A Die Welt szerzője szerint a szilveszteri németországi, rendőrök és tűzoltók ellen elkövetett támadások azt mutatják, náluk is beindult az, ami a franciáknál a külvárosokban már évek-évtizedek óta zajlik.

Előbb-utóbb Németország is megtapasztalhatja az egyes svéd- és franciaországi elővárosokban uralkodó állapotokat, ahogy azt a rendőrökkel szembeni szilveszter éjszakai erőszak fokozódásából sejteni lehet – írta kommentárjában kedden a Die Welt című országos német napilap. A berlini, brémai, dortmundi, lipcsei és stuttgarti incidensekről a Spiegel Online hírportál is beszámolt.

Egyes svéd városok peremkerületeiben a bűnbandák írják a játékszabályokat, a rendőrök pedig hívatlan vendégnek számítanak, akiket kövekkel és Molotov-koktélokkal fogadnak, sőt álarcos banditák még az autóikat is eltulajdonítják – ecsetelte a helyzetet Rainer Haubrich, a Die Welt kommentátora.

Svédországban mintegy 50 úgynevezett no-go zóna van, ahová nemcsak a rendőrök, de a tűzoltók és mentők sem mernek belépni. A kialakult helyzet miatt naponta átlagosan három rendőr hagyja ott hivatását, különösen a 40 év alattiak – írta a lap.

A francia metropoliszok külvárosaiban a rendőrség már képtelen szembeszegülni a brutális bűnözéssel és a mindennapos erőszakkal. La Grande Borne-ban, Párizs déli kerületében benzinespalackot dobtak két rendőrautóra, és a benne ülőket megpróbálták megakadályozni, hogy kiszálljanak a kocsiból. Ezután a rendőrök egész Franciaországban sztrájkoltak, jobb felszerelést, létszámnövelést és mindenekelőtt az igazságszolgáltatás szigorúbb fellépését követelték – tette hozzá az újság.

"Idáig még nem jutottunk. De a szilveszter éjszakai németországi eseményekről szóló rendőrségi beszámolók azt sejtetik, úton vagyunk afelé, hogy a jövőben hasonló drámai szalagcímek jelenjenek meg rólunk is" – írta a Die Welt cikkének szerzője.

A berlini tűzoltóság arról számolt be, hogy súlyos támadások érték az embereiket és gépkocsijaikat, még arra is volt példa, hogy fegyverrel fenyegették őket. Nyolc tűzoltó és 57 jármű ellen intéztek támadást. A szilvesztert megelőző napon egy férfi petárdákkal támadt berlini rendőrökre. Lipcsében 40-50 rendbontó kövekkel, üvegekkel és petárdákkal dobálta a rendőröket. Stuttgartban hasonló módon akadályozták munkájukban a rendőröket és a tűzoltókat, többen megsérültek. Brémában a pályaudvar közelében szintén csoportosan támadtak rendőrökre és vasutasokra, a randalírozók egyebek között tűzijáték-rakétákat használtak. Egy rendőr megsérült, több embert őrizetbe vettek. Dortmundban tömegverekedést feloszlatni próbáló rendőröket támadtak meg, fegyverrel is fenyegették őket.

Nem elszigetelt esetekről van szó, az események láncolatot alkotnak – írta a szerző. Az utóbbi időben többször előfordult, hogy rutinellenőrzések vagy őrizetbe vételek során összeverődött a rokonság, és rátámadt az eljáró hatóságra.

Ha valaki mindezt elszigetelt eseményeknek vagy "protesztfolklórnak" tekinti, nem ismeri fel a veszélyt. Mert ha az állami erőszak-monopólium meginog, azzal a társadalmi együttélés egyik alapja rendül meg – figyelmeztetett a Die Welt újságírója.

Heiko Maas igazságügyi miniszter a Twitter közösségi oldalon úgy reagált, hogy a mentők, tűzoltók és rendőrök elleni támadások teljességgel elfogadhatatlanok. A kormányzó kereszténydemokraták és szociáldemokraták magas rangú belügyi tisztségviselői is úgy nyilatkoztak, hogy az ilyen jellegű támadások a jogállam és az egész társadalom elleni támadással érnek fel.

(MTI)

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Ez színtiszta hazugság, ilyen arab/néger bandák nem léteznek sem franciaországban, sem amerikában. És nem igaz, hogy ezekre a helyekre nem lehet bemenni.

Kijönni nem lehet.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
Milyen népmegsemmisítő vezetők voltak és vannak ezeknek az országoknak. Mindent megtesznek azért, hogy az őslakosok nehogy jobban és nyugodtan éljenek.
Rockxy
Lám-lám, mit tesz a fasizmus hiánya!
Rockxy
@Peller Anikó: Sógoréknál már elkezdődött. Ők is célponttá váltak.
cikicakk55
Azért ez tiszta röhej már.Hol kikelnek magukból a Németek,Franciák,Svédek és a bánatom tudja már milyen országok,mert azt merik róluk írni,hogy náluk vannak " No GO" zónák. Most meg kiderült,hogy már a Franciáknál évtizedek óta,erre felé pár éve ütötte fel a fejét az ilyen közösségek csoportja.Ezt azért nem lehet feltétlenül a migránsok rovására írni,mert ők tömegegesen inkább csak 2015 körül indultak el.Nem mondom,hogy a NO GO zónák elszaporodásához nincs közük,mert biztos van,de az állam vezetői is hibásak.Most is mit tettek? Elmondták,hogy ez tűrhetetlen és ilyet nem lehet,meg,hogy ezt a néppel nem csinálhatják,és Ők elítélik az ilyen agresszív magatartást. Na bummm! Elmondták!És most? Megszűntek a NO GO zónák? A maffia főnökök vissza vonulnak békés állampolgárokká? Talán a fene nagy liberalizmusukból kéne egy kicsit lefaragni.Talán komolyabban kéne büntetni az erőszakos cselekedeteket Talán még is csak újra kéne gondolni a halálbüntetés vissza állítását Ameddig csak 2-3 évet kapnak autók felgyújtásáért,randalírozásért,rendőr,tűzoltó,mentők veréséért,addig semmi visszatartó ereje nem lesz egy országnak sem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.