Erős családokra van szükség Közép-Európában, versenyképességi tényezők miatt is a családok támogatására kell összpontosítani a térségben a migráció helyett – hangsúlyozta kedden a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon résztvevő Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Novák Katalin az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: a családpolitikáról szóló pódiumbeszélgetésen – melyen többek között lengyel kollégája, Elzbieta Rafalska miniszter is részt vett – megegyeztek: ahhoz, hogy Európa erős legyen, erős családokra van szükség.

Novák Katalin: erős családokra van szükség Közép-Európában

Novák Katalin családügyi államtitkár a 49. Debreceni Virágkarneválon

Fotó, címlapi kép: MTI/Czeglédi Zsolt

"Arra lenne nagyon nagy szükség, hogy egy családbarát Európa legyen, vagy legalább egy családbarát Közép-Európa legyen" – jelentette ki Novák Katalin.

Mint mondta, a közép-európai régióban "jó gyermeket vállalni", olyan térség ez, "ahol támogatjuk a munkát gyermekvállalás mellett (...), ahol a gyermekek már a kicsi kortól megtanulják, milyen fontosak a családi értékek, ahol a nagycsaládokat támogatjuk, ahol értjük az időskort, ahol segítjük a generációk közötti együttműködést".

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a gyermekvállalást és a gyermeknevelést nemcsak anyagi értelemben segítik, hanem erkölcsi értelemben is. Hozzátette: minden eszközzel hangsúlyozzák, hogy a felelős gyermekvállalás érték, csak a családokon, a családok támogatásán alapuló nemzet tud erős lenni.

"Az, hogy családközpontú tud-e lenni egy régió, a versenyképességéről is szól" – vélekedett Novák Katalin. Úgy látta, a migráció helyett arra kell koncentrálni, hogy a fiatalokat segítsék, hogy tudjanak családot alapítani, gyermeket vállalni.

A lengyel és a magyar családpolitika párhuzamaira vonatkozó kérdésre válaszolva Novák Katalin rámutatott: a két kormány szorosan együttműködik a családpolitikában, figyeli egymás bevált gyakorlatait.

Az államtitkár elmondta: Elzbieta Rafalska nagy elismeréssel szólt a magyar családpolitikáról, különösen az idén a többgyermekes családok esetében bevezetett lehetőségről, hogy 1-1 millió forinttal csökkentsék a jelzáloghitel-tartozást, illetve a diákhitel esetében a gyermekvállalással kapcsolatos kedvezményeket.

A "közép-európai Davosnak" is nevezett krynicai fórumot idén 28. alkalommal szervezik a délkelet-lengyelországi Krynicában, mintegy 5 ezer vendég – köztük több magyar politikus és közéleti személyiség – részvételével. Csütörtökig több mint 180 pódiumbeszélgetést és előadást tartanak meg a gazdaság, a politika, a regionális és az önkormányzati együttműködés tárgykörében.

(MTI)

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Napfényre, vízre, élelemre és erekcióra van szükségünk... bla bla bla...
Árulkodó demagógia. Ezek totál hülyének nézik a társadalmat.
Amíg ezeket eltűrjük, addig teljes joggal .
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
@Commenter: A viccet félretéve. A gyenge iskolákból és az agresszív, mindent nekem, dögöljön a másik hajlamú "erős" családokból kikerült gyermekek aligha fogják országunkat felvirágoztatni.
magyarbakancs
"Novák Katalin: erős családokra van szükség Közép-Európában"
Kérem valaki homályosítson fel engem mi az ,hogy erős család?
Súlyemelő,vagy valami nehéz fizikai munkás család.
Mer ez ,hogy erősen dolgozol,erős család ez valami fogalmi zavar.
Öszetartó család ,becsületesen dolgozó na az igen dehogy erőssen dolgozó,erős család.
Commenter
@emerencia: ezt a bőrünkön érezzük! novák is mehet az ő erős családjával Biskekbe!
Nessy
@magyarbakancs: Olyan "erősek", hogy retteg tőlük a környék?
papa.49
Szerinten ez a spiné erősen determinált szellemileg ))))))))))))))))))))))))))))))))
simmering73
Nem erős családokra van szükség, te hatökör, hanem egy élhető országra. A fene enné meg ezt az orbán seggéből kiugató tetveket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.