Kossuth szerint ez a demokrácia – az elmúlt napokban ugyebár ugyanezt követte a kormány a lakástakarékok állami támogatásának két nap alatt a Parlamenten átnyomott megszüntetésével és a közszféra tervezett több ezres leépítésével.

Az európai identitás és létforma megvédéséhez az egész kontinensen érvényre kell jutnia a magyarok évszázadok óta folytatott küzdelmeit vezérlő szabadságeszménynek – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából a berlini magyar nagykövetségen rendezett megemlékezésen.

Gulyás Gergely Kossuthot idézte Berlinben: "mindent a népért, mindent a néppel együtt, semmit a nép feje felett"

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2018. október 17-én

Fotó, címlapi kép: MTI/Bruzák Noémi

Gulyás Gergely ünnepi beszédében Kossuth Lajos szavait idézve kiemelte:

mindent a népért, mindent a néppel együtt, semmit a népről a nép feje felett, ez a demokrácia.

Hangsúlyozta, hogy ez a felfogás vezérelte a magyarok szabadságküzdelmeit, és Európában is ennek kell érvényesülnie a "rövid-, közép- és hosszú távon is veszélyeztetett" identitás és létforma megvédéséhez.

Mint mondta, a nagy ünnepek nemcsak a régmúltról, hanem a jelenről is szólnak, a mai európai politikát Magyarországról szemlélve pedig Ronald Reagan néhai amerikai elnök alakja ötlik fel, aki a szovjet viccek gyűjtője volt, és némelyeket el is mesélte Mihail Gorbacsov szovjet vezetőnek.

Az egyik ilyen viccben az amerikai azt mondja, hazájában akkora a szabadság, hogy elmehet a Fehér Házba, rácsaphat az asztalra és kimondhatja, nem tetszik, ahogyan az elnök vezeti az országot. A szovjet azzal válaszol, hogy ekkora szabadság az ő hazájában is van, hiszen bárki felmehet a Kremlbe, az asztalra csaphat és kimondhatja, nem tetszik, ahogyan Ronald Reagan vezeti az Egyesült Államokat – fejtette ki Gulyás Gergely, derültségére a több száz fős hallgatóságnak, amelyben magas rangú német politikusok is voltak, köztük Reiner Haseloff Szász-Anhalt tartományi miniszterelnök.

Gulyás Gergely hozzátette: a "demokratikus legitimáció hiánya" révén az Európai Bizottságnál azt ugyan bárki szabadon elmondhatja, hogy nem tetszik neki, ahogyan a magyar miniszterelnök kormányozza országát, de ha azt mondja, nem tetszik, ahogyan az Európai Bizottságot vezetik, "automatikusan megkapja az EU-fóbia és az EU-ellenesség bélyegét", és "kirekesztéssel számolhat".

A miniszter a megemlékezés után a közmédiának adott nyilatkozatában hangsúlyozta: 1956 megmutatta, hogy

a szabadságvágy erősebb, mint a diktatúra, és a diktatúrának semmiféle demokratikus legitimációja nincsen,

most pedig, jó néhány évtized elteltével

azt látjuk, hogy ezeket az alapokat újra és újra tisztázni kell, hiszen úgy tűnik, hogy Európában a legújabb időszakban már a demokrácia sem számít.

Különösen Nyugat-Európában erős az a

szellemi irányzat, amely semmibe veszi a választói akaratot, a népszuverenitást, az emberek szabadságát, döntését, választását és a demokratikus legitimációt.

Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezve tudatosítani kell, hogy

mégiscsak azért küzdöttünk, hogy azok döntsenek Magyarországon, akiket demokratikusan választottak meg, hogy a nép akarata érvényesülhessen minden területen és szabadság legyen

- mondta Gulyás Gergely.

(MTI)

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Ez a Kossuth idézet erre a kormányra,orbánra kivetítve baromira nem igaz."Mindent a népért",ez mondjuk igaz,az utolsó fillérünkig velünk vannak."Mindent a néppel együtt"-idióta,elmebeteg módon pl stadionokat,kisvasutat építeni az adófizetők pénzén,na,erről nem tartott orbán nemzeti konzultációt."Semmit a nép feje felett"-tulajdonképp elmeroggyant/felesleges dolgokról kérdeztek bennünket,(nemzeti konzultáció) rettenetesen sok pénzért,ami kidobott pénz volt az ablakon.Tulajdonképp a mi fejünk felett intéznek mindent,a saját kényük-kedvük szerint.Úgyhogy jobban tenné gulyás,ha nem dobálózna ilyen idézetekkel,vagy keresne esetleg Hitler mondásai között valamit,ami rájuk passzol...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
advocat
Azért a németek előbb kezfték. Mi is volt 1953. június 17-én? És még egy pár napig. De az orosz és amerikai tankok egymással szemben álltak, de senki nem lőtt. Ezt miért nem vették figyelembe 1956-ban? Mert ezt még Jaltában eldöntötték. Mi meg azt hittük...
Gyuri Géderről
"semmit a nép feje felett" Akkor miért vannak besz..va a népszavazási kezdeményezések miatt?
Pálinkafőző Rézüst
"Ugyanakkor Kossuth Lajos életének kilencvenkét éve alatt a polgári átalakulás, a demokratizmussal összefonódó liberalizmus, a szabad Magyarország ügye iránt elkötelezett politika szimbólumává vált, s ezt a jelképes erőt a magyar nép emlékezetében napjainkig megőrizte. "
"... a demokratizmussal összefonódó liberalizmus,..."
Ez nem zavarja a kis szopós malackát? :))))
kokopelli
@Eladott Ország: ..a nyugatot emlegeti,ami nélkül már szegényház lenne M.o!
Ahol egy nap alatt megváltozhat egy sok évtizedes hegemónia,és az egy választással?
Sajnos egy olyan párt leégetésével,amelyikre az Orbán úgy tapadna ,mint egy pióca!
Van popfája ezt még Németországban hazudni?...igaz ha kajálja a nép,akkoir miért ne?
Valószínű a saját hordája előtt Kossuth-ozott,mivel a németek vannak ismertebb törté-
nelmi alakjai!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.