Valamennyi lehetőséget és képességet ki kell használni ahhoz, hogy a Teherán és Budapest közötti kapcsolatok minden téren erősödjenek – hangsúlyozta kedden Haszan Róháni iráni elnök az Orbán Viktor miniszterelnökkel Teheránban folytatott megbeszélésen.

"Irán és Magyarország közel áll egymáshoz a kultúra és a történelem terén, és a két nemzet közötti jó viszony megfelelő alapot nyújt a kapcsolatok bővítéséhez" – mondta az iráni elnök a teheráni elnöki hivatal honlapján megjelent közlemény szerint.

Iráni elnök: Magyarország és Irán közel áll egymáshoz

Róháni a magyar kormányfővel tartott találkozón hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a két ország kormánya készítse elő a terepet a magánszektorban megvalósuló együttműködésekhez. "Igyekeznünk kell a két ország magánszektorának és vállalatainak segítségére lenni abban, hogy szorosabb legyen az együttműködés közöttük" – mondta az iráni államfő.

A regionális és nemzetközi ügyeket illetően Róháni a két ország egymáshoz közeli álláspontjáról szólva azt mondta: "Ma a terrorizmus az erőszak és a szélsőségesség legfőbb szimbóluma a világon, és úgy gondoljuk, hogy az egész világot érintő globális ügyről és válságról van szó" – hangsúlyozta. "Mára a terrorizmus egy nagyon veszélyes vírussá vált, amely a régióban és az egész világon terjed. Ha az egész világ szembeszáll a terrorizmus támogatóival, sikerül győznünk. Mindannyiunknak teljes erőbedobással kell dolgoznunk ezen, s Irán és Magyarország jól együtt tud működni ezeknek a regionális és nemzetközi céloknak az elérésében" – folytatta Róháni.

A közlemény szerint az iráni elnök a terrorizmus egyik gyökerének nevezte azt, hogy a nagyhatalmak beavatkoznak más országok ügyeibe. "A nemzetközi kapcsolatok egyik alapelve más nemzetek jogainak és ezen jogok egyenlőségének a tiszteletben tartása, és mi úgy hisszük, hogy a globális ügyek és problémák megoldásához nem vezet más út, csak a világ országai közötti szövetkezés, együttműködés és véleménycsere" – szögezte le.

Orbán Viktor örömét fejezte ki a Róhánival tartott találkozó miatt, és pozitívnak értékelte az iráni tisztségviselőkkel folytatott megbeszéléseit – állt a teheráni közleményben.

"Ma leraktuk az alapokat a két ország közötti tudományos és kutatási kapcsolatok fellendítéséhez, s ezeken a területeken készek vagyunk megerősíteni az Iránnal való viszonyt" – hangsúlyozta a magyar kormányfő. Egyúttal reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jövőben minden téren fejlődni fognak a bilaterális kapcsolatok.

"Sajnos a regionális kérdések megoldásában a mai napig nem alakult ki pozitív és közös álláspont a Nyugaton (...). Reméljük, hogy a régió nagy és befolyásos országainak – köztük Iránnak – a segítségével, és a velük való egyeztetés útján közelebb jutunk ehhez a célhoz" – tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök kétnapos iráni programja végén találkozott Haszan Róháni elnökkel.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vadnarancs
Európában iszlám, migráns és arabellenes, arab országokban az iszlám s.ggnyalója. Ezt szeretitek ti, ezt a bomlott elméjű valamit. Hajrá Fidesz, hajrá Magyarország!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
fekete
Anyatollanak me'g ma is sokan bokolnak.John Kerry is alairta Irannal az Atom bomba NEM
gyartasat! Vilanyt fognak gyartani.Az egesz vilag ugatja Kerryt azota.
vadnarancs
Európában iszlám, migráns és arabellenes, arab országokban az iszlám s.ggnyalója. Ezt szeretitek ti, ezt a bomlott elméjű valamit. Hajrá Fidesz, hajrá Magyarország!
Jozefina
Miről beszélünk, vagy hazudozunk, vagy eláruljuk hazánkat és Európát???
"Iránban '79 óta háború van! Nem olyan háború, mint Irakban vagy Szíriában. Nálunk a háború a felszín alatt zajlik, külföldről nem látni, de az iszlamista vezetés háborúzik az emberek ellen" - mondja az egyikük.
"Nálunk nem kell sokat tenni azért, hogy az életünkkel fizessünk" - folytatta egy másik, Szűz Mária pólós fiatal. "Barátnőd van? Veszélyben a nyakad. Sört ittál? Felköthetnek. Keresztény vagy? Az életeddel játszol"
Idézet: www.atv.hu/kulfold/20151201-kiirtanak-az-irani-keresztenyeket
Orbán vajon kiket képvisel, amikor ilyen országok vezetőivel bratyizik???
vadnarancs
@DR Eric CARTMEN: Nem Magyarország csak az elmebajos csuti és bandája!
verum
Bárkivel lepaktál és már nem is szeretném tudni, hogy miért. :-(
nezelodo
@DR Eric CARTMEN: Nem Magyarország süllyedt idáig, csak az állampárt, mert azok már csak ilyenek...
DR Eric CARTMEN
@vadnarancs: @nezelodo: Az a baj, hogy ezekkel a sötétekkel azonosítanak bennünket ! Két hete voltam Hollandiában. Sokszor járok oda, mert kint él egy rokonom. Legutóbb fél éve voltam, akkor még minden olyan volt mint régebben. Most a "megszokott" helyeken mikor hallották hogy magyarul beszélgetünk, szinte kinéztek maguk közül. Borzasztó volt. És ezeknek a bunkó, aljas "politikusoknak" köszönhetjük.
Eriksson
@DR Eric CARTMEN: Igazad van, de szerintem nem csak a magyar politikusoknak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.