauşescu a Viktorunkhoz képest egy angyal volt..." nagyon kíváncsi vagyok. őszintén!
farczadi
@lópicigáspár: valamikor foglalkoztatott a gondolat, de már régesrég letettem róla. sok barátom azonban kiment, kint él. unokatestvérem is, két fia pesten született már. ezek az emberek mind éltek a Ceausescu-időben, és ha ők most odamentek lakni, élni, azt hiszem, azt jelenti, hogy jobban megélnek, mint idehaza. tudod-e milyen, amikor a szeretett vezető képe a falon, és a kicsikkel már az óvoda kiscsoportjában megtanítják az állam nyelvén, hogy kit látunk a képen? szerteszét röhögtük magunkat, amikor a 4 éves másik unokatestvérem előadta a nyolcvanas évek derekán. vagy amikor jegyre adják a kenyeret és két órát kell érte sorba állni, adagra a lisztet, olajat, tojást... amikor egy hónapra jár neked 5 tojás és egy fél vaj? amikor este 7-8-kor elveszik a villanyt, és csak tova 11-kor adják meg? és ez csak, ami a felszínen látható, közvetlenül érezhető... hol van még mindaz, ami a háttérben zajlik? a megfélemlítés, a kirekesztés? lássuk, milyen ellenpéldát tudsz mindezekre hozni! miben korlátoz benneteket Orbán? vagy az elődjei?
csutak
@farczadi: Ceausescu szerette a gyermekeket.
Egy vidéki útján egy falun halad keresztül és megállítja az autót.
Kiszáll és körbeugrálják a gyerekek.
No aprókák, aki megmondja, hogy ki vagyok én, az ajándékot kap.
A legkisebb megszólal. Te vagy a Kárpátok géniusza Ceausescu elvtárs.
Csau szeme elhomályosul és kérdi a picurkát:
- És mondd csak, mit kérsz?
- Azt az izét az autód ablakából.
- Az ablaktörlőt? És miért?
- Mert ha az apukám meglátja azt a mocskos pofádat leköpi a képernyőt és nekem kell letakarítani!
lópicigáspár
@farczadi: Akkor azt is tudod, hogy miért tette mindezt. 1989-ben mielőtt kivégezték, az utolsó bani államadósságot is kifizette. Talán,ha nem lövik le mint egy kutyát, esetleg tehetett volna valamit az életszínvonal növeléséért is. Azt nem állítom, hogy szent volt, de most miért is kell a sokadik IMF hitelcsomagot lekérnetek? Mivel rendszeresen járok látogatóba hozzátok, ismerőseim, rokonaim igen sűrűn emlegetik, hogy akkor jobb volt. Igaz most minden van, csak a 300 lei nyögdíjból nem lehet megvenni. Szerencse, hogy vidéken, falun laknak és ami hiányzik, azt meg tudják termelni. Azt hiszem, itt fejezem be a veled folytatott eszmecserét, én nem megyek Romániába észt osztani.
farczadi
@lópicigáspár: ez így a legkönnyebb, lelépni, nem folytatni a vitát. sajnos, csak az tudja, tudhatja, milyen volt itt, aki megélte. aki nem, annak fogalma sincs. sötétben gyertyafénynél két órát sorba állni egy fél liter olajért... milyen lehet ez, barátom?
csutak
@farczadi: Amúgy amit Te leírtál azt édesanyám 1950-ben (nőverem születésekor) élte meg.
Fél liter tehén tejért a falu túlfelére kellett mennie, mert a jegyét csak ott tudta beváltani! (Hatvan az akkor még falu neve).
A hiánygazdaság az mindenütt egyforma jelenségeket produkál.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.