Putyin agressziónak nyilvánította a támadást, ami alááshatja az orosz-amerikai kapcsolatokat is.

59 rakétával támadt a szíriai Homsz légibázisára az USA péntek hajnalban a héten történt mérgesgáz-támadás miatt. A légibázison oroszok is vannak. Egyelőre 5 halottról tudni.

Az oroszok nem tájékoztatnak többé arról, hol és mikor lépnek akcióba

Moszkva felfüggesztette a szíriai katonai légi bevetések biztonságának szavatolását célzó orosz-amerikai memorandum hatályát

hirdetés

- közölte pénteken Moszkvában Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő – írja az MTI.

A 444 cikkében kifejti, hogy ez mit is jelent:

Elkerülendő a tragikus félreértéseket, Oroszország és az Egyesült Államok memorandumot írt alá arról, hogy folyamatosan és valós időben tájékoztatni fogják egymást a tervezett műveletekről és repülőik helyzetéről, nehogy véletlenül lelőjön egy amerikai gép egy oroszt, vagy fordítva. Az egyezmény annyira működött, hogy ez idáig sikerült elkerülni a katasztrófát. Sőt, az amerikaiak ez alapján figyelmeztették előre az oroszokat a Sajrat légitámaszpont elleni hajnali rakétacsapásról is, mert a támaszpontot az orosz hadsereg is használja.

Az egyezmény felmondásával Oroszország mostantól nem fogja tájékoztatni az Egyesült Államokat szíriai műveleteiről. Ami egyrészt a fentebb már vázolt okokból is életveszélyes döntés. Másrészt különösen aggasztó lehet az amerikaiaknak azért is, mert bár ez nincs túlreklámozva, de Szíriában most mintegy ezer amerikai katona állomásozik. Ezek a különlegesen képzett katonák végeznek felderítést, jelölik ki a légicsapások célpontjait. És ők a legegyértelműbb célpontjai az Oroszország támogatását élvező szír rezsim bosszújának is.

A britek, a franciák és Szaúd-Arábia Trumpék mellett áll

A brit kormány szerint Trump lépése "megfelelő válasz a barbár vegyifegyver-támadásra". A francia külügyminisztérium is támogatólag nyilatkozott, szerintük az USA lépése világosan kinyilvánította, hogy Szíria jövőjét nem Aszaddal kell elképzelni, ezt jó lenne, ha az oroszok és az irániak is felfognák. 

Szaúd-Arábia támogatta az amerikai légicsapást, Irán viszont elítélte a lépést. (Index)

Öt halottról tudni eddig

Eddig 5 halottról és hét sérültről lehet tudni, akik közt lehetnek civilek is. (Index)

Putyin: szuverén államot támadott meg Trump

Megszólalt Vlagyimir Putyin is a péntek hajnali amerikai rakétatámadás kapcsán, aki mondvacsinált ürügynek tartja a hét eleji gáztámadást, amire hivatkozva Trump elrendelte a katonai akciót. 

Az orosz államfő szerint a támadás célja nem más volt, mint hogy elterelje a figyelmet az Észak-Irakban történt amerikai támadásokban meghalt civilekről. A rakétacsapás nem más, mint agresszió egy szuverén állam ellen, megsértve a nemzetközi jogot is, ezzel pedig az orosz-amerikai kapcsolatokat sikerült Trumpéknak megingatniuk. 

Putyin szerint a szír hadseregnek nincs vegyifegyver-készlete, a megsemmisítés tényét a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet is megerősítette.

Az orosz államfő úgy véli, ez a lépés nem viszi közelebb a feleket a terrorizmus elleni harc miatt szükséges összefogásban, sőt, inkább eltávolodhatnak egymástól az amerikai és orosz, valamint más felek.  (TASS)

Orosz tisztviselő: aláássa a terror elleni harcot az amerikai csapás

Viktor Ozerov, a Szövetségi Tanács védelmi bizottságának vezetője szerint az USA lépése alááshatja a terrorizmus elleni harcot. 

Ozerov azt is elmondta, a támadást úgy is lehet tekinteni, mint az USA agresszióját egy ENSZ-tagállam ellen (Szíria ugyanis tag az ENSZ-ben).

Ozerovon kívül eddig semmilyen orosz hivatalos szerv nem minősítette az amerikai támadást. (BBC)

Korábban írtuk:

59 rakétát indítottak egy szír légibázisra

Az Egyesült Államok masszív rakétatámadást intézett manőverező robotrepülőgépekkel péntek hajnalban a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul a keddi feltételezett vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolják – közölték amerikai tisztségviselők.

 

Trump diktátornak nevezte Aszadot

Donald Trump amerikai elnök a floridai rezidenciáján rövid beszédben jelentette be döntését a szíriai célpontok elleni támadásokról. Megismételte, hogy mélyen megrendítette őt a szíriai Idlíb tartományban végrehajtott gáztámadás, és leszögezte, hogy szerinte a korábbi évek erőfeszítései Bassár el-Aszad szíriai elnök álláspontjának, viselkedésének megváltoztatására immár végleg kudarcot vallottak.

Trump elnök diktátornak nevezte Aszadot, és hangsúlyozta álláspontját, miszerint a szíriai elnök rendelte el az idlíbi gáztámadást, melynek során halálos ideggázzal öltek meg ártatlan embereket, köztük gyermekeket, kisbabákat.

Trump hozzátette: "Nem lehet vita tárgya, hogy Szíria tiltott vegyi fegyvereket vetett be, s ezzel megsértette a vegyi fegyverek betiltásáról rendelkező nemzetközi egyezményt, továbbá figyelmen kívül hagyta az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgetését is".

Az amerikai elnök a rövid beszédben felszólította a civilizált nemzeteket, hogy vessenek véget a vérontásnak és a mészárlásnak Szíriában. Egyúttal hangsúlyozta: az Egyesült Államok "létfontosságú nemzetbiztonsági érdeke", hogy megelőzze és elrettentse a halálos vegyi fegyverek elterjedését és használatát.

Szóltak az oroszoknak, mielőtt támadni kezdtek

Az amerikai légicsapásokról először – még Trump elnök beszéde előtt – az NBC televízió adott hírt. Az első információk szerint a Tomahawk manőverező robotrepülőgépek az amerikai haditengerészetnek a Földközi-tenger keleti térségében állomásozó rombolóhajóiról indultak, és a szíriai Homsz közelében lévő légibázisra mértek csapást.

A CNN hírtelevízió szerint az Egyesült Államok több mint 50 Tomahawkot indított, szíriai légibázisok, kifutópályák, üzemanyagállomások ellen. A CNN arról is tudósított, hogy Washington több országot előre értesített a várható légicsapásokról, a Pentagon – az amerikai védelmi minisztérium – pedig bejelentette, hogy az Egyesült Államok informálta az orosz haderőt is. A légicsapások egyébként nem érintettek olyan térséget a homszi légibázison, ahol orosz haderő állomásozik.

Szaringázt vethettek be Aszadék

Donald Trump beszéde után nyilatkozott Rex Tillerson külügyminiszter és Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó is.

Tillerson, aki szintén Floridában tartózkodik és részt vesz a Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytatandó tárgyalásokon, közölte: az Egyesült Államok csaknem teljes bizonyossággal tudja, hogy az idlíbi vegyifegyver-támadáskor szaringázt vetettek be.

Oroszországnak jobban kellene figyelnie a szövetségesére

A megtorló légicsapásokat a miniszter "arányosaknak" minősítette. Majd ismét felvetette Oroszország felelősségét, azt állítva, hogy Moszkva nem ellenőrizte a 2013-ban Szíriával a vegyifegyver-készletének megsemmisítéséről kötött megállapodás végrehajtását. Tillerson szerint Moszkva "vagy cinkos, vagy alkalmatlan egy egyezmény végrehajtására".

Hozzátette: Moszkvát ugyan előzetesen tájékoztatták a mostani légicsapásokról, de nem kérték a beleegyezését.

Az amerikai diplomácia irányítója hangsúlyozta: a légicsapások elrendelése is bizonyítja, hogy Trump elnök felkészült a döntő cselekvésre, ha választ kell adni gyűlöletes akciókra.

Herbert McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadó arról tájékoztatott, hogy az idlíbi gáztámadásra adandó válaszcsapáshoz három opciót vázoltak fel az elnöknek, aki különösen két változatot tartott megfelelőnek, s a döntést végül csütörtökön hozta meg.

A Pentagon szóvivője bejelentette: az amerikai haderő 59 Tomahawk robotrepülőgépet indított, és az első jelzések szerint repülőgépek, hangárok, üzemanyag-, és logisztikai raktárak, továbbá légvédelmi rendszerek és radarok megsemmisítésével sikerült csökkenteni a damaszkuszi kormány képességét újabb vegyifegyver-támadások indítására.

A szír ellenzék üdvözölte a csapást

Míg a szíriai kormány amerikai agresszióról beszélt, a szír ellenzékiek üdvözölték a légicsapást, és még többet kértek – olvasható a BBC cikkében.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Donald Trump amerikai elnök tervez-e további támadásokat, mindenesetre rég változott egy ország hozzáállása ilyen gyorsan, mint az USA-é. Trump hivatalba lépésekor még az Iszlám Állam terrorszervezet elleni szövetségesként tartották számon Aszad rezsimjét, most viszont két nap alatt jutott támadásig a helyzet. 

(MTI, BBC)

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eugen4402
Trump lépett. Félek, hogy most Putyin következik (majdnem azt írtam: ő a soros). Természetesen, a légicsapás előtt értesíti majd a Pentagont...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@Cicamama55: Sok millió emberélet árán, de ez őket picit se érdekli!!!
Peller Anikó
Az állítólagos gáztámadásban csak néhány tíz áldozatról szóltak a jelentések.

Erre a kakasok egymásnak esnek. Pedig hagyni kellene az arab világot békén hadd irtsák egymást, belügy.

Az emberiség akár 90 %-ának pusztulása az egyedüli lehetőség a túlélésre. Ezért nem szabadna belepofázni más országok dolgaiba. Ehelyett magunkra rántjuk a problémát.
human
@Cicamama55: Könnyen lehet. Ahogy te úgy én sem tudok a fejükkel gondolkodni. Más a mentalitásunk. Van aki előbb üt és aztán kérdez, mert neki ez a természete.
human
@Peller Anikó: A menekültáradat pont a háború miatt indult meg. Ezért rohadtul nem mindegy, hogy hány és mekkora háború dúl egyes országokban. A nálunk okosabbaknak, szakértőknek kellene eldöntenie, hogy az Assad rezsim elkergetésével vagy megerősítésével lehet stabilizálni a keletet. Persze ettől még mi találgathatunk.
Ördögvadász
Minden esetre, aki hasonló hamis információkat (gáz támadás) terjeszt, mint itt egyes újságírok, vagy politikusok, stb,. azok vagy a nyugati cionista hatalom seggnyalói, vagy nagyon buták, vagy mindkettõ.

Asszád az oroszok engedélye nélkül egyetlen lépést sem tehet. Az oroszoknak pedig milyen érdekük lenne, hogy még jobban magukra úszítsák az imperialista világot?
Egy ilyen akció pedig egyenesen Asszád fejébe kerülne.

A másik dolog pedig, hogy kémiai fegyvert nem rakéta, vagy légi úton vetnek be. Ezt mindenki tudja. A következõ dolog, hogy a térséget, ahol a fegyver lerakat robbant, a terroristák ellenõrzése alatt van. Tehát a szír katonaság jógosan támadta.

Aki a hamis propagandát terjeszti, az nem más mint szarházi, egy szemét árúló!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.