A polgármesternő leszedette a helyéről a charlottesville-i zavargásokat is kiváltó Lee tábornok szobrát, és ezt tanácsolja minden városnak, akik szeretnék elkerülni a hasonló tragédiákat,

Az amerikai város polgármestere, Catherine Pugh egyetlen éjszaka alatt tisztította meg Baltimore-t a 4 szövetségi emlékműtől, és csak annyit tanácsol azoknak, akik hasonló akción gondolkoznak: "Végezzék csendben és gyorsan" – idézi őt az ABC News.

Pugh kedden adott utasítást a 4 szobor eltüntetésére, amelyet még az éjszaka leple alatt el is végeztek. Platóra került a charlottesville-i zavargások kapcsán már elhíresült Robert E. Lee tábornok szobra, valamint Thomas J. "Stonewall" Jacksoné is. A város eltávolíttatta annak a Rober B. Taney bírónak a szobrát is, aki a Legfelsőbb Bíróság tagjaként benyújtott egy olyan törvénytervezetet, amely megtagadta volna a színes bőrűektől az amerikai állampolgárságot.

Természetesen már megérkeztek az első reakciók a másik oldalról, a Maryland-i Konföderációs Veteránok Fiai szövetség tagjai szerint Pugh döntése "barbár és a talibánokhoz méltó". Szóvivőjük, Elliot Cummings azt is kétségbevonja, hogy a város a megfelelő protokoll szerint járt volna el a szobrok egy éjszaka alatt való eltüntetésével, szerinte ehhez előbb ki kellett volna kérniük a Maryland-i Történelmi Alapítvány hozzájárulását is.

"Azt tettem, amit a városom érdekének tartok" – indokolta a döntését Pugh. "Bármilyen város, ahol vannak konföderációs emlékművek, okkal aggódhat amiatt, hogy náluk is zavargások törhetnek ki". 

Eközben az USA más városai is csatlakoztak a trendhez: az észak-karolinai Durhamben hétfő éjjel döntöttek le egy szövetségi veteránoknak emléket állító szobrot, Los Angelesben pedig a Hollywood Forever temetőből vitték el a konföderációs veteránok emlékművét, miután több százan tüntettek az eltávolításáért.

Annapolisban is többségi döntés született az önkormányzatban a helyi emlékművek lebontásáért (itt szintén a már említett Taney bíró szobra az egyik). 

Az emlékművek eltávolításának fő oka a múlt héten Charlottesville-ben történt események: az amerikai fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalmak az elmúlt száz év legnagyobb összejövetelét tartották, amikor kiderült, hogy a város el akarja távolíttatni a föderációs hadsereg kapitányának, Rober E. Lee-nek a szobrát. Neonácik, skinhedek és Ku Klux Klán-tagok randalíroztak a város utcáin, a zavargások során egy nő meghalt, amikor egy, a nácikhoz köthető férfi kocsijával az ellentüntetők közé hajtott.

Az emlékművek eltávolítása azonban nem most kezdődött: New Orleansban már áprilisban megtörtént, szintén egyetlen éjszaka alatt, és Pugh is Mitch Landrieu polgármestertől vette ezt a stratégiát.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
A South Park-nak is van egy ilyen része XD
southparkreszek.info/nagyedik-evad/8-resz/valami-amit-az-ujjaddal-csinalhatsz
Bár itt a címet elírták, "Séf tévedése" a rendes cím...
De a link jó!
staro2
"el akarja távolíttatni a föderációs hadsereg kapitányának, Rober E. Lee-nek a szobrát."

Szegény Lee tábornokot mikor fokozták le??

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.