A magyar határon bevált a kerítés, ahogy máshol is Európában, habár ezekről nem beszélnek – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök az ABC című spanyol konzervatív napilap vasárnapi számában megjelent interjúban.

A miénk az ötödik. Vannak a spanyolok (Ceuta, Melilla), van Calais-ban, Görögország és Törökország határán, Bulgáriában a török határon, és mind hatékonyak. Senki sem mondja, hogy ez az ideális megoldás, de el kell ismerni, hogy ez áll legközelebb az ideálishoz

– fogalmazott a kormányfő, aki az Európai Néppárt (EPP) kétnapos kongresszusán járt Madridban a héten, ahol a fő téma a migráció volt.

A magyar politikus szerint a kerítés csak a második legjobb megoldás, amely az "első védelmi vonallá vált". A legjobb megoldás az lenne, ha a görögök elfogadnák az európai határvédelmi segítséget – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy ki kell mondani: Görögország nem teljesíti nemzetközi kötelezettségeit, az ő feladata lenne megvédeni az uniós külső határokat, ahogy azt Magyarország tette.

Ez politikai akarat kérdése. Ha nem képesek egyedül, kérjenek segítséget

– jegyezte meg.

Mint mondta, amikor Angela Merkel engedélyezte az ellenőrizetlen és szabályozatlan belépést a migránsok számára, Magyarország komoly bajban volt.

A migránsok megszállták a déli határainkat, de a szerződés betartása miatt nem tudtuk továbbengedni őket a következő schengeni országba a nyugati határ felé. Így növekedett masszívan a migránsok száma Magyarországon. Ebből a szempontból Merkel sokat segített nekünk

- fogalmazott.

Orbán Viktor az interjúban kitért arra is, hogy az embercsempészek számára a szabályozatlan helyzet üzleti lehetőség, de ez bűncselekmény, amelynek csak úgy lehet véget vetni, ha a csempészek nem tudják elvinni az embereket Németországba. "Ezért várunk arra, hogy miként dönt Németország" – mondta.

A miniszterelnök szerint Törökország stratégiai partner az Európai Unió számára, nélkülük nem sikerülhet megoldást találni a jelenlegi helyzetre. Ugyanakkor a velük való tárgyalás előtt Európának védenie kell a görög határt ahhoz, hogy "erőpozíciót" mutasson. "Ha képesek vagyunk megtenni és megerősíteni a schengeni megállapodás alkalmazását, akkor lesz meg a kiindulási pontunk a törökökkel való tárgyaláshoz" – állapította meg.

A török elnökről így nyilatkozott az ABC-nek: "én tisztelem Erdogan elnököt, bár a nemzetközi sajtó számára egy fekete bárány. Ha azt akarják, hogy a török társadalom fejlődjön, egy erős vezetőre van szükség, akár tetszik, akár nem. Mert az Európai Unióban nem kedvelik az erős vezetőket. Az Európai Unióban a jó vezető a gyenge vezető, az erős vezetőt veszélyesnek tartják".

Meglátása szerint az unió az intézményi vezetést preferálja, de a kollektív irányítás szerinte csak jólét idején működhet, krízisben nem.

A magyar kormányfő beszélt arról is, hogy migrációs szempontból nem csak Szíria jelent problémát, mert egyre többen érkeznek Pakisztánból, Afganisztánból és Afrikából is. "Ha fenntartjuk a meghívás politikáját, akkor (...) elfogadják azt" – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ez a kihívás nagyobb annál, mint amilyennek jelenleg látszik.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tökéletlen és csodátlan
Ekkorát ne táncoljál már pávában!
Eddig úgy volt, hogy mi segítettünk Merkelnek.

Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke.
Te azt mondtad, hogy végvári várkapitányként ,megvédted az EU-t a menekült hordáktól.
Egy kérdésem van: Eddig minden menekült bejutott az EU területére, aki akart.
Tehén? Mitől, kiktől védted te meg Európát?
Az én válaszom: Senkitől!!! (kerítés ide vagy oda)
A tiéd: "..."
Hazudj valamit, aztán lopózz ki éjjel a hűtőhöz, és zabáld magad még dagattabra, (zugevő, zugivó) Döbrögi!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vukkocska
Most akkor mi van? Hol beszól, hol benyal. Biztos megint rászóltak.
tökéletlen és csodátlan
Ekkorát ne táncoljál már pávában!
Eddig úgy volt, hogy mi segítettünk Merkelnek.

Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke.
Te azt mondtad, hogy végvári várkapitányként ,megvédted az EU-t a menekült hordáktól.
Egy kérdésem van: Eddig minden menekült bejutott az EU területére, aki akart.
Tehén? Mitől, kiktől védted te meg Európát?
Az én válaszom: Senkitől!!! (kerítés ide vagy oda)
A tiéd: "..."
Hazudj valamit, aztán lopózz ki éjjel a hűtőhöz, és zabáld magad még dagattabra, (zugevő, zugivó) Döbrögi!
libellle
@tökéletlen és csodátlan: Ez a nyomorék most akkorát hazudott mint még az életében soha. Merkel soha nem mondott ilyet. Ez a nyomorék nyomta rá és még mindig nyomja nyugat -éuropára regisztrácio nélkül a migránsokat. A keritése semmit de semmit nem ér.
dragonfly
@tökéletlen és csodátlan: Te, meddig mehet még ez így, mikor lesz ennek vége??? hát tényleg ennyire hüjék vagy gyávák vagyunk???
Desischado
Nekem már kínai, lassan nem tudom követni ezt a férget. Hol támadja, hol meg nyalizik Merkel asszonynak és az EU-nak. Az rendben van, hogy hazugság nélkül nem bír meglenni, de ekkorát hazudni, na ez sem mindennapi!
1magyar
Segített abban a döntésben, hogy megépítsük a kerítést.
krumpli
@Desischado: Aludj rá egyet azután magyarul is írd le... :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.